Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Noul Cod Fiscal: Cum se calculează contribuţiile CAS şi CASS pentru persoanele fizice autorizate

Publicat

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 79/2017, publicată vineri în Monitorul Oficial, conţine şi prevederi pentru Persoanele Fizice Autorizate. Alături de celelalte categorii de contribuabili care obțin venituri din activități independente, vor achita contribuții la pensii (CAS) și sănătate (CASS) la nivelul salariului minim pe economie, începând cu anul 2018.

Cel mai probabil, salariu minim brut va fi de 1.900 de lei. Valoarea contribuției pentru pensii va fi de 25%, aplicabilă unui venit ales de către contribuabil cel puţin egal cu salariul minim brut pe ţară, iar contribuția pentru sănătate va fi de 10%, aplicabilă aceluiași venit minim.

În cazul în care contribuabilul alege să achite CAS și CASS la nivelul salariului minim brut pe economie, începând cu data de 1 ianuarie 2018, acestea vor fi în sumă totală de 665 de lei, astfel:

– contribuția pentru pensii va fi în sumă de 475 de lei;

– contribuția pentru sănătate va fi în sumă de 190 de lei.

Legislaţia în vigoare prevede că PFA şi persoanele care obţin venituri din activităţi independente plătesc 10,5% contribuţii sociale şi 5,5%, cele de sănătate, după care se aplică impozitul pe venit de 16%, toate în funcţie de venitul realizat. Pentru cele din drepturile de autor, venitul impozabil se ponderează cu o cotă de deducere de 40%.

În OUG 79/2017 nu se mai regăseşte prevederea potrivit căreia PFA sau cei care obţin venituri din activităţi independente au posibilitatea de a nu plăti cotele de contribuţie dacă sunt şi salariaţi, întrucât se plătesc deja contribuţiile aferente venitului din salarii, potrivit economica.net.

surse: avocatnet.ro, economica.net


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Sărbătoarea Mierii la Blaj. Mii de apicultori autohtoni și străini, așteptați la cel mai mare târg apicol din țară

Publicat

sarbatoarea mierii

Mii de apicultori din țară și din străinătate sunt așteptați, la sfârșitul acestei săptămâni, la Blaj, în județul Alba, la „Sărbătoarea Mierii”, cel mai mare târg apicol din România. Ajunsă în acest an la cea de-a XII- a ediție, „Sărbătoarea Mierii” se va desfășura, în perioada 22 –  24 martie 2019, în Piața 1848 din […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Vremea în Transilvania și la munte. Prognoza meteo până în la sfârșitul lunii martie

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor pentru fiecare regiune a țării. Temperaturile maxime se vor situa în medie între 10 și 14 grade. În intervalul 21 – 23 martie valorile termice vor crește din nou, cu medii ce vor ajunge la 13…15 grade, apoi vor scădea […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Olimpiada de ISTORIE 2019, REZULTATE finale după etapa judeţeană Alba. Notele elevilor

Publicat

Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba transmite rezultatele finale, după contestaţii, la Olimpiada de Istorie 2019, etapa judeţeană Alba. Reamintim că testările s-au desfăşurat sâmbătă, la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia. Rezultate finale – etapa judeţeană – Olimpiada de Istorie 2019: Clasa a VIII – a Numele elevului / Unitatea de învăţământ / Profesor coordonator […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Augustin Lazăr își depune candidatura pentru un nou mandat de procuror general. Comunicatul Parchetului General

Publicat

l

Procurorul general Augustin Lazăr, al cărui mandat se termină în aprilie, a anunțat luni printr-un comunicat de presă că își depune candidatura pentru un nou mandat la șefia Parchetului General. Lazăr și-a anunțat candidatura în condițiile în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declanșat procedura pentru a-l revoca din funcție, iar relațiile dintre cei doi […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate