Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Noul arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, Gergely Kovács, va fi sfinţit şi înscăunat la 22 februarie. Cine este acesta

Publicat

Noul arhiepiscop de Alba Iulia, Gergely Kovács (Foto) va fi sfinţit episcop şi înscăunat la 22 februarie, după ce Papa Francisc l-a numit în această funcție la data 24 decembrie.

Portalul de ştiri al diecezelor romano-catolice transilvănene, Romkat.ro, a anunţat că ceremonia de înscăunare va avea loc în Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia, în ziua sărbătorii Catedrei Sfântului Petru, cu începere de la ora 11.

Cine este Gergely Kovács. Noul arhiepiscop de Alba Iulia s-a născut în 21 iulie 1968 la Târgu Secuiesc (Covasna). După liceul frecventat în orașul natal, a urmat Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia.

Alumn al Colegiului pontifical germano-ungar din Roma, a frecventat Universitatea pontificală Gregoriana, unde a obținut bacalaureatul în teologie în 1992.

Și-a continuat studiile de specializare în drept canonic la Universitatea pontificală din Lateran, unde a obținut licența și doctoratul. A fost sfințit preot în 1993 și a îndeplinit mai multe misiuni pastorale la Târgu Mureș.

În 1997 a intrat în serviciul Sfântului Scaun la Consiliul pontifical al culturii, fiind însărcinat cu regiunea germană și a Europei centrale și orientale, precum și redactor la revista ”Cultura e Fede” (Cultură și Credință). În 2000 a fost numit capelan al Sanctității Sale.

Din 2007 a îndeplinit funcția de șef de oficiu la Consiliul pontifical al culturii, având în același timp colaborări cu Congregația pentru cler și cu Tribunalul Rota Romana.

  • Arhiepiscopia urmează să ofere date suplimentare despre ceremonie la o dată ulterioară.

La 24 decembrie, Papa Francisc a acceptat renunţarea la oficiu a arhiepiscopului romano-catolic de Alba-Iulia, György Jakubinyi şi a lui József Tamás, episcop auxiliar, cei doi depunând-şi demisiile, potrivit Codului de drept canonic al Bisericii pe motiv de limită de vârstă.

În aceeaşi zi, Papa Francisc a numit şi un succesor al arhiepiscopului de Alba Iulia. Noul arhiepiscop s-a născut în 1968, la Târgu Secuiesc. Din februarie 2012 este postulatorul cauzei de beatificare a episcopului transilvănean
Márton Áron.

Sursă: hirado.hu

Foto: Vatican News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax