Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Județul Alba rămâne fără televiziuni locale: Licențele Alba TV şi Realitatea TV pot fi suspendate printr-un articol din Codul Insolvenței

Publicat

Firmele care patronează Televiziunea locală Alba TV și Realitatea TV Alba Iulia își vor putea pierde licența de funcționare după intrarea în vigoare la 25 octombrie a Ordonanței de Urgență prin care se modifică Legea Insolvenței, dacă nu vor avea confirmat un plan de reorganizare. În proiectul de lege a fost introdus un articol care prevede suspendarea licenței în cazul operatorilor economici ce intră sub incidența Legii Audiovizualului. Pe lângă faptul că prevederile din noul cod al insolvenței intervin brutal în funcționarea unei instituții mass media, masura guvernului poate să îi trimită în șomaj pe angajații celor două televiziuni.

Printre televiziunile care sunt afectate de măsura guvernului se află Realitatea TV care deține o stație la Alba Iulia și Alba TV, televiziunea la care este acționară firma fraților Sabău, Grup Corint. Licența de emisie pentru Realitatea TV Alba Iulia  este deținută de Realitatea TV Network- firmă care de asemenea se află în insolvență din anul 2010.

Ca urmare a celor stabilite în sedința Guvernului de Proiectul de lege a fost transformat în ordonanța de urgență, cu intrare în vigoare la data de 25 octombrie 2013.

  • introducerea posibilității suspendării licenței audiovizuale în perioada de observație, în cazul operatorilor economici ce intră sub incidența Legii audiovizualului  nr. 504/2002.

La art. 81 din proiect, a fost introdus un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:

„Art. 81 (3) În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidența prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, ca urmare a deschiderii procedurii și până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licența audiovizuală, în sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificările și completările ulterioare, cu începere de la data publicării hotărârii de deschidere a procedurii în Buletinul Procedurilor de Insolvență . În planul de reorganizare vor fi prevăzute condițiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiții ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Național al Audiovizualului.”

 

Redacția Alba24 consideră că introducerea articolului 81 în noul Cod al Insolvenței reprezintă un abuz, care va afecta grav piața media locală. Într-o perioadă în care presa locală se află la limita supraviețuirii, o astfel de masură va lăsa fără locuri de muncă un număr semnificativ de jurnaliști locali. Colegii noștri de la Alba TV și Realitatea TV Alba Iulia nu au nicio vină pentru faptul că toate guvernele începând din 2009 nu au fost capabile să genereze creștere economică. Aceasta s-ar fi reflectat și în veniturile obținute din publicitate de întreaga mass media. Cu atât mai mult, aceste aspecte s-au resimțit și în județul Alba, unde principala sursă de venit a mass media este publicitatea. Alba24 consideră că în ultima perioadă, guvernele au dus o politică de falimentare a instituțiilor de presă, începând din 2009 când au fost introduse impozite suplimentare la Legea Drepturilor de Autor și acum, prin introducerea art.81 în Noul Cod al Insolvenței.

Comunicat Centrul pentru Jurnalism Independent

Prevederile care permit suspendarea licenţei audiovizuale pentru radiodifuzorii aflaţi în insolvenţă sunt “restrictive, aduc atingere libertăţii presei, instaurează un regim discriminatoriu în piaţa de mass-media şi crează pemizele unor posibile abuzuri”, consideră Centrul pentru Jurnalism Independent, organizație condusă de Ioana Avădani. 

Organizația de media mai spune că această prevedere “ridică riscuri majore de abuz, permiţând statului – din poziţia sa de creditor – să scoată de pe piaţă radiodifuzori incomozi”.

Poziția integrală a Centrului pentru Jurnalism Independent, în continuare:

“Centrul pentru Jurnalism Independent consideră că prevederile care permit suspendarea licenţei audiovizuale pentru radiodifuzorii aflaţi în insolvenţă sunt restrictive, aduc atingere libertăţii presei, instaurează un regim discriminatoriu în piaţa de mass-media şi crează pemizele unor posibile abuzuri.

Articolul 81 (3) din Ordonanta de urgenţă 91/2.10.2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa) publicată în Monitorul Oficial 620 din 4.10.2013 prevede că:

“În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizională, în sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. În planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi suspuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului.”

Formularea contravine Legii Audiovizualului care nu prevede „suspendarea” licenţei audiovizuale, ci doar retragerea acesteia, în condiţii bine stabilite printre care nu se numărăr şi insolvenţa.

O eventuală suspendare a licenţei audiovizuale va pune radiodifuzorul în situaţia de a înceta emisia, tăindu-i astfel posibilitatea de redresare financiară prin prestarea activităţii economice principale. Sistarea emisiei presupune şi încălcarea contractelor în derulare, ceea ce ar putea atrage noi sarcini şi sancţiuni finaniciare pentru radiodifuzor.

Aplicarea unei astfel de măsuri doar în cazul radiodifuzorilor introduce un tratament discriminatoriu, atât în raport cu alte tipuri de media (presă scrisă, online), cât şi cu alţi operatori economici care funcţionează în baza unor licenţe (de exemplu, transportatorii).

Această prevedere ridică riscuri majore de abuz, permiţând statului – din poziţia sa de creditor – să scoată de pe piaţă radiodifuzori incomozi.

Considerăm că acest text nu răspunde criteriilor de urgenţă care să justifice adoptarea de reglementări prin OUG, cu atât mai mult cu cât un proiect de lege echivalent se află în prezent în debatere publică, pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Solicităm Parlamentului să ia în discuţie OUG 91/2.10.2013 şi să respingă prevederile care aduc atingere libertăţii presei şi liberei concurenţe.”


Despre situația în care se află AlbaTV

ALBA TV, postul de televiziune locală controlat de  Dan Sabău, patronul Grup Corint, firmă care a beneficiat de peste 70 milioane de euro pentru restaurarea Cetății din Alba Iulia și-a cerut insolvența, după ce a acumulat datorii în valoare de aproximativ 1 milion de lei. În 10 iunie, Tribunalul Alba a admis cererea și a constatat starea de insolvență a SC  Alba Television SRL care deține licența de emisie pentru AlbaTV.

Pe rolul Tribunalului Alba, la Secția Constencios Administrativ și Fiscal, se află cauza privind cererea formulată de debitoarea SC Alba  Television SRL, în data de 10 aprilie 2013, având ca obiect procedura insolvenţei prevăzută de Legea 85/2006.

SC Alba Televizion SRL a solicitat deschiderea procedurii generale a insolvenţei, iar în motivarea cererii precizează că „că se află în stare de insolvenţă, aşa cum este definită de art. 3 din lege ca fiind acea stare a patrimoniului debitorului, care se caracterizată prin ”insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile. Insolvenţa este prezumată ca fiind vădită atunci când debitorul, după 90 de zile de la scadenţă, nu a plătit datoria sa faţă de creditori”.

Instanța a admis cererea și a constatat starea de insolvență, în 10 iunie 2013. și a numit ca administrator judiciar provizoriu H. C. IPURL. Timp de trei luni, până în 9 septembrie, firma are termen pentru a soluţiona eventualele opoziţii la deschidea procedurii şi pentru când administratorul judiciar va depune la dosar dovezile privind notificarea si publicarea deschiderii procedurii generale a insolvenţei şi raportul prevăzut de art. 54 din lege.

Potrivit CNA, deţinătoarea licenţei audiovizuale este societatea ALBA TELEVISION SRL, ai cărei acționari sunt Ziplink SRL (asociat unic Pop Teodor Daniel) – 50% şi Grup Corint SA– 50%.  Acţionarii Grup Corint SA sunt Corint SRL care deține 44%, Sabău Tătar Mircea – 34%, Sabău Danil – 14% şi General Game SRL–8%.

Sediul televiziunii se află într-un spațiu din incinta Traseului Celor Trei Fortificații care se află în administrarea Grup Corint în baza unui contract de concesiune pe 49 de ani. Pentru suprafața concesionată, care reprezintă aproximativ 1/3 din suprafața totală a fortificației vauban de la Alba Iulia, Grup Corint plătește o redevență lunară de 800 euro. Într-una din clădirile aflate pe terenul concesiunii  firma și-a amenajat un hotel de 5 stele , investiție estimată la 5 milioane de euro.

Grup Corint SA este firma care a câștigat toate licitațiile pentru restaurarea și amenajarea Cetății Vauban din Alba Iulia. Până acum s-au cheltuit din fonduri europene și din bugetul local al municipiului Alba Iulia peste 70 milioane de euro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. toma

    sâmbătă, 05.10.2013 at 17:36

    Un amarit de student, care locuieste cu chirie intr-o garsoniera, plateste aproximativ 100 euro / luna. Asta in comparatie cu cit plateste Grup Corint redeventa, pt. 1/3 din suprafața totală a fortificației vauban de la Alba Iulia. Buna afacere.

  2. BAU BAU

    sâmbătă, 05.10.2013 at 20:47

    MAFIA DIN ALBA, te poti pune cu ei?

  3. Ovidiu

    duminică, 06.10.2013 at 00:30

    Felicitari domnului Hava!!!

  4. COSMIN

    joi, 10.10.2013 at 09:14

    investitia de 5 milioane de euro s-a facut in Alba Iulia (singurul hotel de 5 stele din judet) si ofera ceva locuri de munca..Cetatea nu a luat-o Sabau si a fugit cu ea..Ar trebui sa intrati in acest hotel macar odata.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax