Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O femeie bolnavă și-a câștigat dreptul la un tratament scump, în instanță. Guvernul învins la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

O femeie și-a cerut dreptul la tratament gratuit, în instanță. Este vorba despre un proces desfășurat la Curtea de Apel Alba Iulia. 

În unei alte soluții, tot mai mulți pacienți cu forme avansate de boală sunt nevoiți să apeleze la instanță. Aceștia trebuie să acționeze în instanță Guvernul României, Ministerul Sănătății și agenția care reglementează pastilele medicale.

În data de 7 februarie 2024, magistrații instanței i-au dat femeii dreptate. 

Nu este primul proces de acest gen care se desfășoară la Alba Iulia.

De ce ajung pacienții în instanță

Este vorba despre pacinți bolnavi, diganosticați în special cu o formă de cancer. Aceștia primesc de la medic un tratament cu un medicament anume.

Însă medicamenul respectiv, nu se află pe lista celor compensate pentru boala respectivă. Este și cazul femeii din acest dosar care a fost diagnosticată cu o formă de cancer mamar.

Medicul curant i-a recomandat tratamentul cu SACITUZUMAB GOVITECAN (denumire comercială TRODELVY). Însă pentru forma de cancer tratamentul nu este decontat de casa de asigurări.

Un flacon costă peste 1000 de euro

Aşa cum a arătat că medicamentul SACITUZUMAB GOVITECAN (denumire comercială TRODELVY) are preţul aprobat – 5377,45 lei /flacon – insă acestea este prohibitiv pentru reclamantă.

Femeia și-a plătit tratamentul pentru un timp, dar nu mai poate face acest lucru deoarece fondurile s-au terminat.

Prin refuzul Guvernului de a-i elibera medicamentul gratuit, se încalcă dreptul la viată al pacientului. Prin acest refuz, se restrânse accesul pacienților la noile terapii medicale si astfel este afectat direct dreptul la viată al acestora.

Ce a cerut femeia în instanță

Femeia a cerut ca statul să îi ofere în mod gratuit dreptul la tratament.

”obligarea pârâţilor la asigurarea către reclamantă, pe bază de prescripţie medicală. în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală) a medicamentului SAClTUZUMAB GOVITECAN /denumire comerciala TRODELVY) pentru indicaţia terapeutică „cancer mamar nerezecabii sau metastazat, triplu negativ(MTNBC), la pacienţii adulţi care. au utilizat anterior două sau mai multe terapii sistemice, incluzând cel puţin una pentru boala în stadiu avansat”, a solicitat acesta în instanță.

Decizia magistraților Curții de Apel Alba Iulia

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au admis cererea femeii și au obligat statul să sigure în regim gratuit dreptul la tratament.

Obligă pârâții să asigure reclamantei, pe bază de prescripție medicală, în regim de compensare 100%- fără contribuție personală- medicamentul SACITUZUMAB GOVITECAN – denumire comercială TRODELVY. Decizia a fost una executorie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax