Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

O casă de licitații a scos la vânzare Psaltirea preotului care i-a însoțit la execuție pe Horea și Cloșca

Publicat

psaltirea preotului Ratiu
foto: artmark.ro

„Psaltirea” lui Nicolae Rațiu de la Cioara (preotul duhovnic al lui Horea și Cloșca) a fost scoasă la vânzare de o casă licitații din București. Nicolae Rațiu a fost preotul care i-a însoțit pe Horea și Cloșca la execuția de pe Dealul Furcilor de la Alba Iulia în 28 februarie 1785, spovedindu-i, împărtășindu-i și chiar fiind alături de ei în timp ce eroii moților erau trași pe roată.

28 februarie 1785, orele 9:00 – Începe procesiunea execuției. Horea și Cloșca sunt transportați în două care separate, având alături până în momentul execuției pe preotul Rațiu, duhovnicul lor. Preotul Nicolae Rațiu vine “înarmat’ cu credința în bunul Dumnezeu și Sfânta Psaltire. Bătut şi agonizând, înainte de a fi tras pe roată, Horea este sărutat de Nicolae Raţiu care îi spune memorabilele vorbe: „Prin mine te sărută un neam întreg!”.

Psaltirea” ce a aparținut preotului Nicolae Rațiu de la Cioara, tipărită la 1771, încă întreagă, traversând generații de colecționari și iubitori de carte, este lotul nr. 109 din expoziția Imagini ale Sacrului și este pusă în vânzare prin licitație joi, 29 martie 2018. Cartea este în curs de clasare în patrimoniul național cultural (notificarea Artmark nr. 83/10.03.2018) și nu poate face obiectul exportului. Manuscris în limba română; 392 file, 21,5 × 16 cm. Preţul de pornire este de 500 de euro.

psaltirea pr. Nicolae Ratiu

”Ornamentaţia cărţii este destul de bogată şi interesantă, pe alocuri cu elemente de originalitate, referindu-ne în special la frontispiciile desenate cu negru ce redau modele arhaice ce compun cadre. Atrag atenţia deopotrivă şi iniţialele ornate care deschid catismele (una din cele 20 părţi ale Psaltirii). Filele 1-368 au fost scrise de monahul Eustație Popovici, în răstimpul cât s-a aflat la mânăstirea Plăișor din hotarul satului Cioara – așezământul monastic al călugărului Sofronie de Cioara, cel care, în 1758-1760 inițiază și conduce răscoala de la Cioara, ocazionată de unirea cu Biserica Romei.” se arată într-un comunicat transmis Alba24 de casa de licitații Artmark.

Cel care a comandat scrierea Psaltirei și a plătit cheltuiala cărții a fost urmașul luptătorului Sofronie, ieromonahul Ioanichie.
Iar filele 369-392 au fost redactate de preotul Nicolae Raţiu din Alba Iulia, pe acesta memoria istoriei reţinându-l drept duhovnicul lui Horea şi Cloşca.

executie Horea Closca

Despre această figură marcantă se poate spune că i-a însoţit pe Horea şi pe Cloşca cu puţin timp înainte de execuţie, spovedindu-i şi împărtăşindu-i, ba chiar le-a scris şi testamentele. Bătut şi agonizând, înainte de a fi tras pe roată, Horea a fost sărutat de Nicolae Raţiu care i-a spus: „Prin mine te sărută un neam întreg!”.

Datele execuţiei sunt relatate în scrisoarea lui Iosif Gabri din 2 martie 1785. Iată ce consemnează istoricul Nicolae Densuşianu în cartea „Răscoala lui Horia”, Bucureşti, 1884: „Când au dus la moarte pe Horia şi Cloşca, i-a însoţit preotul Nicolae Raţ, preot din Alba Iulia. Dânsul, până a frânt roata pe unul, a ţinut pe celălalt cu mâna pe după cap, dar când au început să frângă roata pe al doilea, popa Nicolae Raţ a căzut jos şi a leşinat şi a trebuit să-l ducă cu carul acasă”.

Nu este exclus ca duhovnicul Nicolae Raţiu să fi avut atunci cu el această Psaltire, uşor de purtat, fiind de dimensiuni mici, ştiind că nicio carte, spun Părinţii Bisericii, nu e de folos la necaz ca Psaltirea! Ori, ce putea fi mai îmbărbătător în acele momente dramatice dacă nu duhovnicul şi Psaltirea? Legătura originală este din tăblii de lemn îmbrăcate în piele maro; încuietoare din piele şi alamă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 24.03.2018 at 20:14

    Cum de nu a aflat de ea Codrin Stefanescu, ca acum nu mai aveau ce scoate la licitatie ? Asta concura la adunat carti rare cu EL INSUSI.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax