Connect with us
Publicitate

AIUD

O firmă de asigurări invocă starea de urgență și refuză să plătească daunele într-un accident grav produs de o șoferiță din Aiud

Publicat

O firmă de asigurări din România refuză plata daunelor dintr-un accident rutier soldat cu moartea unui minor, cu toate că familia acestuia a acceptat oferta făcută pe cale amiabilă, pe motiv de stare de urgență.

Potrivit polițiștilor din Sălaj, o tânără de 30 de ani, din Aiud, aflată la volanul unui autoturism, la ieșirea din localitatea Sutoru, a pierdut controlul direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă și a acroșat un adolescent de 15 ani. De vină ar fi fost oboseala. 

Ce s-a întâmplat. Un accident care a avut loc în anul 2019, și care s-a soldat cu decesul unui tânăr este departe de a se închide, din punctul de vedere al asiguratorilor, adică pe latură civilă, deoarece societatea de asigurare invocă starea de urgență.

Accidentul a avut loc în localitatea Sutoru, județul Sălaj, victima neavând practic nicio șansă la viață, după ce a fost izbită cu putere de un autoturism, care a fost scăpat de sub control, de către șofer. Tânărul de 15 ani se afla în afara părții carosabile, vina exclusivă de producere a accidentului fiind a șoferului.

După accident a urmat o lungă perioadă de negocieri, pe parcursul cărora familia a fost reprezentată de cunoscută avocată din Cluj Napoca, Maria Mladin.

Potrivit acesteia, polița de asigurare a șoferului vinovat a fost emisă de o societate din Spania, iar corespondentul asiguratorului din străinătate este societatea Garanta Asigurări S.A.

Potrivit Cluj24.ro, Maria Mladin spune că a demarat toate procedurile legale în vederea apărării intereselor persoanelor civile atât în cadrul dosarului penal dar și în relația cu societatea de asigurări GARANTA ASIGURĂRI SA.

Drept urmare, mai spune avocata Mladin, societatea GARANTA ASIGURĂRI SA a comunicat familiei, oferta de despăgubire pe cale amiabilă, aceasta fiind acceptată de familia îndoliată, reprezentată de mama și cei 5 frați ai victimei, la data de 30.03.2020.

Avocata mai susține că Legea Asigurărilor, 132/2017, prevede la art. 21 al. 4, că ”despăgubirea se plăteşte de către asigurătorul RCA în termen de 10 zile de la data acceptării ofertei”.

”Cu toate că a trecut aproape o lună de când familia a acceptat oferta făcută de către Garanta Asigurări SA, societatea de asigurări nu a plătit absolut nimic, lăsând familia fără drepturile legale care li se cuvin. Vorbim de o familie modestă, din punct de vedere financiar. Nu au avut bani nici să facă mormântul”, spune Maria Mladin.

Potrivit avocatei Mladin, societatea de asigurări amână plata despăgubirilor convenite de comun acord, invocând lipsa unui mandat al avocatului societății din partea firmei de asigurare din Spania, pentru redactarea tranzacției, justificând termenele îndelungate invocând drept cauză pandemia de coronavirus.

Poziția asiguratorului este următoarea: ”Avem nevoie de acordul asiguratorului extern, iar din cauza situației din Spania, asiguratorul extern va întârzia cu înaintarea unui răspuns. Prin urmare, până când asiguratorul nu ne va transmite acordul pentru redactarea tranzacției, suntem în imposibilitate de a da curs plății”.

Totuși, spune avocata Mladin, tranzacția poate fi redactată de orice jurist a societății din România, mandatul de care aduc se face pomenire, nefiind obligatoriu raportat la Legea 132/2017.

Concluzia Inspectoratului de Poliție Sălaj este următoarea: ”Din primele cercetări efectuate de polițiști la fața locului, astăzi, la ora 11.23, o tânără de 30 de ani, din Aiud, conducea autoturismul pe drumul menționat, iar la ieșire din localitatea Sutoru, pe fondul oboselii a pierdut controlul direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă și a acroșat un adolescent de 15 ani”, au declarat reprezentanții Poliției Sălaj.

Articol preluat din ziarul Cluj24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax