Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Numărul zilnic de ore de curs la facultate ar putea fi redus. Inițiativă legislativă la Parlament

Publicat

Numărul de ore pe care studenții le pot petrece la cursurile de la facultate, într-o zi, ar putea fi limitat. O inițiativă legislativă a fost formulată în acest sens.

Propunerea vine în urma sesizărilor referitoare la programele academice ale unor instituții de învățământ superior. Au fost cazuri în care durata unei zile de curs poate atinge chiar și 12 ore.

Proiectul legislativ pornit de la un caz real, al studenţilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

Acolo, sute de studenţi au reclamat faptul că au cursuri şi până la 12 ore pe zi, se arată într-un comunicat de presă transmis duminică de USR, citat de Agerpres.

„Acest exemplu de eşec al legislaţiei existente de a proteja drepturile studenţilor, dar şi de a permite un acces facil la studii universitare nu este unic.

De aceea, consider necesar ca studenţii să nu poată fi obligaţi să petreacă mai mult de 8 ore în facultate zilnic, astfel încât să se poată face activităţi suplimentare. Fie că vorbim de un loc de muncă, fie de un hobby sau altă activitate extracurriculară”, a declarat senatorul Silvia Dinică, membră a Comisiei de învăţământ din Senat.

Majorarea taxelor creează probleme unor studenți

Potrivit sursei citate, majorarea taxelor de şcolarizare nu le permite studenţilor fără posibilităţi materiale să termine facultatea.

„Când alăturăm creşterilor de taxe şi programul încărcat, punem studenţii în imposibilitatea de a munci în paralel cu facultatea şi, deci, în imposibilitatea de a-şi plăti studiile.

Consecinţa o ştim cu toţii: abandonul universitar”, a subliniat senatorul.

Abandonul universitar

Un raport al UEFISCDI redactat în anul 2022 arată că abandonul universitar a atins un procent de aproximativ 48%.

Din totalul de 120.309 studenţi înscrişi la studii de licenţă în anul 2015 la programe de studii de trei şi patru ani, doar 57.705 au reuşit să obţină o diplomă de licenţă până în anul 2021.

„Având în vedere că numărul necesar de credite pentru promovarea anului universitar este de 30. Studenţii pot atinge aceste credite cu 6 ore de cursuri pe zi.

Propunerea legislativă nu afectează procesul educaţional în mod negativ, ci doar determină conducerea instituţiilor de învăţământ să realizeze un orar de cursuri incluziv, care să asigure respectarea drepturilor sociale ale studenţilor”, menționează inițiatorul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax