Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Județul Alba rămâne fără televiziuni locale: Licențele Alba TV şi Realitatea TV pot fi suspendate printr-un articol din Codul Insolvenței


Publicat

Firmele care patronează Televiziunea locală Alba TV și Realitatea TV Alba Iulia își vor putea pierde licența de funcționare după intrarea în vigoare la 25 octombrie a Ordonanței de Urgență prin care se modifică Legea Insolvenței, dacă nu vor avea confirmat un plan de reorganizare. În proiectul de lege a fost introdus un articol care prevede suspendarea licenței în cazul operatorilor economici ce intră sub incidența Legii Audiovizualului. Pe lângă faptul că prevederile din noul cod al insolvenței intervin brutal în funcționarea unei instituții mass media, masura guvernului poate să îi trimită în șomaj pe angajații celor două televiziuni.

Printre televiziunile care sunt afectate de măsura guvernului se află Realitatea TV care deține o stație la Alba Iulia și Alba TV, televiziunea la care este acționară firma fraților Sabău, Grup Corint. Licența de emisie pentru Realitatea TV Alba Iulia  este deținută de Realitatea TV Network- firmă care de asemenea se află în insolvență din anul 2010.

Ca urmare a celor stabilite în sedința Guvernului de Proiectul de lege a fost transformat în ordonanța de urgență, cu intrare în vigoare la data de 25 octombrie 2013.

 • introducerea posibilității suspendării licenței audiovizuale în perioada de observație, în cazul operatorilor economici ce intră sub incidența Legii audiovizualului  nr. 504/2002.

La art. 81 din proiect, a fost introdus un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:

„Art. 81 (3) În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidența prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, ca urmare a deschiderii procedurii și până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licența audiovizuală, în sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificările și completările ulterioare, cu începere de la data publicării hotărârii de deschidere a procedurii în Buletinul Procedurilor de Insolvență . În planul de reorganizare vor fi prevăzute condițiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiții ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Național al Audiovizualului.”

 

Redacția Alba24 consideră că introducerea articolului 81 în noul Cod al Insolvenței reprezintă un abuz, care va afecta grav piața media locală. Într-o perioadă în care presa locală se află la limita supraviețuirii, o astfel de masură va lăsa fără locuri de muncă un număr semnificativ de jurnaliști locali. Colegii noștri de la Alba TV și Realitatea TV Alba Iulia nu au nicio vină pentru faptul că toate guvernele începând din 2009 nu au fost capabile să genereze creștere economică. Aceasta s-ar fi reflectat și în veniturile obținute din publicitate de întreaga mass media. Cu atât mai mult, aceste aspecte s-au resimțit și în județul Alba, unde principala sursă de venit a mass media este publicitatea. Alba24 consideră că în ultima perioadă, guvernele au dus o politică de falimentare a instituțiilor de presă, începând din 2009 când au fost introduse impozite suplimentare la Legea Drepturilor de Autor și acum, prin introducerea art.81 în Noul Cod al Insolvenței.

Comunicat Centrul pentru Jurnalism Independent

Prevederile care permit suspendarea licenţei audiovizuale pentru radiodifuzorii aflaţi în insolvenţă sunt “restrictive, aduc atingere libertăţii presei, instaurează un regim discriminatoriu în piaţa de mass-media şi crează pemizele unor posibile abuzuri”, consideră Centrul pentru Jurnalism Independent, organizație condusă de Ioana Avădani. 

Organizația de media mai spune că această prevedere “ridică riscuri majore de abuz, permiţând statului – din poziţia sa de creditor – să scoată de pe piaţă radiodifuzori incomozi”.

Poziția integrală a Centrului pentru Jurnalism Independent, în continuare:

“Centrul pentru Jurnalism Independent consideră că prevederile care permit suspendarea licenţei audiovizuale pentru radiodifuzorii aflaţi în insolvenţă sunt restrictive, aduc atingere libertăţii presei, instaurează un regim discriminatoriu în piaţa de mass-media şi crează pemizele unor posibile abuzuri.

Articolul 81 (3) din Ordonanta de urgenţă 91/2.10.2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa) publicată în Monitorul Oficial 620 din 4.10.2013 prevede că:

“În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizională, în sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. În planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi suspuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului.”

Formularea contravine Legii Audiovizualului care nu prevede „suspendarea” licenţei audiovizuale, ci doar retragerea acesteia, în condiţii bine stabilite printre care nu se numărăr şi insolvenţa.

O eventuală suspendare a licenţei audiovizuale va pune radiodifuzorul în situaţia de a înceta emisia, tăindu-i astfel posibilitatea de redresare financiară prin prestarea activităţii economice principale. Sistarea emisiei presupune şi încălcarea contractelor în derulare, ceea ce ar putea atrage noi sarcini şi sancţiuni finaniciare pentru radiodifuzor.

Aplicarea unei astfel de măsuri doar în cazul radiodifuzorilor introduce un tratament discriminatoriu, atât în raport cu alte tipuri de media (presă scrisă, online), cât şi cu alţi operatori economici care funcţionează în baza unor licenţe (de exemplu, transportatorii).

Această prevedere ridică riscuri majore de abuz, permiţând statului – din poziţia sa de creditor – să scoată de pe piaţă radiodifuzori incomozi.

Considerăm că acest text nu răspunde criteriilor de urgenţă care să justifice adoptarea de reglementări prin OUG, cu atât mai mult cu cât un proiect de lege echivalent se află în prezent în debatere publică, pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Solicităm Parlamentului să ia în discuţie OUG 91/2.10.2013 şi să respingă prevederile care aduc atingere libertăţii presei şi liberei concurenţe.”


Despre situația în care se află AlbaTV

ALBA TV, postul de televiziune locală controlat de  Dan Sabău, patronul Grup Corint, firmă care a beneficiat de peste 70 milioane de euro pentru restaurarea Cetății din Alba Iulia și-a cerut insolvența, după ce a acumulat datorii în valoare de aproximativ 1 milion de lei. În 10 iunie, Tribunalul Alba a admis cererea și a constatat starea de insolvență a SC  Alba Television SRL care deține licența de emisie pentru AlbaTV.

Pe rolul Tribunalului Alba, la Secția Constencios Administrativ și Fiscal, se află cauza privind cererea formulată de debitoarea SC Alba  Television SRL, în data de 10 aprilie 2013, având ca obiect procedura insolvenţei prevăzută de Legea 85/2006.

SC Alba Televizion SRL a solicitat deschiderea procedurii generale a insolvenţei, iar în motivarea cererii precizează că „că se află în stare de insolvenţă, aşa cum este definită de art. 3 din lege ca fiind acea stare a patrimoniului debitorului, care se caracterizată prin ”insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile. Insolvenţa este prezumată ca fiind vădită atunci când debitorul, după 90 de zile de la scadenţă, nu a plătit datoria sa faţă de creditori”.

Instanța a admis cererea și a constatat starea de insolvență, în 10 iunie 2013. și a numit ca administrator judiciar provizoriu H. C. IPURL. Timp de trei luni, până în 9 septembrie, firma are termen pentru a soluţiona eventualele opoziţii la deschidea procedurii şi pentru când administratorul judiciar va depune la dosar dovezile privind notificarea si publicarea deschiderii procedurii generale a insolvenţei şi raportul prevăzut de art. 54 din lege.

Potrivit CNA, deţinătoarea licenţei audiovizuale este societatea ALBA TELEVISION SRL, ai cărei acționari sunt Ziplink SRL (asociat unic Pop Teodor Daniel) – 50% şi Grup Corint SA– 50%.  Acţionarii Grup Corint SA sunt Corint SRL care deține 44%, Sabău Tătar Mircea – 34%, Sabău Danil – 14% şi General Game SRL–8%.

Sediul televiziunii se află într-un spațiu din incinta Traseului Celor Trei Fortificații care se află în administrarea Grup Corint în baza unui contract de concesiune pe 49 de ani. Pentru suprafața concesionată, care reprezintă aproximativ 1/3 din suprafața totală a fortificației vauban de la Alba Iulia, Grup Corint plătește o redevență lunară de 800 euro. Într-una din clădirile aflate pe terenul concesiunii  firma și-a amenajat un hotel de 5 stele , investiție estimată la 5 milioane de euro.

Grup Corint SA este firma care a câștigat toate licitațiile pentru restaurarea și amenajarea Cetății Vauban din Alba Iulia. Până acum s-au cheltuit din fonduri europene și din bugetul local al municipiului Alba Iulia peste 70 milioane de euro.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comentarii

 1. toma

  sâmbătă, 05.10.2013 at 17:36

  Un amarit de student, care locuieste cu chirie intr-o garsoniera, plateste aproximativ 100 euro / luna. Asta in comparatie cu cit plateste Grup Corint redeventa, pt. 1/3 din suprafața totală a fortificației vauban de la Alba Iulia. Buna afacere.

 2. BAU BAU

  sâmbătă, 05.10.2013 at 20:47

  MAFIA DIN ALBA, te poti pune cu ei?

 3. Ovidiu

  duminică, 06.10.2013 at 00:30

  Felicitari domnului Hava!!!

 4. COSMIN

  joi, 10.10.2013 at 09:14

  investitia de 5 milioane de euro s-a facut in Alba Iulia (singurul hotel de 5 stele din judet) si ofera ceva locuri de munca..Cetatea nu a luat-o Sabau si a fugit cu ea..Ar trebui sa intrati in acest hotel macar odata.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba: Aproape 3000 de persoane s-au vaccinat, luni. Număr record al imunizărilor într-o singură zi, în județ

Publicat

Aproape 3000 de persoane din județ s-au vaccinat, luni.

Potrivit DSP Alba, este număr zilnic record de imunizări în județ.

În total, luni s-au vaccinat 2.850 de persoane, dintre care 1.558 cu doza 1 (+598 Johns0n & Johnson), 195 cu doza 2 și 499 cu doza 3.

Comparativ, în weekend, numărul de vaccinări a fost:

 • duminică: 1.604 persoane, din care 1160 cu doza 1 (+398 Johnson& Johnson /doză unică), 87 cu doza 2, 357 cu doza 3
 • sâmbătă: 2.379 de persoane, din care 1.376 cu doza 1 (+524 Johnson& Johnson /doză unică), 117 cu doza 2 și 362 cu doza 3
 • vineri: 2.392 de persoane, din care 1.039 cu doza 1 (+612 Johnson& Johnson /doză unică), 172 cu doza 2 și 569 cu doza 3.

Și în Alba, la fel ca în țară, a crescut numărul solicitărilor pentru vaccinare.

Centre de vaccinare în Alba:

Alba Iulia

Centrul de vaccinare de la Sala de Sport a Universității ”1 Decembrie 1918” (Pfizer) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0769769790

Centrul de vaccinare de la Liceul ”Alexandru Domșa” (Pfizer, Astra Zeneca și Johnson&Johnson) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0768572925

Sebeș – Centrul de zi pentru persoane vârstnice Sebeș (Pfizer, Johnson&Johnson) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0712010360

Blaj – Centrul Cultural ”Iacob Mureșianu” (Pfizer) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0712010365

Aiud – Sala de sport (Pfizer, Johnson&Johnson) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0777910194

Câmpeni – Sala de sport a Liceului Tehnologic Silvic Câmpeni (Pfizer, Johnson&Johnson) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0712010371

Cugir – Centrul Cultural Cugir (Pfizer) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0777910195

Teiuș – Sala de sport (Pfizer) – program 8.00 – 20.00; telefon programări: 0761112349

Ocna Mureș – Sala de sport a Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” (Pfizer) – program 8.00 – 15.00; telefon programări: 0790238425

Zlatna – Cantina Liceului ”Corneliu Medrea” (Pfizer) – program 14.00 – 20.00, telefon programări: 0786809506

Ighiu – Centrul de zi pentru persoane vârstnice Ighiu (Moderna) – telefon programări: 0712010205

La toate centrele din județ vaccinarea se poate face fie pe bază de programare prin platforma națională vaccinare-covid.gov.ro, fie prin prezentare directă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Amenzi pentru angajații din școli care pretind bani elevilor. Proiect adoptat la Senat

Publicat

Personalul din unităţile de învăţământ riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei, dacă pretinde elevilor, în mod direct sau indirect, sume sau alte foloase patrimoniale, potrivit unui proiect iniţiat de parlamentari USR şi AUR, adoptat tacit, luni, de Senat.

Potrivit iniţiatorului, „în unităţile de învăţământ de stat şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sau chiar în afara acestor spaţii, este interzisă pretinderea, în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, personal sau prin intermediul interpuşilor, de către personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare şi de instruire practică, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic, a unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora”.

Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei, iar constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor se fac de către ofiţerii sau agentul de poliţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cu competenţe în domeniu, la sesizarea elevilor, părinţilor sau cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, mai prevede proiectul de act normativ.

„Actele cu titlu gratuit, astfel cum sunt donaţia sau legatul, prin care sunt oferite sume de bani sau alte foloase patrimoniale sunt permise numai dacă privesc în mod exclusiv ca beneficiar direct unitatea de învăţământ şi numai dacă iau naştere din iniţiativa celui care oferă.

Sunt exceptate de la prevederile prezentelor dispoziţii legale activităţile de pretindere sau strângere a sumelor de bani sau a altor foloase patrimoniale cazurile ce privesc activităţi extracuriculare, astfel cum sunt excursiile, petrecerile, evenimentele caritabile sau alte asemenea activităţi care nu privesc în mod direct actul de educaţie”, conform iniţiatorului.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 va fi dezbătută şi votată în Camera Deputaţilor, for legislativ în acest caz.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE FOTO-VIDEO: Incendiu la Ohaba. O casă a fost distrusă de flăcări. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Publicat

Pompierii din Blaj au fost chemați să intervină, luni seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în localitatea Ohaba.

Din primele date, a fost cuprinsă de flăcări o casă de locuit.

Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă generalizat în interiorul și la acoperișul casei.

Intervin pompierii cu două autospeciale de stingere și un echipjaj SMURD B2.

UPDATE, ora 22.37: Incendiul a fost stins. Potrivit ISU Alba, cauza probabilă a fost stabilită ca fiind un coș de fum neizolat corespunzător față de materiale combustibile, de la o sobă fără acumulare de căldură.

sursa imagini: ISU Alba și cititor Alba24

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Avertizare: Escrocherie online cu imaginea Băncii Transilvania. Infractorii cer prin email actualizarea datelor personale

Publicat

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Banca Transilvania atrag atenția utilizatorilor cu privire la existența unei campanii de propagare a atacurilor de tip phishing, care se folosește de identitatea vizuală a băncii pentru a convinge utilizatorii să-ți ofere datele.

Inițiatorii campaniei frauduloase copiază elemente de brand corespondente Băncii Transilvania, pentru a crea site-uri-capcană, care vor arăta similar cu cele oficiale.

Persoanele vizate de aceste mesaje sunt convinse să-și introducă date sensibile pe aceste site-uri, prin folosirea unor tactici de inginerie socială, inclusiv mesaje alarmiste prin care cer potențialelor victime actualizarea datelor sau validarea acestora, sub presiunea aplicării unor potențiale sancțiuni.

Atacatorii trimit astfel de mesaje aleatoriu, fără o țintă specifică și fără să aibă acces la o bază de date cu clienți Banca Transilvania.

Pur și simplu, tentativele de phishing sunt transmise către email-uri din România, în speranța că, printre ele, sunt și adrese ale unor clienți Banca Transilvania.

Recomandări din partea bîncii

Banca nu va face astfel de solicitări pe mail și recomandăm să contactați telefonic serviciul clienți (0264 594 337) atunci când aveți suspiciuni.

Alternativ, poți apela numărul de urgență al callcentre-ului DNSC (1911), dedicat raportării incidentelor de securitate cibernetică, sau ne poți scrie la alerts@dnsc.ro

Verificați mereu adresa reală a expeditorului – chiar dacă aparent este un mail trimis de banca, când dați click pe detalii va afișa o adresă diferită decât cea aparentă, sau cea folosită în mod uzual de banca dumneavoastră

Asigurați-vă că sunteți pe site-ul oficial al băncii căreia urmează să îi transmiteți datele personale și că cererea este una legitimă

Cu alte cuvinte, trebuie să fii cât se poate de precaut în a deschide emailurile ce pare să vină de la bănci, iar dacă ai vreun dubiu, ar fi bine să suni la bancă pentru a te asigura dacă ai sau nu vreo problemă în relația cu instituția bancară.

Sursă: CERT.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate