Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O categorie de români ar putea primi vouchere de 7000 de euro. Care sunt facilitățile propuse

Publicat

O categorie de români ar putea primi vouchere de 7000 de euro. Propunerea include și facilități pentru a încuraja piața muncii și antreprenoriatul.

Prin Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială, se intenționează majorarea valorii voucherului de la 5.000 de euro la 7.000 de euro, a anunțat, luni, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD), Monica-Violeta Solomie.

Aproape 3.200 de persoane cu dizabilităţi au primit vouchere pentru tehnologia asistivă, până acum.

Extinderea gamei de tehnologie, pentru copii și persoane adulte

Aceasta a arătat că intenţia este şi de a lărgi gama de tehnologie, care va putea fi accesibilă atât copiilor, cât şi persoanelor adulte, inclusiv celor care au deja un loc de muncă sau care se apropie de ieşirea la pensie.

„Tocmai am încheiat unul dintre proiectele care a vizat angajabilitatea, creşterea angajabilităţii persoanelor cu dizabilităţi. Partea noastră a fost asigurarea tehnologiei asistive, proiect în care aproape 80% dintre indicatori i-am atins.

În unele situaţii indicatorii au fost mai mult decât 100% atinşi, în altele mai puţin. Culmea, indicatorul cel mai puţin atins a fost cel al adaptării locului de muncă.

Doar cinci angajatori de la nivel naţional au solicitat şi au obţinut finanţare pentru adaptarea locului de muncă, deşi locul de muncă adaptat reprezintă una dintre pârghiile principale pentru menţinerea unui loc de muncă de către persoanele cu dizabilităţi.

De ce spun că proiectul a fost totuşi unul de succes? Pentru că pentru prima oară s-au acordat vouchere şi s-a decontat tehnologia asistivă atât de necesară persoanelor care întâmpină bariere de mediu, bariere de comunicare, bariere în informaţie”, a spus Monica-Violeta Solomie.

Voucher de 7000 de euro

Solomie precizează că aproximativ 3.200 dintre persoane au primit efectiv voucherele respective (de 5000 de euro – n.r.), iniţial fiind luat în calcul un număr de 4.000 de persoane.

”Proiectul acesta intenţionăm să-l continuăm la un nivel mult mai apropiat de cerinţele şi aşteptările beneficiarilor noştri.

Prin Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială vrem să mărim valoarea voucherului de la 5.000 euro la 7.000 de euro şi, mai ales, să lărgim gama de tehnologie asistivă pe care o vom furniza.

Iar ca un lucru foarte bun, tehnologia va putea fi accesibilă atât copiilor, cât şi persoanelor adulte cu dizabilităţi, inclusiv cele care au deja un loc de muncă sau care se apropie de ieşirea la pensie”, a precizat președintele ANPDPD.

Aproape un milion de persoane cu dizabilități

Potrivit sursei citate, numărul persoanelor cu dizabilităţi se ridică la aproape 1.000.000 şi constituie grupul „cel mai vulnerabil dintre cei vulnerabili”.

„Vulnerabili, pe de o parte, nu atât datorită handicapului, deşi şi aceasta este o mare problemă, ci din cauza condiţiilor în care trăiesc, mulţi la limita sărăciei, la limita educaţiei sau chiar în absenţa acesteia, mulţi fără sprijin, fără locuri de muncă în primul rând, fără locuinţe, mulţi cu părinţii în vârstă, aflaţi în prag de epuizare fizică şi psihică, care îşi continuă munca zi de zi alături de copiii lor.

Într-adevăr, în jur de 17.000 de persoane se află în sistemul rezidenţial, dar restul, peste 800.000, se află afară, în comunităţi, şi totuşi nu-i vedem. Nu-i vedem în primul rând din cauza lipsei infrastructurii, în al doilea rând din cauza lipsei educaţiei, a oportunităţilor, a locurilor în care să poată fi vizibili, să poată fi auziţi: muncă, şcoală, comunitate”, a susţinut Solomie.

Unul dintre cele mai slab finanțate sisteme de asistență socială

În ceea ce priveşte dezinstituţionalizarea, preşedintele Autorităţii a subliniat că acesta nu este o reformă, ci este un proces, întrucât reforma ar însemna integrarea efectiv în comunitate.

„Este o mică etapă. Etapa cu provocările cele mai mari o constituie însă prevenţia instituţionalizării şi lucrul acesta îl ştiu foarte bine Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi furnizorii privaţi la uşile cărora bat în fiecare zi persoane, cerând sprijin în instituţii, deşi instituţiile ar trebui să fie ultimul loc, ultima soluţie la care să apeleze atunci când comunitatea nu are nimic să le ofere.

În afară de faptul că am propus o reglementare, eu zic revoluţionară, pentru actualul sistem, dar de la care nu vrem să ne dezicem, şi aceasta este Legea 7 de anul acesta, trebuie să venim cu soluţii practice şi pragmatice mai ales, foarte rapide.

Sistemul acesta a fost – şi rămâne în continuare – unul dintre cele mai puţin finanţate, slab finanţate din sistemele de asistenţă socială.

Chiar dacă sumele par mari, atunci când împarţi sumele pentru fiecare cetăţean, pentru fiecare persoană, constaţi că acele sume reprezintă extrem de puţin.

Gândiţi-vă că o indemnizaţie la gradul grav nu ajunge la valoarea de 600 lei pe lună, iar cazurile se înmulţesc cu fiecare lună.

În astfel de situaţii, categoric a trebuit să ne uităm spre oportunităţile pe care comunitatea le poate asigura”, a continuat Solomie.

Stimulent de inserție în muncă

Un alt lucru spre care ANPDPD s-a uitat în toată această perioadă a fost ce anume ar determina o persoană cu dizabilităţi să îşi caute şi să-şi păstreze un loc de muncă.

„Persoanele cu dizabilităţi vor să convingă, vor să demonstreze care este cu adevărat valoarea lor şi, mai ales, vor să facă parte din comunitate.

În condiţiile acestea, ne-am orientat spre două categorii. Pe de o parte, spre grupul celor mai vulnerabili, al acelor persoane care sunt greu angajabile, cu dizabilităţi severe, pentru care, pe lângă nevoia de servicii de angajare, este nevoie de servicii de suport, servicii de sprijin şi pentru care nu întotdeauna angajatorul are răbdare, timp şi oameni calificaţi”, a susţinut şeful ANPDPD.

Ea a îndemnat societatea civilă de profil să participe la îmbunătăţirea legislaţiei subsecvente, mai ales că, prin aceasta, se introduce acordarea unui stimulent de inserţie în muncă, prin Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială.

Persoane cu potențial de antreprenoriat

A doua categorie de persoane pe care ANPDPD le-a luat în calcul sunt persoanele care au potenţial de antreprenoriat, pe care doreşte să le susţină, să le formeze şi, mai ales, să-l încurajeze.

„Persoane cu dizabilităţi trebuie să demonstreze că într-adevăr pot să fie buni angajatori, pot conduce afaceri, pot organiza activităţi de muncă şi pentru alţi semeni ai lor.

Sunt două proiecte mari, ambiţioase, în care ANPDPD va fi lider de proiect, dar în care vă invităm să ne fiţi parteneri sub o formă sau alta. La momentul acesta, încet, încet, ne pregătim să creionăm exact legislaţia subsecventă, respectiv hotărârea de guvern de acordare a stimulentului de lucru, şi ne-ar face plăcere să deschidem un grup de lucru împreună cu dvs. exact pe marginea acestui stimulent, tocmai pentru că suma este nouă, ea este asigurată din fondurile europene.

Sperăm să devină un lucru zilnic, un beneficiu care să poată fi acordat zilnic din bugetul de stat, la un moment dat.

Considerăm că unităţile protejate merită o soartă mai bună, în sensul că ele trebuie să fie valorizate şi să fie pepiniere pentru persoanele cu dizabilităţi, aflate în căutarea unui loc de muncă, care doresc să-şi perfecţioneze abilităţile şi apoi să încerce piaţa liberă. Şi, nu în ultimul rând, dorim să încurajăm atelierele protejate, chiar dacă ele la un moment dat au intrat într-un con de umbră, chiar dacă la un moment dat reglementarea lor nu a putut fi posibilă. Sperăm să fi învăţat ceva din greşelile anterioare”, a mai spus Monica-Violeta Solomie.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax