Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

O elevă a Colegiului Militar din Alba Iulia ajută zilnic bătrânii defavorizați. Este voluntar la un centru de tineret


Publicat

O elevă a Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia, aflată în orașul natal, Reșita, a ales să își ajute semenii și să devină voluntar pe perioada pandemiei de coronavirus care afectează țara.

Mara Bîcleșanu, are 16 ani și este voluntar la un centru de tineret, implicat permanent în activități de întrajutorare.

„Bună ziua. Mă numesc Mara, am 16 ani și studiez la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Sunt originară din Reșița, Caraș Severin, iar de la începutul lunii martie, activez ca voluntar în cadrul campaniei „Mâinile Bucuriei”, campanie înființată de centrul nostru de tineret și de părintele micii noastre comunități din Moniom.

Această campanie presupune oferirea unei mese calde, zilnic, persoanelor din Reșița și din cartierele aparținătoare, care au o posibilitate financiară limitată, deseori vârstnicilor „prinși” de această pandemie și familiilor defavorizate. Această campanie a însemnat pentru mine frânghia de speranță de care fiecare om are nevoie să se agațe în aceste momente dificile. Înseamnă adevărata importanță a unui zâmbet oferit de un bunic la primirea unui pachet de mâncare. Înseamnă mai mult decât simplul act de a oferi formal o bucată de pâine.

Voluntariatul pe vreme de pandemie m-a învățat că dacă ai, e bine să oferi. Și nu doar în perioade de criză. Mereu m-a caracterizat compasiunea și pentru prima dată, primesc satisfacția ei fără a-mi fi oferit ceva material drept mulțumire, ci doar un zâmbet cald sau o îmbrățișare”, au scris reprezentanții Colegiului pe pagina de Facebook.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Românii datornici la curent și gaze au termen 3 luni să plătească. Guvernul a anulat legea care i-a protejat în starea de alertă

Publicat

contor curent

Românii care au datorii la curent sau gaze au la dispoziție un termen de trei luni să le plătească sau vor rămâne fără utilităţi. Guvernul a decis să le dea o perioadă de grație de 90 de zile în care ori plătesc, ori sunt debranșați.

Executivul a lăsat loc și la o cale de mijloc: cea a negocierilor între furnizori și datornici, aceștia din urmă putând solicita o eșalonare a plăților.

Peste 200.000 de consumatori nu și-au plătit facturile la gaze și energie electrică, protejaţi de prevederea care interzicea debranşarea în timpul stării de alertă.

Furnizorii s-au plâns că nu mai pot susţine datoria tot mai mare iar Guvernul a decis joi să dea undă verde debranşărilor în cazul celor rău-platnici.

 ”Cu o perioadă de graţie de 90 de zile pentru că nu putem aşa deodată brusc să spunem că de mâine toată lumea să îşi plătească restanțele, nu ar fi normal. Dacă nu se plăteşte către furnizori, aceştia la rândul lor nu o să poată plăti către distribuitori” a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

În ultimele luni, deşi sectoare importante din economie şi-au revenit numărul celor care nu şi-au plătit facturile la curent sau gaze a crescut, în loc să scadă.

Datornicii trebuie să achite facturile din urmă

Peste 200.000 de datornici la energie electrică şi gaze naturale erau în toată ţara la finalul lunii mai, arată datele de la furnizori.

În  condiții normale, cu toţii ar fi trebuit deconectaţi. Iar în iunie doar la energie electrică erau 173.000, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când efectele pandemiei erau mult mai grave scrie stirileprotv.ro

Consumul de energie electrică a crescut cu 8% în ultimul an, spun furnizorii, care nu au avut voie să îi debranşeze pe rău platnici în timpul stării de alertă.

Prevederea a fost anulată în şedinţa de Guvern, aşa că datornicii trebuie acum să achite toate facturile din urmă.

Ion Lungu, Asociatia Furnizorilor de Energie din Romania (AFEER): ”Anumite persoane sau întreprinderi făcând într-un fel uz de această prevedere legală în mod abuziv au întârziat să plătească şi nu au mai plătit ştiind că nu există practic nicio măsură care ar putea fi luată împotriva lor.

Acum trebuie să plătească într-o perioadă mult mai scurtă un consum de energie din urmă, pe un an, un an şi ceva, care se adăugă la consumul curent”.

Cei care încă au probleme financiare vor putea negocia cu furnizorul o perioadă de graţie, aşa cum se întâmpla şi până acum.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

PROGRAMUL de funcționare al Primăriei Alba Iulia a fost MODIFICAT. Albaiulienii se vor putea prezenta la ghișee de la ora 7:30

Publicat

În urma numeroaselor solicitări venite din partea albaiulienilor, programul de funcționare al Primăriei municipiului Alba Iulia a fost modificat. Astfel, potrivit reprezentanților administrației locale, cetățenii își vor putea rezolva problemele la Primărie, în fiecare zi, începând cu ora 7:30.

„Este doar prima etapă, urmând înființarea biroului unic, cu program prelungit, fiindcă este normal să ne adaptăm noi programul după al albaiulienilor, nu invers. Unui albaiulian care lucrează de la 8 la 16 îi era greu să ajungă la primărie, indiferent cu ce problemă. Acum are acea jumătate de oră în plus, dimineața, de la 7.30, în care problema lui să fie rezolvată fără ca să își ia liber de la serviciu sau să facă un efort inutil. Cu toate acestea, noi îi încurajăm pe albaiulieni să folosească, pe cât se poate, serviciile noastre on-line.

Sperăm ca, în curând, tot ceea ce i-ar putea fi necesar unui contribuabil să poată fi obținut printr-un click, indiferent dacă e vorba despre certificate de urbanism sau de o autorizații”, au transmis reprezentanții administrației locale, joi, 5 august.

Noul program de lucru al Primăriei Alba Iulia este:

Luni – Joi: 07:30 – 16:00

Vineri: 07:30 – 13:30

Evidența Populației:

Luni-Miercuri, Vineri: 8:30 – 12:00, 14:00 – 15:30

Joi: 8:30 – 12:00, 14:00 – 18:00

Ghişeul Stare Civilă:

Luni-Vineri 8:30 – 12:30, 14:00 – 15:30

Sâmbăta: 9:00 – 13:00

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO INTERVIU la peste 30 de metri înălțime: Irlo, artistul care realizează cea mai mare pictură murală din Alba Iulia

Publicat

La peste 30 de metri înălțime, în centrul municipiului Alba Iulia, artistul stradal Irlo lucrează la un desen mural, înalt cât tot blocul turn care îi deservește ca spațiu neconvențional de pictură. 

Mai mult de atât, vopseaua folosită este una purificatoare de aer. Producătorul garantează că 100 de metri pătrați vopsiți cu vopseaua respectivă sunt echivalenți cu 100 de metri pătrați de pădure plină de copaci.

Este primul desen mural de o asemenea mărime care se realizează la Alba Iulia, iar inițiativa aparține tinerilor din Asociația XEO, elevi și foști elevi ai Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan”.

Am urcat deasupra orașului, alături de Irlo, unde am discutat despre artiști stradali, graffiti, picturi murale și ce semnifică desenul pe care îl realizează la Alba Iulia.

Irlo – artistul

Laurențiu Alexandrescu, sau Irlo, este unul dintre cei mai cunoscuți și mai vechi artiști stradali din România. Ca majoritatea celor care ajung să își facă un nume pe scena artei urbane, Irlo a început de jos, de pe stradă.

La peste 30 de metri înălțime, Irlo i-a povestit reporterului Alba24.ro cum a ajuns să picteze pe suprafețe mari.

Mai exact a început cu graffiti, desene la stradă sau în spații dezafectate, însă de cele mai multe ori toate sunt ilegale și automat dacă artiștii grafitii sunt prinși de poliție riscă amenzi usturătoare.

În timp, Irlo a trecut de la desene ilegale la desene legale, însă tot timpul i-au plăcut provocările, așa că a început să deseneze la scara mare, chiar foarte mare.

A realizat alături de alți colegi de breaslă desene de dimensiuni mari în mai multe orașe din țară, cel mai apropiat de Alba Iulia, fiind făcut pe o clădire din Petroșani.

 

De asemenea a avut și expoziții în afara țării, în New York sau la Berlin.

Pe viitor, Irlo are de gând să se implice într-un proiect educațional, în mediul rural. Acesta are în vedere un proiect numit ”Artă urbană în spațiul rural”, o idee de proiect în care artistul ar merge alături de alți colegi de breaslă prin satele din România și să deseneze artă murală și graffiti la sat.

Activist pentru ecologie

Printre proiectele de suflet ale artistului se numără cele legate de ecologie, de lupta dintre natură și poluare, cum este și cazul desenului de pe blocul din Alba Iulia.

”Desenele de genul au și un rol educativ și de conștientizare a problemelor legate de natură, despre pădurile pe care le exploatăm inconștient.

În ultimii ani chiar am avut parte de mai multe invitații din partea unor organizații care se ocupă la modul profesionist de asta (n.r. activismul ecologic) iar astea aduc o altă mulțumire dincolo de mărimea desenului, de frumusete, de bani, simt că particip la ceva nobil”, a declarat Irlo, în timp ce lucra la o parte din desen.

Semnificația desenului pe care îl realizează la Alba Iulia

Pictura ce se va înălța pe peretele blocului din Alba Iulia reprezintă o ”doamnă a naturii”, o zână, care în același timp e și Alba Iulia, dar și spiritul naturii din oraș.

Un spirit al naturii care privește de sus, de la un verde natural, în jos, spre gri, unde este plin de mașini care poluează și care produc un aer toxic, a detaliat artistul.

La final, desenul va avea în jur de 35 de metri înălțime, iar schița a fost propusă de artist după ce a purtat câteva discuții cu reprezentații asociației din Alba Iulia.

Asociația XEO – tinerii care l-au adus pe Irlo la Alba Iulia

Am stat de vorbă și cu Oana Naghiu și Alex Drăguș, doi dintre reprezentații Asociației XEO, cei care au câștigat un proiect și l-au adus pe Irlo la Alba Iulia pentru a realiza desenul.

Ideea a pornit în momentul în care Oana a văzut pe Instagram mai mulți artiști care fac picturi murale în România, iar apoi au văzut văzut blocul din centrul municipiului Alba Iulia și și-au dat seama că acolo ar fi locul cel mai potrivit pentru un desen mural.

Asociația XEO a aplicat pentru un grant de 10.000 de euro, la programul Start ONG. Tinerii din Alba Iulia au aplicat de trei ori în cadrul proiectului și le-au câștigat pe toate.

Folosirea vopselei purificatoare de aer în desen a fost adăugată în proiect după ce tinerii au vorbit cu Irlo și au hotărât schița muralului.

Mai mult de atât, zona în care se află blocul pe care desenul se realizează este una în care există o stație de autobuz, o stație destul de aglomerată, în care se emit cantități mari de gaze de eșapament, au mai precizat Oana și Alex.

Dacă totul va decurge conform planului, desenul mural de peste 35 de metri va fi gata la sfârșitul săptămânii în curs.

Un video interviu realizat de Cristian Panu și Raul Baciu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LISTA actualizată a statelor cu risc epidemiologic. Franța și Islanda intră în zona roșie; Turcia și Muntenegru, în zona galbenă

Publicat

Lista actualizată a statelor cu risc epidemiologic valabilă din 8 august, ora 00,00: Comitetul Național pentru Situații de Urgență a publicat noua listă a țărilor cu risc epidemiologic, pe coduri de culori – roșu, galben și verde, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19. Franța și Islanda au trecut în zona roșie, în timp ce Turcia și Muntenegru au intrat în zona galbenă. Grecia rămâne în zona roșie.

Noua listă va intra în vigoare începând de duminică, 8 august.

Vezi AICI Hotărârea CNSU. 

Principalele modificări survenite sunt:

  • în zona roșie au intrat: Franța, Islanda, Thailanda, Aruba, Polinezia Franceză și Eswatini;
  • în zona galbenă au intrat: Belgia, Turcia , Muntenegru

– din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Columbia, Namibia și Costa Rica;

-din zona verde, în urma creșterii incidenței: Turcia, Muntenegru, Puerto Rico, Maroc și Oman;

  • în zona verde au intrat: Insulele Feroe.

Dacă țara din care vine persoana respectivă este în zona galbenă, persoana nu intră în carantină dacă este vaccinată sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. Dacă este din zona roşie, fie persoana este vaccinată, fie intră în carantină. Testul nu mai scuteşte de carantină.

Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.

Sunt scutiți de carantină copiii sub 3 ani, fără condiții, și cei cu vârste între 3 și 16 ani, dacă au un test COVID negativ.

În plus, sunt scutiți de carantină cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.

Vezi AICI LISTA completă a statelor/ țărilor din zona roșie, galbenă și verde

Zona roșie

Stat/Zonă/Teritoriu – Rata de incidență cumulată la 1,000 locuitori

Insula Man – 28,2

Jersey – 15,7

Insulele Virgine Britanice – 15,7

Fiji – 13,6

Cipru – 12,4

Gibraltar – 11,4

Cuba – 10,2

Georgia – 8,9

Botswana – 8,7

Seychelles – 8,6

Spania – 7,2

Marea Britanie** – 6,6

Malaysia – 6,3

Mongolia – 5,4

Curaçao – 5,4

Aruba – 5,4

Monaco – 5,2

Kazahstan – 5,1

Andorra – 5,1

Polinezia Franceză – 5,0

Libia – 4,6

Insulele Virgine ale Statelor Unite – 4,6

Eswatini – 4,4

Iran – 4,1

Franța – 4,1

Bahamas – 4,1

Tunisia – 4,1

Olanda – 4,0

Argentina – 3,9

Islanda – 3,9

Portugalia – 3,8

Irak – 3,6

Malta – 3,5

Grecia – 3,5

Irlanda – 3,5

Panama – 3,2

Maldive – 3,1

Thailanda – 3,1

Kuweit – 3,0

Africa de Sud** – 2,7

Brazilia** – 2,6

Nepal** – 1,0

India** – 0,4

Zona galbenă

Stat/Zonă/Teritoriu – Rata de incidență cumulată la 1,000 locuitori

Israel – 2,9

Columbia – 2,9

Namibia – 2,9

Sint Maarten – 2,8

Costa Rica – 2,8

Statele Unite ale Americii – 2,7

Turcia – 2,4

Federația Rusă – 2,3

Muntenegru – 2,3

Kârgâzstan – 2,2

Indonezia – 2,1

Puerto Rico – 2,1

Guatemala – 2,0

Emiratele Arabe Unite – 2,0

Danemarca – 2,0

Trinidad și Tobago – 2,0

Maroc – 2,0

Suriname – 1,9

Belgia – 1,9

Honduras – 1,8

Luxemburg – 1,8

Zimbabwe – 1,7

Oman – 1,6

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate