Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noutăţi de la Guvern: Facilităţi fiscale pentru IMM-uri în primul an de funcţionare şi inspecţie o dată la trei ani

Publicat

Guvernul a decis în şedinţa de marţi unele măsuri pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii. Astfel, IMM-urile vor primi facilităţi fiscale IMM-urilor pentru primul an fiscal de la înregistrarea în Registrul Comerţului şi inspecţia fiscală va fi efectuată o singură dată la trei ani.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, ordonanţa adoptată transpune în legislaţia românească documentul strategic „Small Business Act” for Europe adoptat de Comisia Europeană în anul 2008 şi revizuit în 2011. Acest document statuează 10 principii menite să ghideze concepţia şi punerea în aplicare, atât la nivelul UE cât şi la nivelul statelor membre, a politicilor de stimulare a întreprinderilor mici şi mijlocii.

Actul normativ adoptat de Guvern adaptează principiile actului european la realităţile româneşti prin:

– efectuarea inspecţiei fiscale la IMM-uri o singură dată într-o perioadă de 3 ani;

– instituirea obligativităţii evaluării ex-ante a impactului economic al actelor normative asupra IMM-urilor, evaluare care va fi însoţită de propuneri de soluţii alternative;

– sprijinirea dezvoltării sistemului educaţional de promovare a culturii şi competenţelor antreprenoriale;

– sprijinirea şi susţinerea formării profesionale a adulţilor în vederea creşterii calităţii resurselor umane necesare IMM-urilor;

– acordarea de facilităţi fiscale IMM-urilor pentru primul an fiscal de la înregistrarea în Registrul Comerţului;

– sprijinirea nevoilor de finanţare ale IMM-urilor prin diverse instrumente investiţionale, vehicule financiare şi programe naţionale;

– limitarea introducerii de noi sarcini administrative sau obligaţii de raportare pentru IMM-uri în vederea asigurării unui mediu de afaceri prietenos.

În proiectul de ordonanţă se prevede scutirea IMM-urilor de la plata impozitului pe venit şi profit realizat în primul an fiscal de la înregistrarea la Registrul Comerţului. Condiţia este să-şi menţină activitatea şi să obţină venituri din exploatare pe o perioadă de cel puţin doi ani după obţinerea facilităţii şi să reinvestească integral profitul în acelaşi sector de activitate.

Contribuţiile de asigurări sociale pot fi reduse cu 50% pentru maximum patru angajaţi cu vârsta de sub 25 de ani sau de peste 55 de ani şi pentru patru muncitori necalificaţi din acelaşi segment de vârstă.

Şomerii angajaţi sunt scutiţi de la plata din contribuţiile de asigurare socială pentru primii doi ani de activitate în cadrul aceluiaşi IMM.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax