Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Noul prag pentru aplicarea cotei de TVA de 5% la cumpărarea unei locuinţe. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea de aprobare a Ordonanţei 16/2022 de modificare a Codului Fiscal, care stabileşte un nou prag de preţ pentru aplicarea unei cote de TVA de 5% la locuinţe, un nou plafon la microîntreprinderi şi o cotă de impozitare de 8% pentru veniturile din dividende.

Prag pentru TVA de 5% la achiziția de locuințe

Potrivit legii, orice persoană fizică poate achiziţiona, începând cu data de 1 ianuarie 2023, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 5%. Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul livrării pot fi locuite ca atare.

De asemenea, se organizează «Registrul achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023», în format electronic.

Impozitul pe dividende de 8 %. Cum pe aplică

O altă prevedere a legii se referă la impozitul pe dividende, care creşte de la 5% la 8%, cu excepţia celor distribuite în baza situaţiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2022.

Pentru dividendele distribuite în cursul anului, impozitul rămâne 5%. Singura diferență este cea legată de trimestrul IV din 2022, care se vor distribui în 2023, pentru care se va aplica o cotă de 8%.

Pragul de 1 milion de euro la microîntreprinderi

Plafonul pentru microîntreprinderi coboară de la 1 milion euro la 500.000 euro pentru veniturile din 2023. În plus, se elimină restricţia privitoare la incadrarea ca microintreprindere a veniturilor din consultanţă fiscală.

Printr-o modificare în Parlament se precizează că acele firme care nu depășesc până la finalul acestui an 1 milion de euro, în 2023 vor rămâne microîntreprinderi. Dacă vor depăși ulterior noul plafon, vor trece la impozit pe profit.

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial sub denumirea de Legea 370/2022.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax