Connect with us
Publicitate

BLAJ

O finanțare de 29 de milioane de lei va schimba fața Blajului. Sediu nou pentru bibliotecă, străzi asfaltate și spații verzi

Publicat

blaj centru primarie

Cu o valoare totală de aproape 29 milioane lei, un nou contract de finanțare intră în implementare și propune investiții în lucrări ce asigură îmbunătățirea infrastructurii din Municipiul Blaj.

Din bugetul proiectului, peste 20.900 de locuitori din Blaj vor beneficia de un sediu nou pentru biblioteca municipală, de peste 4,7 km de străzi extinse, modernizate sau construite, de peste 4,4 km spații pietonale și 4.500 mp spații verzi extinse, construite sau reabilitate.

Contractul de finanțare prin fonduri Regio, semnat azi, 4.05.2020, de către Gheorghe Valentin Rotar – primarul Municipiului Blaj și Simion Crețu – director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, va asigura fondurile necesare pentru completarea în următorii ani, a numărului de obiective modernizate și construite într-o localitate care a înflorit și a oferit locuitorilor o calitate mai bună a vieții prin numeroasele proiecte europene sau proprii realizate.

Datele proiectului

Necesitatea derulării investiției prevăzute în acest proiect se justifică prin nevoia de îmbunătățire și creștere continuă a calității vieții și, implicit, a nivelului de trai al locuitorilor.

Prezentul proiect vizează îmbunătățirea condițiilor socio-culturale, de educație și accesul la instituțiile relevante de la nivelul comunității. Proiectul cu titlul ”Îmbunătățirea calității vieții populației în Municipiul Blaj” are o valoarea totală de 28,791,973.92 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 22,810,666.04 lei, respectiv 4.897.620,19 Euro.

Fondurile nerambursabile solicitate provin din bugetul alocat Regiunii Centru prin POR 2014-2020, Axa prioritară 13 ce vizează ”Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii”, Obiectivul Specific ce susține îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici şi mijlocii din România.

  • ”Pentru mine și echipa pe care o coordonez, dezvoltarea municipiului a fost și va rămâne mereu un țel și ne vom investi eforturile și creativitatea în a îmbogății paleta de servicii și de beneficii care aduc bunăstare cetățenilor din Blaj. Urmărim ca acțiunile noastre să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor, fie că este vorba de lucrările la drumuri, canalizare, aducțiuni de apă, de lucrările de reabilitare a monumentelor, lăcașe de cult, de evenimente culturale sau turistice, sau de proiecte de sănătate, educative ori de dezvoltare economică. Consider că este important să avem pe lângă o infrastructură rutieră și un loc în care să ne îmbogățim sufletește, să ne hrănim mințile pentru noi vise, idei și proiecte. Sper ca sloganul Blajului – ”Te salut din inimă, Roma-mică. Îţi mulţumesc, Dumnezeule, că m-ai ajutat s-o pot vedea!” să fie trăit de fiecare locuitor sau vizitator al orașului nostru, din ce în ce mai european”, a declarat Gheorghe Rotar, primarul municipiului Blaj.
  • ”Blajul este un municipiu care a evoluat constant și care, cu perseverență și seriozitate, a accesat fonduri europene pentru dezvoltarea elementelor de infrastructură, demonstrând atât viziune, cât și preocupare pentru binele comunității. Proiectele integrate și evenimentele importante care au avut loc în municipiu, susțin atât dezvoltarea economică și socială a comunității, cât și promovarea localității în rândul cetățenilor din județ și din țară. Fondurile nerambursabile alocate de ADR Centru prin proiectele derulate în actualul exercițiu financiar, POR 2014-2020, au o valoare de aproape 46 milioane lei, dar valoarea totală a investițiilor crește la 53 milioane lei prin contribuția angajată de primărie. Acest proiect se adaugă celorlalte care sunt deja în implementare și vizează extinderea și dotarea unei creșe, modernizarea a două școli, modernizarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal, precum și realizarea unui parc cu multiple spații de agrement”, a declarat Simion Crețu, directorul general ADR centru.

Detalii legete de investiție

Prin prezentul proiect se propune construirea și dotarea cu echipamente a unei biblioteci municipale, respectiv reabilitarea și modernizarea a trei străzi (Gării, Eroilor, A. Mureșanu), precum și crearea de infrastructură rutieră și canalizare în zona Chereteu.

În prezent, Biblioteca Municipală funcționează într-o clădire închiriată. Viitoarea bibliotecă ce va avea o suprafață construită de 630 mp, este formată din subsol, parter și etaj și se va construi în zona Pieței 1848, în vecinătatea unor importante instituții la nivel local.

Clădirea va avea o structură de cărămidă, cu fundații continue din beton armat, spațiile interioare vor fi finisate pe pereți cu zugrăveli lavabile, iar pardoselile se vor finisa cu mochetă, parchet și gresie.

Corpurile de iluminat din spațiile de trecere (holuri, acces etc) vor fi realizate cu senzori de prezență pentru a reduce consumul de energie electrică și vor fi alimentate de un sistem de panouri fotovoltaice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax