Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Număr aproape dublu de cadre medicale infectate cu COVID-19 față de cel raportat oficial, anunțat de Sindicatele din Sănătate

Publicat

Federația ”Solidaritatea Sanitară” a lansat recent Platforma de monitorizare a infectării cu SARS-CoV-2 (noul coronavirus) a salariaților din sănătate, creată în cadrul Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea” (CCDSS).

”Platforma prezintă numărul total de salariați infectați, mergând până la nivel de unitate medicală și metodologia de culegere a informațiilor, facilitând atât perspectivele de ansamblul cât și privirile de detaliu asupra situației acestei categorii de salariați aflată în lupta împotriva COVID-19”, precizează reprezentanții sindicatului.

În acest context, dacă informațiile puse la dispoziție de această platformă sunt corecte, putem observa diferențe semnificative între cifrele publicate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), cu titlu de informație oficială și cifrele publicate de reprezentanții sindicatelor.

Astfel, dacă autoritățile, prin GCS, comunicau că numărul cadrelor medicale infectate cu coronavirus era 981, la data de 16 aprilie, Platforma sindicatelor din Sănătate arată că, la aceeași dată, în România numărul salariaților bolnavi din acest domeniu era 1.595.

Iar informațiile prezentate de platforma sindicatelor par să fie mult mai aproape de adevăr, în momentul în care observăm că de pe lista oficială, transmisă de GCS, lipsesc județe în care, la nivel local, au fost comunicate oficial infectări cu coronavirus în rândul cadrelor medicale.

Un exemplu ar fi județul Mureș, unde Direcția de Sănătate Publică a anunțat, în urmă cu două zile, că sunt peste 10 cadre medicale infectate cu coronavirus, majoritatea internate în spital, însă județul nici măcar nu era prezent pe lista comunicată de GCS, joi, 16 aprilie.

O explicație pentru diferența dintre cifrele oficiale și cifrele prezentate de platformă este dată chiar de reprezentanții sindicatelor: autoritățile numără doar salariații care sunt infectați acum, fără cei vindecați (un mod de numărare diferit de procedura utilizată pentru monitorizarea tuturor cetățenilor infectați), în timp ce pe platformă apar toți salariații din sistemul de sănătate infectați, inclusiv cei vindecați.

De asemenea, dacă autoritățile numără doar salariații din sectorul public de sănătate, pe platformă sunt înregistrați atât salariații infectați din acest sector, dar și cei din rețelele paralele (MApN, MAI, CFR) – toți salariații implicați activ în lupta directă împotriva pandemiei COVID-19 sau cei care își desfășoară activitatea curentă, având risc de infectare în cadrul acestei activități.

De subliniat că cifrele prezentate de Platforma sindicatelor scot la iveală o situație alarmantă: creșterea medie zilnică a numărului de salariați din sănătate infectați cu coronavirus, din ultimele 15 zile, a fost de peste 13%, un procent care îi face pe angajații din acest domeniu să se simtă puși în pericol.

”Absența datelor publice consecvente și la nivel de detaliu (mergând până la nivelul unităților sanitare) dublată de nivelul redus de informare al salariaților în privința cazurilor de colegi infectați cu SARS-CoV-2 generează un pericol extrem de mare la adresa sănătății și securității salariaților”, menționează reprezentanții Sindicatului ”Solidaritatea Sanitară”.

*Situația personalului sanitar din județul Alba conform Platformei de monitorizare a numărului de salariați din sănătate infectați:

În total sunt 18 cadre medicale confirmate cu coronavirus, reprezentând o rată de infectare de 13% din totalul persoanelor bolnave din județ.

Cel mai mare număr de îmbolnăviri a fost înregistrat în data de 13 aprilie – 10 cadre medicale infectate, iar de atunci numărul a rămas neschimbat.

Sunt afectate 5 unități medicale, respectiv: Spitalul Municipal Aiud – 5 cazuri; Serviciul Județean de Ambulanță – 5 cazuri; Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – 4 cazuri; Centrul de Dializă din Alba Iulia – 3 cazuri și un caz într-o unitate medicală nespecificată (conform raportării Ministerului Sănătății).

*Raportare pe județe:

Grupul de Comunicare Strategică/ Platforma sindicatelor din sănătate

Alba – 18/ 18
Arad – 53/ 53
Argeș – 0/ 18
București – 131/ 283
Bacău – 5/ 5
Bihor – 2/ 2
Bistrița-Năsăud – 5/ 5
Brăila – 1/ 2
Botoșani – 9/ 121
Brașov – 27/ 27
Buzău – 0/ 0
Caraş-Severin – 1/ 3
Călărași – 0/ 0
Cluj – 15/ 15
Constanța – 2/ 9
Covasna – 9/ 66
Dâmbovița – 3/ 3
Dolj – 1/ 1
Galați – 34/ 40
Giurgiu – 10/ 31
Gorj – 0/ 0
Hunedoara – 37/ 37
Harghita – 1/ 1
Ilfov – 2/ 2
Ialomița – 1/ 6
Iași – 13/ 13
Maramureș – 0/ 0
Mehedinți – 3/ 3
Mureș – 0/ 16
Neamț – 8/ 44
Olt – 0/ 0
Prahova – 1/ 12
Sibiu – 11/ 28
Satu Mare – 2/ 5
Sălaj – 0/ 0
Suceava – 462/ 591
Timiș – 31/ 35
Teleorman – 15/ 17
Tulcea – 0/ 1
Vâlcea – 1/ 3
Vaslui – 0/ 3
Vrancea – 67/ 77

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax