Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Nume care se sărbătoresc de Crăciun. Cui îi poți transmite mesaje de ”La mulți ani” de Ziua Nașterii Domnului

Publicat

Ziua de 25 decembrie, prima zi de Crăciun, sărbătorim ziua naşterii lui Iisus Hristos. În această zi, românii  se salută cu „La mulţi ani” şi îşi transmit mesaje și urări de spor și sănătate.

Totuşi, în această zi există foarte mulţi români care îşi serbează onomastica în această zi.

Peste 700.000 de români care poartă numele Cristian, Cristina, Cristiana și alte derivate ale acestora obișnuiesc să își sărbătorească onomastica de Crăciun.

Citește și MESAJE de CRĂCIUN 2023. Urări de Sărbători pentru cei dragi. 150 de Mesaje de Crăciun. SMS pentru rude, colegi, șefi sau prieteni

 În limba română, „Christus” va fi baza de derivare a lui „Christianus”, iar numele Cristian și Cristiana apar atestate în documente latine din secolele XI și XII și se refereau cu precădere la persoanele care practicau cultul creștin după anumite canoane bizantine sau grecești.

Nume sărbătorite de Crăciun

Cristiana și Cristian, nume foarte des întâlnite în onomastica contemporană, și nu numai, reproduc numele latine Christianus si Christiana, la origine adjective derivate de la numele lui Hristos, care în limba latina se scrie Christus.

Numele de „Christos” vine de la verbul grecesc „chriein” – „a unge”, care este echivalentul ebraicului „mashi ha” – „uns”, de la care a aparut Iisus – Mesia.

Citește și Mesaje de Anul Nou 2024 * Felicitari de Anul Nou 2024 * Mesaje de Revelion 2024 * Mesaje haiose de Anul Nou 2024

Variante românești: Cristian, Cristina, Cristiana, Cârstea, Crâstea, Cirstea, Crîstea, Cristea, Hristea, Hristan, Cristache, Cristei, Cirstici, Cirstila, Cirstocea, Bista, Bistea, Bistel.

Peste 700.000 de români își sărbătoresc ziua numelui de Crăciun

În jur de 700.000 de români îşi serbează onomastica de Crăciun, conform informaţiilor publicate pe site-ul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Situaţia statistică referitoare la numărul românilor care îşi sărbătoresc onomastica în data de 25 decembrie, cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului, se prezintă astfel:

Prenume masculine: Cristian – 323.284, Cristinel – 31.599, Cristi – 11.664, Christian – 7.115, Crăciun – 2.627, Kristian – 529, Crăciunel – 320, Crăciunică – 8, Moş – 1.

Prenume feminine: Cristina – 286.616, Cristiana – 26.678, Krisztina – 6.457, Cristinela – 769, Kristina – 728, Kristiana – 157, Crăciuniţă – 128, Crăciunică – 45, Crăciuneasa – 1.

Sărbătorim sau nu numele Cristian/Cristina de Crăciun?

Există voci care susţin că cei care poartă numele de Cristina/Cristian îşi sărbătoresc onomastica de Sf Muceniţă Hristina (Cristina), prăznuită pe 24 iulie în calendarul ortodox.

Citește și MESAJE DE CRĂCIUN 2023: Urări amuzante pe care le poţi trimite prin SMS celor dragi

Aceștia susțin că deşi etimologia numelor Cristina/Cristian provine de la Hristos, onomastica trebuie sărbătorită în ziua de Sfânt

Potrivit crestinortodox.ro, numele Cristian-Cristian şi Cristi(a)na au legătură cu numele lui Hristos (Cristos, Christos) şi cu denumirea de creştin, fiind atribuite cu precădere celor născuţi de Crăciun sau în apropierea Crăciunului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax