Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O femeie de 80 de ani, care deține o firmă de pompe funebre în Cugir se judecă cu DSP Alba pentru o amendă de 10.000 de lei

Publicat

O femeie de 80 de ani, din Cugir, care are o mică afacere de pompe funebre a fost amendată de inspectorii DSP Alba cu 10.000 de lei pentru mai multe nereguli descoperite în urma a două controale. 

În urma amenzii primite, femeia a mers în instanță pentru a cere anularea amenzii. Un prim proces s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, iar decizia magistraților a fost dată pe data de 1 martie. 

Potrivit motivării instanței, pe data de 18 august 2020, inspectorii DSP Alba au mers la punctul de lucru și au descoperit mai multe deficiențe șau făcut următoarele recomandări: ”transmiterea documentelor de plasare pe piață pentru produsul biocid folosit la îmbălsămare, înmatricularea, omologarea RAR și inscripționarea autovehiculului de recuperare cadavre și semnarea certificatelor de îmbălsămare, conform prevederilor”, se arată în motivarea instanței.

Una dintre deficiențele descoperite a fost că persoana care era autopsier, deși avea cursul făcut nu avea încă nu avea diploma de acreditarea.

Câteva zile mai târziu, pe data de 24 august, inspectorii DSP Alba, în urma unei sesizări s-au întors și au aplicat o amendă de 10.000 lei pentru neîndeplinirea recomandărilor stabilite de către persoane împuternicite din cadrul autorității de sănătate publică teritorială, interzicerea desfășurării activității de preluare cadavre și îmbălsămare până la termenul de remediere de 15 zile a deficiențelor constatate.

”Se susține că în ceea ce privește certificatele de îmbălsămare, acestea trebuie întocmite conform HG 1741/2016, operațiunea propriu zisă fiind făcută de autopsier sub supravegherea directă a unui legist prin sistem video. În cazul petentei până la 18.08.2020 îmbălsămarea o făcea B.S. P.care a absolvit programul de formare profesională pentru ocupația de autopsier din cadrul Centrului pentru Formare Profesională și Dezvoltare Regională Centru.

Acestuia nu i s-a eliberat diploma de absolvire și nu s-a putut semna contractul de prestări servicii cu un medic legist, dl. C. R., expert medico legal, fiind de acord cu colaborarea, dar numai după angajarea unui autopsier.

Petenta arată că a prezentat toate aceste aspecte pentru ca instanța să rețină că nu a fost de rea credință și face toate demersurile pentru a desfășura activitatea în condiții de legalitate, deși a făcut eforturi și a căutat un autopsier în toată țara, dar nu a reușit să angajeze o astfel de persoană, astfel că din 18.08.2020 nu a mai efectuat nicio îmbălsămare”, se arată în motivarea instanței.

Mai mult, avocatul femeii a considerat că se putea aplica sancțiunea avertisment și nu sancțiunea amenzii contravenționale, al cărei cuantum de 10.000 lei i se pare exagerat de mare, având în vedere că doamna B. are vârsta de 80 ani și de 14 ani se ocupă de mica ei afacere din Cugir din care reușește să obțină un venit.

Instanța a constatat că ”apărările petentei formulate în sensul că domnul B. S. P. ar deține o adeverință de autopsier și că prin aceasta se dovedește că prestarea activității nu s-a făcut cu rea credință. Persoana susmenționată nu deține diplomă de absolvire a cursurilor de autopsier, ci doar o adeverință prin care se certifică faptul că a parcurs programul de formare profesională pentru ocupația de autopsier, înscris care nu dovedește calificarea și, prin urmare, prestarea activității de către domnul B. S. P. se face tot în condiții nelegale”, se mai arată în decizia Judecătoriei Alba Iulia.

Drept urmare au respins cererea de anularea a amenzii formulate de persoana în cauză. Însă decizia nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară, în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei.

sursă foto: arhiva alba24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax