Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O femeie diagnosticată cu o formă de cancer și-a câștigat dreptul la tratament gratuit, la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

O femeie diagnosticată cu o formă de cancer la sân și-a câștigat dreptul la tratament gratuit în instanță. Aceasta a acționat la Curtea de Apel Alba Iulia, Guvernul României și Ministerul Sănătății. În data de 25 martie 2024, magistrații au dat o sentință în acest caz. 

De asemenea a dat în judecată și Casa de Sănătate, dar și Agenția care se ocupă de reglementarea medicamentelor.

Este o situație foarte des întâlnită pe rolul instanței din Alba Iulia. O situație care se naște din birocrația sistemului medical și cel al medicamentelor.

Situația este similară cu multe alte cauze. Un pacient este diagnosticat cu o formă de cancer. Medicul îi prescrie un tratament cu un medicament. Când ajunge să îl procure pacientul află că medicamenul este gratuit doar pentru anumite tipuri de cancer nu si pentru cel cu care el a fost dignosticat.

Singura metodă prin care poate obține tratamentul gratuit este să dea în judecată Guvernul României, și să ceara introducerea diagnosticului pe lista bolilor pentru care tratamentul poate fi acordat gratuit.

Situația din cazul actual

Potrivit motivării instanței din data de 25 martie 2024, pacienta a a fost diagnosticată, în luna septembrie 2022, cu carcinom mamar invaziv sân stâng NST (asociat cu CDIS) fiind în curs de chimioterapie neoadjuvantă.

A urmat mai multe tratamente, iar cel mai recent care a fost prescris de medic este cu medicamentul SACITUZUMAB GOVITECAN (denumire comercială TRODELVY).

Însă pentru tipul de cancer cu care a fost dignosticată, tratamentul cu medicamentul de mai sus, nu este compensat. Drept urmare a cerut în instanța să i se ofere în regim de urgență, tratamentul cu titlu gratuit.

Avocata pentru reclamantă solicită admiterea cererii de emitere a ordonanţei preşedinţiale în sensul obligării pârâţilor la asigurarea, pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală) a medicamentului SACITUZUMAB GOVITECAN (denumire comercială TRODELVY), iar executarea să se facă fără somaţie şi fără trecerea unui termen.

Învederează instanţei că starea de sănătate a reclamantei este una extrem de gravă, iar medicamentul indicat este necesar pentru a salva sau prelungi considerabil viaţa reclamantei, a cerut avocata femeii, în instanță.

Decizia instanței

Într-o singură ședință magistrații, Curții de Apel Alba Iulia, au admis cererea femeii.

Obligă pârâții să asigure reclamantei, fără somație şi fără trecerea unui termen, pe bază de prescripție medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuție personală), medicamentul SACITUZUMAB GOVITECAN (denumire comercială TRODELVY).

Obligă pârâții să plătească reclamantei suma de 2020 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Decizia a fost executorie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax