Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O familie din București a refăcut două case vechi în satul Cheia din Apuseni. Moara de apă, următorul proiect

Publicat

După ce, în ultimii trei ani, au refăcut două case vechi de peste 100 de ani, Gabriel şi Cristina Suliman, doi tineri din Bucueşti care locuiesc de 5 ani, împreună cu copiii lor, în satul Cheia din Apuseni au un nou proiect ambițios. În 2018 îşi propun să refacă o moară tradiţională veche de 150 de ani.

Satul Cheia este un cătun izolat din Munţii Trascăului aparţinând comunei Râmeţ, unde, începând cu anul 2014, familia Suliman a demarat un proiect de restaurare a două case tradiţionale cu acoperiş de paie si refacerea integrală a unei gospodării autentice, specifică satelor mocăneşti din Apuseni.

Casa lui Gavrilă: Este o casă de la sfârşitul sec. XIX, de tip vechi, de proporţii reduse  cu arhitectură simplă. Aceasta a fost strămutată din Satul Cheia şi restaurată în anul 2014.

Casa Paraschiva:  Este o casă de la 1900 strămutată din Satul După Deal, comuna Ponor în anul 2015.  Planul casei, cel mai răspândit până în secolul XX, cuprinde două încăperi: camera cu vatră pentru gătit, numită „la foc” şi camera de dormit cu prispă la faţadă şi stâlpi fasonaţi în patru muchii, unite de balustradă din lemn. Din anul 2017 această construcţie găzduieşte vizitatorii care doresc să trăiască pe viu modul în care strămoşii noştri îşi duceau traiul de zi cu zi.

”În cei aproape cinci ani de locuit în acest cătun, am încercat sa aducem laolaltă obiecte si unelte tradiţionale, recuperate din casele aflate în ruină, obiecte care decorează cele două case restaurate care în prezent alcătuiesc gospodăria din Satul Cheia.”, spune Gabriel Suliman.

Una dintre case este folosită ca locuinţă de familia Suliman, iar cea de-a două poate fi oferită drept cămin turiştilor care aleg să treacă prin Cheia sau să petreacă câteva zile aici.

Moara din Apuseni, un nou proiect

Moara pe apă reprezenta o construcţie definitorie într-o gospodărie tipică acestei zone montane deoarece motivaţiile economice au avut un rol definitoriu asupra configurării gospodăriilor din Cheia cu precădere acelora care aveau acces la albia pârâului. În prezent, la nivel naţional, mai sunt foarte puţine mori pe apă care să funcţioneze fie chiar în scop demonstrativ, şi cu atât mai puţine pe traseele turistice, ele aflându-se cel mult în gospodării izolate ori aflate într-un proces de degradare accelerată.

”În perioada 1900 – 1950 în satul Cheia funcţionau aproximativ 12 mori pe apă de măcinat grâne care deserveau atât locuitorilor din sat cât şi celorlalţi săteni din zonele învecinate. În prezent se mai pot întrezări doar canalele de aducţie şi fundaţiile de piatră. Ne propunem în acest an, strămutarea unei vechi mori pe apă dintr-un sat vecin, si relocarea acesteia pe albia pârâului din Cheia. Vom demara lucrările la începutul acestei veri cu transportul pietrelor de moară şi a mecanismului care angrenează  roata pe apă. Din experienţele anterioare cu strămutarea caselor, partea dificilă o  reprezintă transportul bârnelor şi a roţilor de moară care pot cântări şi peste 500 de kilograme”, spune Gabriel.

Demersul lor are şi un cost financiar, estimat la 23.000 de lei. Pentru cu nu deţin aceşti bani, au iniţiat o campanie de donaţii pe internet la adresa www.sprijina.ro. Oricine doreşte să susţină proiectul poate face donaţii pe site. O altă modalitate este trimiterea unui SMS cu textul ”sprijină 1012”, în valoare de 10 euro, la nr. 7560 în reţeaua orange şi 7410 în reţeaua vodafone

 

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax