Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Numărul de câini de la stână, stabilit prin lege. Ce amenzi riscă ciobanii care încalcă reglementările

Publicat

cioban turma oi Parlamentarii au stabilit faptul că, la șes, ciobanii pot avea la stână doar un singur câine. Turmele de la deal pot avea doi câini, iar cele aflate la munte pot fi păzite de cel mult trei câini, prevede o lege recent adoptată. Cine încalcă reglementările riscă amenzi de până la 1.500 de lei. Crescătorii de oi sunt revoltați și spun că nu pot păzi 600 de ovine cu doar trei câini, așa cum cred aleșii.

Completarea Legii vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic a fost făcută după ce vânătorii au reclamat că animalele folosite pentru paza turmelor omoară iepuri şi căprioare. Soluţia găsită a fost limitarea, prin lege, a numărului de câini pe care ciobanii au voie să-i crească. Cei de la şes au dreptul la un singur animal.

Potrivit ciobanilor, un singur câine nu face față pentru paza unei turme, pentru că orice adăpost al unei turme are patru colțuri cel puțin.

Reglementările prevăd faptul că numărul câinilor poate să crească la doi, pentru stânele din zona de deal, şi la trei, pentru cele de la munte. Cine are mai mulţi, riscă amenzi de până la 1.500 de lei.

Ciobanii se întreabă şi cum să scape de câinii care nu sunt prevăzuţi în lege. „Noi nu putem să-i omorâm, că dacă-i omorâm vine de la protecţia animelelor şi ne ia pe noi şi noi ce să facem cu ei?”, spune Ion Nedelcu, cioban.

Suprins de prevederile legii a fost şi ministrul Agriculturii. Am fost şi eu şocat de anumite prevederi care practic afectează activitatea, creşterea ovinelor în România. Sper să reluăm discuţia pe legea respectivă”, spune Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

Aceeaşi speranţă o au şi ciobanii, care spun că în vreme ce parlamentarii apără interesele vânătorilor, ei riscă să rămână fără oile pe care le vor mânca lupii sau urşii.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax