Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O femeie de 80 de ani, care deține o firmă de pompe funebre în Cugir se judecă cu DSP Alba pentru o amendă de 10.000 de lei


Publicat

O femeie de 80 de ani, din Cugir, care are o mică afacere de pompe funebre a fost amendată de inspectorii DSP Alba cu 10.000 de lei pentru mai multe nereguli descoperite în urma a două controale. 

În urma amenzii primite, femeia a mers în instanță pentru a cere anularea amenzii. Un prim proces s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, iar decizia magistraților a fost dată pe data de 1 martie. 

Potrivit motivării instanței, pe data de 18 august 2020, inspectorii DSP Alba au mers la punctul de lucru și au descoperit mai multe deficiențe șau făcut următoarele recomandări: ”transmiterea documentelor de plasare pe piață pentru produsul biocid folosit la îmbălsămare, înmatricularea, omologarea RAR și inscripționarea autovehiculului de recuperare cadavre și semnarea certificatelor de îmbălsămare, conform prevederilor”, se arată în motivarea instanței.

Una dintre deficiențele descoperite a fost că persoana care era autopsier, deși avea cursul făcut nu avea încă nu avea diploma de acreditarea.

Câteva zile mai târziu, pe data de 24 august, inspectorii DSP Alba, în urma unei sesizări s-au întors și au aplicat o amendă de 10.000 lei pentru neîndeplinirea recomandărilor stabilite de către persoane împuternicite din cadrul autorității de sănătate publică teritorială, interzicerea desfășurării activității de preluare cadavre și îmbălsămare până la termenul de remediere de 15 zile a deficiențelor constatate.

”Se susține că în ceea ce privește certificatele de îmbălsămare, acestea trebuie întocmite conform HG 1741/2016, operațiunea propriu zisă fiind făcută de autopsier sub supravegherea directă a unui legist prin sistem video. În cazul petentei până la 18.08.2020 îmbălsămarea o făcea B.S. P.care a absolvit programul de formare profesională pentru ocupația de autopsier din cadrul Centrului pentru Formare Profesională și Dezvoltare Regională Centru.

Acestuia nu i s-a eliberat diploma de absolvire și nu s-a putut semna contractul de prestări servicii cu un medic legist, dl. C. R., expert medico legal, fiind de acord cu colaborarea, dar numai după angajarea unui autopsier.

Petenta arată că a prezentat toate aceste aspecte pentru ca instanța să rețină că nu a fost de rea credință și face toate demersurile pentru a desfășura activitatea în condiții de legalitate, deși a făcut eforturi și a căutat un autopsier în toată țara, dar nu a reușit să angajeze o astfel de persoană, astfel că din 18.08.2020 nu a mai efectuat nicio îmbălsămare”, se arată în motivarea instanței.

Mai mult, avocatul femeii a considerat că se putea aplica sancțiunea avertisment și nu sancțiunea amenzii contravenționale, al cărei cuantum de 10.000 lei i se pare exagerat de mare, având în vedere că doamna B. are vârsta de 80 ani și de 14 ani se ocupă de mica ei afacere din Cugir din care reușește să obțină un venit.

Instanța a constatat că ”apărările petentei formulate în sensul că domnul B. S. P. ar deține o adeverință de autopsier și că prin aceasta se dovedește că prestarea activității nu s-a făcut cu rea credință. Persoana susmenționată nu deține diplomă de absolvire a cursurilor de autopsier, ci doar o adeverință prin care se certifică faptul că a parcurs programul de formare profesională pentru ocupația de autopsier, înscris care nu dovedește calificarea și, prin urmare, prestarea activității de către domnul B. S. P. se face tot în condiții nelegale”, se mai arată în decizia Judecătoriei Alba Iulia.

Drept urmare au respins cererea de anularea a amenzii formulate de persoana în cauză. Însă decizia nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară, în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei.

sursă foto: arhiva alba24.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Alegeri în TNL Alba: Alexandra Pașca, noul președinte al tinerilor liberali. Ce CV are fosta secretară a comunei Sălciua

Publicat

Marți, 20 aprilie, a fost zi electorală în cadrul tinerilor liberali din județul Alba. Mai exact s-a votat pentru noul lider al TNL Alba. 

Singura care a participat pentru funcția de președinte a fost Alexandra Maria Pașca, fostă secretară a comunei Sălciua, consilier juridic al PNL Alba, care a și fost aleasă. 

Potrivit CV-ului, Alexandra, a absolvit dreptul la Universitatea ”Babeș-Bolyai” și momentan studiază marketing la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Până în 2019 a fost secretar al comunei Sălciua, iar apoi a devenit consilier juridic al PNL Alba.

CV-ul complet poate fi vizualizat AICI

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO VIDEO REPORTAJ Incursiune în fostul Cinema Columna: Groapa de gunoi cu acoperiș din centrul municipiului Alba Iulia

Publicat

La nici o sută de metri, în spatele Primăriei Alba Iulia, în centrul orașului, fosta clădire a cinematografului Columna a devenit în timp o veritabilă ”groapă de gunoi cu acoperiș”.

Vremurile în care tinerii se întâlneau în fața cinematografului sunt istorie și au rămas doar amintiri.

La fel s-au dus și vremurile în care, în locul cinematografului a funcționat un club de noapte, club în fața căruia scandalurile și bătăile erau ceva obișnuit weekend de weekend. 

Mai mult, în ultimii ani clădirea a devenit adăpost pentru o familie fără locuință, care timp de câteva ierni s-a adăpostit înăuntru alături de mai mulți copii.

În 2020, fostul viceprimar, Voicu Paul, în plină campanie electorală declara că a reușit ce nu putut fostul primar Hava: să preia de la RADEF „România Film” clădirea, iar planurile erau să o transforme într-o parcare.

Acum noua administrație vrea același lucru: să demoleze clădirea și să amenajeze o parcare, însă la fel, demolarea ține de birocrație.

Am intrat în interiorul clădirii pentru a vedea ce s-a ales de fostul cinematograf

Toate intrările au fost sudate sau acoperite cu gratii de către angajații primăriei pentru a bloca aceesul oamenilor străzii în interior.

Încă de la intrarea în clădire ești ”întâmpinat” de un morman de haine, gunoaie și un miros la care și cel mai puternic stomac se întoarce pe dos.

Culoarul care pe vremuri ducea în sala de vizonare adăpostește o imagine dezolantă: un cărucior de copii stă părăsit într-un colț, printre resturi de moloz și gunoaie. Familia care se adăpostea în cinematograf obișnuia își plimba copiii prin centrul orașului, în timp ce adulții apelau la mila trecătorilor.

La nici 10 metri, încălțămintea unui copil stă părăsită pe o bucată de beton.

Scările nu se mai disting unele de altele, fiind acoperite de moloz.

Însă momentul în care devii șocat de ceea ce a ajuns cinematograful este cel în care ajungi în sala de vizionare: spațiul uraș, tipic comunist, a ajuns într-o stare imensă de degradare.

O parte a tavanului s-a prăbușit la un moment dat, iar o altă parte acum atârnă de armături.

Locul scaunelor pentru spectatori a fost luat de „munți” de moloz, presărați cu gunoaie.

De a lungul timpului oamenii străzii au depozitat în clădire tot ce au găsit la tomberoanele de gunoi care flanchează fostul cinema: pet-uri, bucăți de mobilă, saltele, cutii de carton.

În timp ce urci scările către sala de proiecție și spațiile anexe ale cinematografului, mirosul devine din ce în ce mai puternic.

Într-o cameră, oamenii străzii și-au amenajat un spațiu de dormit: un pat, un dulap pe care erau mai multe lumânări ce reprezentau sursa de lumină și o saltea, înconjurate de haine și gunoaie.

Pe pereți erau lipite mai multe postere, dar și câteva icoane. Astfel arată locul în care au dormit cei care s-a adăpostit în clădire.

Mai mult de atât, între două uși și-au improvizat și o frânghie pentru întins rufele.

Camera de proiecție a devenit între timp WC-ul celor care și-au făcut veacul în vechiul cinematograf.

Când ar putea fi demolată clădirea

După câștigarea alegerilor locale, Gabriel Pleșa declara că demolarea ar putea demara la începutul primăverii, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Acum, Gabriel Pleșa, a declarat pentru alba24.ro, că primăria trebuie să realizeze o serie de documentații pentru deomolare. Momentan trebuie realizată documentația pentru planul urbanistic de detaliu (PUD), pentru care trebuie realizată o achiziție.

Apoi, trebuie realizată o achiziție pentru demolarea propriu zisă. În total procedura de demolare a clădirii ar costa undeva la 200 de mii de lei, bani din bugetul local.

Demolarea, cel mai probabil ar începe undeva în lunile iunie, iulie ale anului în curs.

Simpaticul Domn R

Perioada de glorie a cinematografului a fost în anii comunismului. Pe 22 februarie 1980, la Alba Iulia se inaugura modernul Cinema Columna, cu o capacitate de 500 de locuri.

Cinema Columna, pe vremea regimului comunist. sursă foto: Direcția Județeană Alba a Arhivelor Naționale

Primul film proiectat în noua sala de cinematograf, în clădirea din centrul orașului, a fost ”Simpaticul Domn R”, un film românesc din anul 1969, regizat de Ștefan Traian Roman.

Un video reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Grecia și-a redeschis granițele pentru turiști. Ce reguli trebuie respectate

Publicat

Grecia și-a deschis granițele pentru călătoriile neesențiale, în anumite condiții. 

Condiţia prealabilă este ca turiştii să fie vaccinaţi complet, să aibă anticorpi sau să dețină un test PCR actual cu rezultat negativ.

Unii dintre cei sosiţi pot face obiectul testării aleatorii.

Actele medicale trebuie traduse în limba engleză.

Pe lângă condițiile prealabile, mai există câteva reguli care trebuie respectate:

  • purtarea măștii interior / exterior, inclusiv când se deplasează cu automobilul si nu sunt familie;
  • maxim 3 persoane în autoturism, dacă nu sunt familie;
  • maxim 3 persoane în momentul deplasării în aer liber;
  • interval de circulație liberă 05.00 – 21.00;
  • cumpărături în magazine nealimentare numai cu programare și într-un interval de maxim 3 ore;
  • este permisă circulația persoanelor numai cu trimiterea unui SMS la 13033 și numai pentru motive întemeiate (6 coduri);
  • este interzisă circulația între regiunile grecești.

Autoritățile grecești au mai anunțat că restaurantele, cafenelele și alte unități de alimentație publică de pe teritoriul țării nu sunt deschise.

În schimb, pentru mâncare, se pot face comenzi.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ROMÂNII AU TALENT: Tată și fiu din Scărișoara au făcut spectacol cu o interpretare inedită la taragot

Publicat

Teodor și Ciprian Vîrciu, tată și fiu din Țara Moților, au făcut senzație pe scena emisiunii „Românii au talent”. Interpretarea lor inedită, cântând fiecare la taragotul celuilalt, i-a cucerit pe jurați.

„E prima oară când văd doi bărbați făcând schimb de taragot, cumva (…) Când a început cântecul eu deja eram cu ochii închiși, mă uitam peste munți, peste văi …”, a spus Smiley. 

Cei doi concurenți i-au invitat pe jurați să vină în vizită, în gospodăria lor din Scărișoara, în Munții Apuseni. Florin Călinescu i-a întrebat imediat cu ce se mai ocupă în afară de cântatul la taragot, iar Teodor Vîrciu a răspuns imediat că au foarte multe animale în curte.

„Avem și gospodărie și avem animale: vaci, porci, capre, oi, găini, rațe … tot felul de animale. Ne sunt tare dragi!”, a spus concurentul.

Rețeta de slănină din Munții Apuseni, dezvăluită pe scena Românii au Talent

„Slănină mai este? (…) Cum o faceți?”, a întrebat Florin Călinescu.

„Este, că avem mulți porci. O ținem la saramură o lună de zile. Umedă la saramură. Apoi o spălăm, o punem la uscat, punem niște boia și apoi o punem la afumat, cu tot cu șoric (…) Te îmbie cu ochii să o mănânci”, a răspuns Ciprian Vîrciu.

Muzica, cea mai dragă moștenire a lor

Teodor și Ciprian Vîrciu știu să cânte la instrumente de suflat, taragot și fluier. Cei doi sunt recunoscuți în zonă drept formația „Toiuț”, fiind chemați deseori la nunți și cumetrii.

Bunicul știa să cânte cu vocea, din frunză și la bucium, iar această tradiție s-a transmis din tată în fiu.

Ciprian a terminat Conservatorul în Cluj, secția pedagogie muzicală și se gândește să se facă profesor de muzică în satul natal. Talentatul taragotist din județul Alba, a câștigat peste 100 de diplome și premii la diferite concursuri de muzică populară din țară.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate