Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Noul Guvern PSD-ALDE. Executiv cu patru vicepremieri şi nume noi. LISTA miniştrilor din Cabinetul Dăncilă

Publicat

palatul-victoria-guvern

Viitoarea componenţă a Guvernului Dăncilă a fost stabilită în CEx PSD. Executivul va avea patru vicepremieri, respectiv Viorel Ştefan, Ana Birchall, Paul Stănescu şi Graţiela Gavrilescu.

Cea mai mare noutate din Guvernul Dancila faţă de Guvernul Tudose este aparitia celui de-al patrulea post de vicepremier, însărcinat cu implementarea parteneriatelor strategice, „mai ales parteneriatul cu SUA”, după cum a declarat Viorica Dăncila. Portofoliul va fi ocupat de Ana Birchall, fost ministru al afacerilor europene în Guvernul Grindeanu.

Din Guvernul Dăncilă au disparut ministrii apropiati de fostul premier Mihai Tudose: Marius Nica (Fonduri Europene, a demisionat saptamana trecuta), Felix Stroe (Transporturi), Marcel Ciolacu (vicepremier fara portofoliu), Gheorghe Simon (Economie), Lucian Romaşcanu (Cultură).

Înainte de ședință, doi miniștri au anunțat că nu mai vor un alt mandat: Florian Bodog (Sănătate) și Gabriel Petrea (Tineret). În ședință, fiecare filială are dreptul să facă propuneri. În acest sens, Ana Birchall a fost propusă vicepremier de către PSD Vaslui, care o susține și pentru Ministerul Fondurilor Europene. Totodată, Eugen Teodorovici a fost votat pentru funcția de ministru al Finanțelor, iar George Ivașcu pentru Cultură. La Educație a fost votat Valentin Popa, potrivit surselor din partid.

Liderii PSD au făcut declaraţii la intrarea în sediul partidului înainte de şedinţa Comitetului Executiv. Gabriela Firea a spus că o va propune la Ministerul Sănătăţii pe Rodica Nassar. Şeful partidului, Liviu Dragnea, a explicat că anumite propuneri nu au fost acceptate de premierul desemnat, Viorica Dăncilă.

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii în Guvernul Tudose, a afirmat că a luat decizia personală să nu îşi mai depună mandatul pentru MS. „Voi acorda sprijinul menărginit pentru persoane care va veni”, a spus acesta.

Viorica Dăncilă a afirmat, înainte de CEX-ul PSD, că în noul Guvern sunt şi nume noi, dar şi miniştri din vechiul Executiv.

„În acest moment eu sunt propunea coaliţiei majoritare, Iohannis a făcut desemnarea, nu pot să dau declaraţii ca şi premier în condiţiile în care încă nu sunt prim-ministru”, a precizat Dăncilă.

Premierul desemnat a mai spus că duminică va merge la întâlnirea ALDE.

Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a declarat vineri că nu va mai rămâne în viitorul Guvern. „Am şi anunţat că nu mai rămân. Nu mi-am dat demisia, dar am anunţat că nu doresc să mai continui”, a spus Petrea, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Liderul social-democraţilor Liviu Dragnea a declarat, la intrarea la şedinţa CEX a PSD în care se bat în cuie numele miniştrilor din cabinetul Viorica Dăncilă, că nu va fi „niciun ministru cu probleme de integritate” pe lista de nominalizări. Întrebat de jurnalişti legat de prezenţa Rovanei Plumb în viitorul executiv, şeful PSD s-a declarat mirat: „Ce problemă are Rovana Plumb?!”

Propunerile pentru noul Guvern:

Prim-ministru: Viorica Dăncilă

Vicepremier (fără portofoliu): Viorel Ştefan (PSD, în locul lui Marcel Ciolacu)

Vicepremier, ministru al Mediului: Grațiela Gavrilescu (ALDE)

Vicepremier, ministru al Dezvoltării Regionale: Paul Stănescu (PSD)

Vicepremier pentru parteneriate strategice: Ana Birchall (PSD) – post nou

Ministerul Afacerilor Externe: Teodor Meleșcanu (ALDE)

Ministerul Afacerilor Interne: Carmen Dan (PSD)

Ministerul Apărării Naționale: Mihai Fifor (PSD)

Ministerul Muncii: Olguța Vasilescu (PSD)

Ministerul Transporturilor: Lucian Şova (PSD), în locul lui Felix Stroe

Ministerul Finanțelor Publice: Eugen Teodorovici (susţinut de PSD Tulcea), în locul lui Ionuţ Mişa

Ministerul Justiției: Tudorel Toader (independent)

Ministerul Agriculturii: Petre Daea (PSD)

Ministerul Educației Naționale: Valentin Popa (PSD, rectorul Universității din Suceava) în locul lui Liviu Pop

Ministerul Economiei: Dănuţ Andruşcă (49 de ani, deputat PSD de Neamţ, fost administrator special la Cupru Min SA, fost preşedinte CA la Conversmin SA, fost director RA Activităţi Nucleare; absolvent de Ştiinţe Economice la Universitatea din Iaşi)

Ministerul Fondurilor Europene: Rovana Plumb (PSD) în locul lui Marius Nica

Ministerul Sănătății: Sorina Pintea (PSD, manager al spitalului judeţean Maramureş; fost manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare, fost director economic la Direcţia Silvică Maramureş şi consilier integrarea europeană; a renunţat la funcţia de senator PSD pentru a putea conduce în continuare spitalul judeţean); în locul lui Florian Bodog

Ministerul pentru Mediul de Afaceri: Ştefan Radu Oprea (PSD), în locul lui Ilan Laufer

Ministerul Culturii: George Ivașcu (PSD, 49 de ani; manager al Teatrului Metropolis, actor, membru în Marea Lojă Naţională Română), în locul lui Lucian Romaşcanu

Ministerul Cercetării: Nicolae Burnete (58 de ani, PSD; preşedintele Senatului Universităţii Tehnice Cluj-Napoca), în locul lui Lucian Georgescu

Ministerul Energiei: Anton Anton (68 de ani, fost secretar de stat la Ministerul Educaţiei, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică din cadrul MEdCT, fost ministru al Educaţiei; deputat ALDE)

Ministerul Apelor și Pădurilor: Ion Deneș (PSD), în locul Doinei Pană

Ministerul Tineretului și Sportului: Ioana Bran (31 de ani, deputat PSD), în locul lui Marius Dunca

Ministerul Turismului: Bogdan Trif (PSD), în locul lui Mircea Titus Dobre

Ministerul pentru românii de pretutindeni: Natalia Intotero (PSD), în locul Andreei Păstârnac

Ministerul pentru Relația cu Parlamentul: Viorel Ilie (ALDE)

Ministrul delegat pentru afaceri europene: Victor Negrescu (PSD)

Ministerul pentru Dialog Social: desfiinţat; transformat în secretariat de stat la Ministerul Muncii.

surse: realitatea.net, hotnews.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax