Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Număr unic de urgenţe pentru incidente de securitate cibernetică. Va fi lansat de Guvern pe 2 mai

Publicat

securitate cibernetica hacker internet

Din 2 mai, Guvernul lansează numărul unic 1911 la care pot fi raportate incidente de securitate cibernetică, a anunţat miercuri ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu. Serviciul este destinat atât persoanelor fizice şi juridice, cât şi instituţiilor publice din România.

„Din 2 mai vom lansa prin Centrul Naţional de Răspuns la Incidentele de Securitate Cibernetică – CERT-RO un număr unic 1911, apelabil din toate reţelele, la care vor putea fi raportate incidentele de securitate cibernetică de către persoanele fizice, juridice şi instituţii publice, oferindu-li-se prin Call Center o asistenţă primară şi consiliere pentru diagnosticare şi remediere”, a declarat ministrul.

Acesta a precizat că serviciul este în ultimele verificări.

„Se estimează că atacurile cibernetice prejudiciază anual economia globală cu peste 400 de miliarde de euro, iar impactul economic al criminalităţii cibernetice a crescut de cinci ori, din 2013, fiind considerat o provocare pentru însăşi securitatea internă a Uniunii Europene. În Europa, peste 50% din cetăţeni se consideră neinformaţi privind ameninţările cibernetice, iar 70% din întreprinderi au protecţii minime privind aceste riscuri. În România, educaţia digitală în domeniul securităţii informaţiilor continuă să fie deficitară, majoritatea alertelor procesate de CERT-RO, circa 87,6%, se referă la sisteme informatice vulnerabile, compromise sau infectate cu diverse variante de malware, situaţie influenţată şi de nivelul scăzut al abilităţilor digitale individuale. Astfel, reacţia rapidă la astfel de incidente, precum şi diseminarea informaţiei către public este vitală pentru limitarea pagubelor şi protejarea utilizatorilor”, a declarat Petrescu. 

Ministrul Comunicaţiilor a menţionat că, în anul 2018, România a fost atât generatoare de incidente de securitate cibernetică, cât şi ţintă a acestora, riscul este evaluat fiind la nivel mediu, dar tendinţa în creştere.

“Prin acest nou serviciu guvernamental încurajăm în mod special notificarea informaţiilor corespondente incidentelor de securitate cibernetică din partea IMM-urilor sau a cetăţenilor care sunt adesea afectaţi de campanii maliţioase specifice (scam, phishing, fraudă cu suport tehnic fals, cu vouchere, cu bilete de avion)”, a mai spus ministrul. 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax