Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Numărul locurilor alocate de universităţi pentru medicina de familie va crește. Ce spune ministrul Sănătății

Publicat

Numărul locurilor alocate de universităţi pentru medicina de familie va crește. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis că peste 4.000 de medici de familie din cei 11.000 care îşi desfăşoară activitatea la nivel naţional vor ieşi la pensie în următorii cinci ani.

Potrivit acestuia, pentru înlocuirea medicilor urmează să fie crescut numărul locurilor alocate de universităţi pentru medicina de familie, la cel puţin 800 în fiecare an.

Numărul locurilor alocate de universităţi pentru medicina de familie va crește

„Ştiţi bine că din cei circa 11.000 de medici de familie care sunt în România în următorii 5 ani este posibil să iasă la pensie cel puţin 4.000 dintre ei. Asta este vârsta şi atunci trebuie să găsim o soluţie că înlocuim acest corp profesional cu tineri medici şi acest lucru este posibil doar împreună cu universităţile de medicină şi farmacie care nu erau proiectate să pregătească aşa de mulţi medici de familie.

Anul trecut am avut pentru prima dată o discuţie foarte serioasă şi am reuşit să creştem numărul de locuri la medicina de familie.

Vom continua acest demers încât în fiecare an să avem cel puţin 800 de absolvenţi de medicină da familie ca şi medici specialişti încât să poată să înlocuiască colegii care se vor retrage”, a spus Rafila la deschiderea oficială a celei de-a II-a Ediţii a Şcolii de Vară Internaţionale a Medicilor Rezidenţi şi Tineri Specialişti în Medicina de Familie, potrivit Agerpres.ro.

Sute de localități din România nu au medici de familie

Potrivit ministrului, în România sunt câteva sute de localităţi care nu au medici de familie.

„În continuare sunt câteva sute de localităţi din România fără medici de familie şi lucrul acesta nu îl vom reuşi noi şi universităţile, nici Ministerul Sănătăţii, decât dacă va exista un parteneriat real cu autorităţile locale care au, cred eu, responsabilitatea ocrotirii sănătăţii comunităţilor pe care le conduc.

Cred că medicina de familie va deveni tot mai atractivă şi din punct de vedere al veniturilor, pentru că tipul de servicii pe care medicii de familie le vor face, inclusiv pachetul de servicii medicale preventive, le oferă o creştere a veniturilor”, a precizat Rafila.

În opinia sa, încrederea oamenilor în sistemul de sănătate de foarte multe ori depinde de medicii de familie.

Alexandru Rafila şi-a exprimat speranţa ca până la sfârşitul anului Agenţia Naţională de Achiziţii Publice să finalizeze achiziţia echipamentelor pentru dotarea medicilor de familie, astfel încât foarte multe cabinete să dispună de ecograf, electrocardiograf, spirometru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate