Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Noutăți în acordarea concediului medical COVID. Precizări DSP Alba despre fișele de izolare sau carantinare

Publicat

dsp alba directia de sanatate publica

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a făcut precizări despre procesarea fișelor de izolare sau carantinare. Sunt noi reguli în vederea acordării concediului medical.

Concediul medical se acordă pe baza fișelor de izolare sau carantinare.

”Fișele de izolare ale persoanelor depistate pozitiv COVID 19 sunt trimise automat de către aplicația Coronaforms medicului de familie pe listele căruia se afla persoana pozitivă, în vederea acordării concediului medical.

Fișele de carantinare ale contacților direcți ai unei persoane depistate pozitiv vor fi transmise medicilor de familie în vederea acordării concediului medical după efectuarea anchetei epidemiologice de către un reprezentant DSP, prin intermediul aplicației Coronaforms. Trimiterea fișei de carantinare poate să dureze câteva zile din cauza volumului mare de lucru, dar această operațiune va fi realizată în timp util astfel încât toate persoanele să poată beneficia de concediu medical”, transmite Alexandru Sinea.

În cazul persoanelor care au rezultat pozitiv în interval de 180 de zile de la un alt rezultat pozitiv COVID 19, le va fi efectuată ancheta epidemiologică abia după validarea cazului de către INSP București, conform metodologiei. Se stabilește dacă este reinfectare sau aceeași infectare în mai puțin de 6 luni. Acest lucru poate să dureze câteva zile, a precizat acesta.

Toate anchetele epidemiologice sunt efectuate în termenul legal de 24 de ore, potrivit sursei citate.

Noi reguli, prin ordin de ministru

Ordinul de ministru cu noile reguli a fost publicat vineri seara în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, fișele de izolare și raportul medical se emit în mod automat de aplicația informatică Corona Forms, în cazul persoanelor confirmate cu un rezultat pozitiv, care sunt supuse măsurii de izolare la domiciliu sau în locații declarate.

Inspectoratele de poliție județene și a municipiului București primesc automat fișele de izolare emise de aplicația informatică Corona Forms.

Medicii de familie primesc automat fișa de izolare și raportul medical, emise de aplicația informatică Corona Forms, pentru pacienții de pe listele proprii confirmați cu virusul SARS-CoV-2.

Fișa de izolare stă la baza eliberării certificatului de concediu medical, în cazul în care persoana izolată solicită acest document, potrivit stiripesurse.ro.

Personal suplimentat pentru efectuarea anchetelor epidemiologice

Directorul DSP Alba spune că asistenții medicali vor ajuta la efectuarea anchetelor epidemiologice.

”În prezent, 60 de reprezentanți ai DSP Alba efectuează zilnic, în medie, câte 10 anchete epidemiologice. Vorbim despre personal propriu DSP, asistenți medicali comunitari și școlari, medici școlari etc. Am primit sprijin din partea Ordinului Asistenților Medicali Alba: peste 10 asistenți medicali, precum și 16 asistenți medicali angajați ai spitalelor din județ, care, începând de luni vor sprijini la efectuarea anchetelor epidemiologice, întrucât volumul de muncă este imens.

Alături de aceștia, zilnic peste 40 de angajați DSP (medici, asistenți medicali, informaticieni etc) muncesc pentru repartizarea cazurilor pozitive, alocarea pe localități de infectare, verificarea și corectarea unor eventuale erori în generarea certificatelor COVID 19, recoltarea de probe, prelucrarea în laborator a testelor, înregistrarea și comunicarea rezultatelor, raportări către instituții centrale, coordonare campanie de vaccinare, centre de vaccinare, control și îndrumare in sănătate publică, autorizare spitale secții COVID, precum și multe alte sarcini conform atribuțiilor”, mai spune Sinea.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax