Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sistem de vot propus pentru alegerile parlamentare din 2012. Câștigătorii din colegii vor obține mandatul indiferent de scorul electoral

Publicat

deputati

Prin noul proiect de lege electorală propus de reprezentanţii Puterii, sunt aduse o serie de modificări importante în sistemul de vot la alegerile parlamentare. Din 2012, ar urma să fie aleşi 300 de senatori şi deputaţi, într-un singur tur de scrutin, uninominal. Vor fi formate 200 de colegii noi, mai mari, iar fiecare câştigător al colegiilor va obţine mandatul de parlamentar, indiferent de scorul electoral.

Celelalte 100 de locuri revin partidelor, în funcţie de procentajul obţinut la nivel naţional, după cum informează ProTV. Este vorba de locurile pe care le pot ocupa „norocoşii învinşi”, în ordinea descrescătoare a voturilor primite, clasaţi pe locul al doilea.

Proiectul se află în discuţii pentru stabilirea detaliilor finale, în cadrul PDL şi UDMR. Opoziţia nu susţine această nouă lege electorală. Urmează introducerea în Parlament, pentru votare.

Reamintim că tot o iniţiativă în acest sens este cea de modificare a Constituţiei, prin care ar urma să fie introdus Parlamentul unicameral. Dacă va trece de Parlament, sunt şanse ca noul sistem electoral propus să fie aplicabil din 2012.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. anti USL

    vineri, 24.02.2012 at 09:18

    sunt pentru orice fel de sistem de vot DAR DOAMNE FERESTE SA CASTIGE COMUNISTII DIN USL

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax