Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Numele primarului din Sebeș, tipărit pe tichetele de ajutor social pentru pensionari. ”Electorală” din bani publici

Publicat

nistor

Numele primarului din Sebeș, Dorin Nistor, apare pe tichetele de ajutor primite de pensionarii cu venituri mici din localitate. ”Bucură-te de grija pe care ți-o oferim cu tichetele Up Social. Respect pentru pensionari. PRIMAR Dorin Nistor” scrie pe tichetele cu valoare nominală de 10 lei. Un consilier local din Sebeș îl acuză pe primar că, în acest fel, își face campanie electorală pe banii primăriei. Replica reprezentanților primăriei este mai degrabă un atac la consilierul local care a semnalat situația. 

Pensionarii din Sebeș cu un venit lunar mai mic de 1.000 de lei primesc din anul 2010 (înainte ca Nistor să fie primar), tichete de ajutor pentru cumpărarea alimentelor destinate Paștelui și Crăciunului. Pe tichetele sociale din 2019, sub sloganul proiectului, ”Respect pentru pensionari” apare trecut numele primarului Dorin Nistor.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Asistenţă Socială Sebeș, 940 de oameni din municipiu au primit asemenea tichete.

Consilierul local Radu Cristian, a lansat acuzația că primarul și-ar face, cu ajutorul tichetelor, campanie electorală.

Ba mai mult el consideră că nu era nevoie ca pe tichete să apară numele Primăriei Sebeș sau al primarului, deoarece fondurile pentru proiect provin din bani publici, de la plătitorii de taxe și impozite. 

În replică, într-o declarație pentru Alba24, primarul Nistor nu răspunde la întrebarea legată de apariția numelui său pe tichete, dar consideră că atitudinea consilierului local este ”regretabilă deoarece acuză implementare unor măsuri sociale pentru o categorie defavorizată”.

O explicație vine și de la Ionela Maxim, directorul Direcției de Asistență Socială Sebeș. Aceasta declară că tichetele, fiind unele cu valoare financiară, trebuie obligatoriu identificate prin datele emitentului: Consiliul Local, primarul și Direcția de Asistență Socială.

tichet

Acuzațiile consilierului Radu Cristian

”Primarul Dorin Nistor își face campanie pe seama ajutoarelor sociale?!!!

Asta se vede pe tichetele de ajutor pentru pensionarii cu venituri mici, în care primarul fără niciun fel de reținere și-a trecut numele pe ele ca și cum banii i-ar fi scos din propriul buzunar.

Pentru corecta informare a opiniei publice, Consiliul Local Sebeș a aprobat alocarea unei sume pentru Sărbători persoanelor a căror pensie era mai mică de 1000 de lei. O decizie cu care am fost toți de acord și pe care o susținem. Solidaritatea unei comunități e cea mai importantă.

Iar astfel de acțiuni sunt mai mult decât binevenite. Numai că nu antamate în nume personal. Pe aceste tichete nu era nevoie să fie trecut niciun nume, nici măcar numele Primăriei sau a Consiliului Local, pentru că aici sunt banii oamenilor din Sebeș, care plătesc taxe și impozite.

r c

Eventual numele lor ar fi trebuit să apară. Nu cel al vremelnicului primar care își face astfel campanie electorală pe bani publici.

Este trist și dezamăgitor să vezi cum un om ales să gestioneze binele public, fără vreo urmă de interes personal, se dedă la practici neortodoxe. Așa arată un primar liberal, domnule primar? Așa se comportă un primar de dreapta?” a postat consilierul local Radu Cristian pe contul său de facebook.

Poziția primarului Dorin Nistor și a instituției

Primarul Nistor și reprezentanții Direcției de Asistență Socială Sebeș, au transmis un punct de vedere privitor la acuzațiile consilierului local Radu Cristian în ceea ce privește proiectul “RESPECT PENTRU PENSIONARI”, prin care se acordă tichete sociale vârstnicilor Sebeșului.

dn

”Tichetele sociale se acordă pensionarilor din Municipiul Sebeș în baza unor proiecte sociale, implementate începând cu anul 2010, cu aprobarea Consiliului Local, indiferent de culoarea politică a consilierilor sau a primarului.

Scopul acestor proiecte a fost întotdeauna acela de a veni în sprijinul pensionarilor cu venituri reduse, cheltuite la vârsta senectuții în cea mai mare parte pe medicamente și investigații medicale. Destinația a fost, de fiecare dată, cumpărarea de alimente, cu ocazia celor mai importante sărbători de peste an: Paște și Crăciun.

În plus, aceste proiecte au fost implementate și pentru alte categorii de beneficiari: copiii, persoane cu handicap. Aceste măsuri de protecție socială implementate prin Direcția de Asistență Socială Sebeș sunt o obligație a administrației locale, stabilită prin lege, de a interveni acolo unde veniturile anumitor categorii ale populației sunt insuficiente pentru a avea un trai decent.

Acordarea acestora se face ori de cate ori se identifică o nevoie socială a unei categorii de persoane, nu numai în campania electorală.

Direcția de Asistență Socială Sebeș implementează zilnic măsuri de protecție socială, atunci când persoanele vulnerabile se află într-o situație de risc social.

Acest tip de atitudine este regretabil, mai ales când vine din partea unui consilier local, acuzând implementarea unor măsuri sociale pentru o categorie de oameni care, cu adevărat, MERITĂ RESPECT” este declarația transmisă de primarul Dorin Nistor.

“RESPECT PENTRU PENSIONARI” este titlul proiectului, este mesajul transmis către oameni, mesaj care ar trebui să fie parte importantă din conduita civică de zi cu zi.

das

”Personalizarea tichetelor cu numele beneficiarului nu se poate face, întrucât la acordarea acestora sunt obligatorii respectarea mai multor condiții: venituri, plata impozitelor, domiciliu, etc. Mai mult, acestea se acordă la cerere, fiind opțiunea fiecăruia dacă solicită sau nu aceste tichete.

Tichetele sociale acordate, sunt tichete cu valoare financiară, obligatoriu trebuie identificate prin datele emitentului: respectiv Consiliul Local, Primar, Direcția de asistență socială. Decontarea acestora este urmărită prin firma emitentă, prin furnizor, prin rețeaua magazinelor unde au fost utilizate, la finalul proiectului existând o situație a utilizării sumelor valorice, pentru a se stabili utilizarea acestora numai pentru scopul pentru care au fost emise (cumpărarea de alimente). Proiectul “RESPECT PENTRU PENSIONARI” are 940 de beneficiar” a declarat Ionela Maxim, director, Direcția de Asistență Socială Sebeș.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Ploaie cu gheață la Tăuți și Geoagiu de Sus. Furtuna a făcut ravagii în mai multe localități din Alba

Publicat

grindina

Vremea extremă a făcut ravagii în județul Alba. Mai multe localități au fost duminică sub cod portocaliu de furtună. Ploaia cu grindină a afectat și localitatea Tăuți, în comuna Meteș. În doar câteva minute, peste culturile localnicilor s-a așternut un strat gros de „zăpadă”, în plină vară. A plouat cu gheață și la Geoagiu de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Vremea în Alba, săptămâna 17-23 iunie. Nu scăpăm de furtuni! Temperaturi ideale pentru plajă și excursii la iarbă verde

Publicat

De

soare

Săptămâna vine cu temperaturi ridicate și vreme frumoasă. Maximele nu vor depăși 30 de grade Celsius. Însă vestea proastă este că vom avea parte în continuare de scurte furtuni puternice sau alte fenomene meteo extreme. Meteorologii estimează că aproape în fiecare zi a săptămânii 17-23 iunie vom avea câte o ploaie, furtună puternică sau averse. […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

STUDIU: Activitatea săptămânală ce reduce tensiunea arterială și stresul

Publicat

Cel puţin două ore pe săptămână petrecute în mijlocul naturii ar putea reprezenta limita de timp esenţială pentru stimularea sănătăţii şi a stării de bine a organismului, potrivit unui studiu preluat joi de Press Association. Conform cercetătorilor, persoanele care petrec cel puţin 120 de minute pe săptămână în natură au o probabilitate semnificativ mai mare […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ALERTĂ de COD PORTOCALIU de vreme rea în Alba Iulia, Blaj, Aiud, Sebeș și alte localități din Alba. Cod GALBEN hidrologic

Publicat

furtuna trasnet fulger

Administrația Națională de Meteorologie a emis atenționare Cod Portocaliu de vreme rea pentru județul Alba, valabilă duminică după-amiaza pentru mai multe localități. Sistemul RO-Alert a transmis un mesaj de avertizare populației din localitățile vizate. Atenționarea este valabilă între orele 18:30 – 19:30 în localitățile Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Ighiu, Unirea, Jidvei, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate