Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O femeie din Alba, grav bolnavă, și-a câștigat dreptul la tratament gratuit, în instanță. A dat în judecată Ministerul Sănătății

Publicat

O femeie din Cugir grav bolnav, și-a câștigat dreptul la un tratament scump, decontat integral, în instanță. Este vorba despre o practică din ce în ce mai comună întâlnită pe instanțele de judecată. 

Mai exact este vorba despre medicamente care pentru anumite afecțiuni sunt ”off label”, adică nu pot fi decontate integral de către stat.

Ele pot fi procurate gratuit doar pentru o serie de afecțiuni care au fost stabilite de Ministerul Sănătății. 

Însă dacă afecțiunea de care o persoană suferă nu se află pe lista respectivă atunci acestea nu sunt gratuite, iar un proces este singura soluție.

Pacienții grav bolnavi care nu își permit să cumpere medicametele trebuie să apeleze la o instanță de judecată, să dea în judecată Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.

Situația este revoltătoare deoarece o persoană grav bolnavă din România, trebuie să se judece pentru dreptul la viață.

Este și cazul femeii din Cugir care a fost diagnosticată cu Cancer scuamos bronho-pulmonar, iar medicul curant recomandă tratament cu medicamentul NIVOLUMAB (denumire comercială OPDIVO).

Prescripţia medicamentului este în regim „off label” pentru această indicaţie terapeutică deoarece indicaţia terapeutică „on label” este pentru „cancer pulmonar” şi „cancer scuamos cap şi gât”.

Preţul este de 5477,77 – 6551.66 lei/flacon în funcţie de concentraţie.

În prezent, medicamentul NIVOLUMAB (denumire comercială OPDIVO) este inclus pe Lista de medicamente compensate, republicată, iar pacienţii beneficiază de compensare 100% (gratuit), pentru tratamentul următoarelor categorii de cancer: melanom malign, cancerul bronho-pulmonar altul decât cel cu celule mici, carcinom renal avansat, limfom Hodgkin (LH) clasic recidivat sau refractar după transplant autolog de celule stern (TCSA) şi tratament cu brentuximab vedotin – în monoterapie, însă nu și pentru afecțiunea femeii.

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au consdierat că speța în cauză trebuie rezolvată de urgență prin ordonanță președințială.

Curtea constată că, în cauza de față, aceasta este dovedită prin raportare la situația de fapt concretă, adică față de afecțiunea de care suferă reclamanta Cancer SCUAMOS BRONHO-PULMONAR, astfel cum reiese din actele medicale depuse în probațiune, cu consecințe asupra drepturilor acesteia la sănătate și chiar la viață.

Cât privește urgența, această condiție este în mod indiscutabil îndeplinită, față de riscurile la care se expune reclamanta din punctul de vedere al stării de sănătate în cazul în care nu urmează tratamentul recomandat, tratament greu accesibil în lipsa compensării, raportat la prețul medicamentului în cuantum cuprins între 5477,77 lei – 6531,66 lei/flacon, în funcție de concentrație.

Prin urmare, luând în considerare afecțiunea gravă de care suferă reclamanta, vârsta acesteia, precum şi faptul că întreruperea tratamentului i-ar putea afecta dreptul la viaţă, este necesară prevenirea unei pagube iminente, care nu s-ar putea repara.

Orice întârziere ar cauza prejudicii ireparabile, impunându-se prevenirea riscului iminent de deteriorare a stării de sănătate a reclamantei.

Drept urmare, magistrații au decis în data de 29 mai 2023, că statul Român să asigure reclamantei, pe bază de prescripție medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuție personală), medicamentul NIVOLUMAB (denumire comercială OPDIVO).

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax