Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O femeie și-a câștigat dreptul la un tratament extrem de scump, la Curtea de Apel Alba Iulia. Medicamentul costă 5000 de euro

Publicat

O femeie bolnavă, diagnosticată cu un tip de cancer foarte agresiv și-a câștigat dreptul la tratament, în instanță la Curtea de Apel Alba Iulia. 

Singura variantă a femeii de a putea dispune de un tratament care costă lunar 5000 de euro, a fost să dea în judecată Ministerul Sănătății și Agenția care se ocupă de reglementarea medicamentelor. 

Mai exact medicul care se ocupă de cazul femeii i-a recomandat tratamentul cu NIVOLUMAB (denumire comercială OPDIVO), însă pentru afecțiunea de care femeia suferă, acesta nu a fost inclus pe lista medicamentelor compensate.

Acesta a dat în judecată Ministerul Sănătății și a cerut să i se asigure, pe bază de prescripție medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală), a medicamentului NIVOLUMAB (denumire comercială OPDIVO).

Magistrații instanței superioare, Curtea de Apel Alba Iulia au admis cererea femeii în data de 30 octombrie 2023.

Femeia a mers la spital pentru un control, după ce acuza dureri în zona abdominală. La scurt timp a fost diagnosticată cu adenocarcinom gastric.

Medicul curant a stabilit începerea tratamentului cu chimioterapie – un tratament cunoscut a fi deosebit de agresiv, însă s-a descoperit ca organismul reclamantei va răspunde foarte bine tratamentului cu imunoterapie, prin utilizarea de NIVOLUMAB, un CPS de o asemenea valoare indicând compatibilitate maximă în aplicarea acestuit tip de tratament.

Tratament indicat pentru afecțiunea de care suferă femeia

”Tratamentul afecţiunilor pentru care NIVOLUMAB este indicat, intre care și afecţiunea de care reclamanta suferă, doar cu chimioterapie are 20% rata de supravieţuire și asta doar pe perioada cât corpul răspunde la chimioterapie.

În schimb tratamentul asociat chimioterapie + Nivolumab creste rata de supravieţuire la 76/80%. A se vedea studiile în acest domeniu, publicate atât de EMA, cât și de alte publicaţii de specialitate, studii pe care le pot depune dacă va fi necesar.

Și nu numai, dar este și singurul tratament care poate fi administrat când chimioterapia nu mai poate fi aplicată și funcţionează la fel de bine, fără efecte secundare. Aşadar, la recomandarea medicilor, și dorinţa de viață a reclamantei, alături de eforturile financiare ieșite din comun ale întregii familii, s-a reuşit procurarea acestui medicament, însă cu sacrificii enorme.

Iar având în vedere aceste sacrificii, raportate la suma de bani necesară lunar pentru urmarea acestui tratament – 5.000 euro, ele din păcate nu mai pot fi continuate, astfel urmând a fi pusa în pericol viața reclamantei”, se aratp în motivarea magistraților din Alba Iulia.

Magistrații au admis cererea femeii și au dispus obligarea statului să îi compenseze în totalitate rețeta prescrisă de medic.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax