Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Noul Cod al Muncii, în Parlament. Guvernul îşi va angaja răspunderea

Publicat

Guvernul României a trimis, luni, proiectul finalizat al noului Cod al Muncii, spre Parlament, pentru îndeplinirea procedurilor în vederea angajării răspunderii în acest sens, de către Executiv. În opinia premierului Emil Boc, acest Cod al Muncii este un act necesar în condiţiile actuale. Însă Opoziţia pregăteşte moţiune de cenzură şi o variantă a Codului Muncii agreată şi de sindicalişti şi de patronate. De asemenea, faţă de iniţiativa Guvernului, sindicaliştii şi-au declarat principalele nemulţumiri şi au ales calea protestelor.

Reprezentanţii sindicatelor s-au pronunţat asupra mai multor prevederi ale noului Cod al Muncii, care, în opinia acestora, vor dezavantaja angajaţii şi vor permite angajatorilor să ia decizii unilaterale. Unele dintre acestea se referă la condiţiile de concediere colectivă (excluderea posibilităţii negocierilor colective), obiectivele de performanţă individuală şi criteriile de evaulare a salariaţilor (varianta stabilirii unor obiective ce nu vor fi niciodată atinse de angajaţi, existând astfel opţiunea de concediere), criteriile de delegare (doar o singură dată pe an, timp de 60 de zile; ar permite angajatorului să nu mai includă clauza de mobilitate ori să plătească drepturi suplimentare pentru astfel de cazuri), eliminarea dreptului angajaţilor concediaţi de a fi preferaţi pentru reangajare, în momentul reluării activităţii societăţii, generalizarea condiţiilor de angajare pe perioadă determinată (contractul pe perioadă determinată va fi extins la trei ani).

Pentru modificarea acestor prevederi şi a altor de acest gen din noul Cod al Muncii, sindicaliştii vor susţine acţiuni de protest, în această săptămână. De asemenea, vor discuta cu parlamentarii, pentru a obţine o soluţie de stabilire a echilibrului, din punctul de vedere al drepturilor angajatorilor şi ale angajaţilor, în noua legislaţie din domeniu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax