Connect with us
Publicitate

AIUD

O firmă de asigurări invocă starea de urgență și refuză să plătească daunele într-un accident grav produs de o șoferiță din Aiud


Publicat

O firmă de asigurări din România refuză plata daunelor dintr-un accident rutier soldat cu moartea unui minor, cu toate că familia acestuia a acceptat oferta făcută pe cale amiabilă, pe motiv de stare de urgență.

Potrivit polițiștilor din Sălaj, o tânără de 30 de ani, din Aiud, aflată la volanul unui autoturism, la ieșirea din localitatea Sutoru, a pierdut controlul direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă și a acroșat un adolescent de 15 ani. De vină ar fi fost oboseala. 

Ce s-a întâmplat. Un accident care a avut loc în anul 2019, și care s-a soldat cu decesul unui tânăr este departe de a se închide, din punctul de vedere al asiguratorilor, adică pe latură civilă, deoarece societatea de asigurare invocă starea de urgență.

Accidentul a avut loc în localitatea Sutoru, județul Sălaj, victima neavând practic nicio șansă la viață, după ce a fost izbită cu putere de un autoturism, care a fost scăpat de sub control, de către șofer. Tânărul de 15 ani se afla în afara părții carosabile, vina exclusivă de producere a accidentului fiind a șoferului.

După accident a urmat o lungă perioadă de negocieri, pe parcursul cărora familia a fost reprezentată de cunoscută avocată din Cluj Napoca, Maria Mladin.

Potrivit acesteia, polița de asigurare a șoferului vinovat a fost emisă de o societate din Spania, iar corespondentul asiguratorului din străinătate este societatea Garanta Asigurări S.A.

Potrivit Cluj24.ro, Maria Mladin spune că a demarat toate procedurile legale în vederea apărării intereselor persoanelor civile atât în cadrul dosarului penal dar și în relația cu societatea de asigurări GARANTA ASIGURĂRI SA.

Drept urmare, mai spune avocata Mladin, societatea GARANTA ASIGURĂRI SA a comunicat familiei, oferta de despăgubire pe cale amiabilă, aceasta fiind acceptată de familia îndoliată, reprezentată de mama și cei 5 frați ai victimei, la data de 30.03.2020.

Avocata mai susține că Legea Asigurărilor, 132/2017, prevede la art. 21 al. 4, că ”despăgubirea se plăteşte de către asigurătorul RCA în termen de 10 zile de la data acceptării ofertei”.

”Cu toate că a trecut aproape o lună de când familia a acceptat oferta făcută de către Garanta Asigurări SA, societatea de asigurări nu a plătit absolut nimic, lăsând familia fără drepturile legale care li se cuvin. Vorbim de o familie modestă, din punct de vedere financiar. Nu au avut bani nici să facă mormântul”, spune Maria Mladin.

Potrivit avocatei Mladin, societatea de asigurări amână plata despăgubirilor convenite de comun acord, invocând lipsa unui mandat al avocatului societății din partea firmei de asigurare din Spania, pentru redactarea tranzacției, justificând termenele îndelungate invocând drept cauză pandemia de coronavirus.

Poziția asiguratorului este următoarea: ”Avem nevoie de acordul asiguratorului extern, iar din cauza situației din Spania, asiguratorul extern va întârzia cu înaintarea unui răspuns. Prin urmare, până când asiguratorul nu ne va transmite acordul pentru redactarea tranzacției, suntem în imposibilitate de a da curs plății”.

Totuși, spune avocata Mladin, tranzacția poate fi redactată de orice jurist a societății din România, mandatul de care aduc se face pomenire, nefiind obligatoriu raportat la Legea 132/2017.

Concluzia Inspectoratului de Poliție Sălaj este următoarea: ”Din primele cercetări efectuate de polițiști la fața locului, astăzi, la ora 11.23, o tânără de 30 de ani, din Aiud, conducea autoturismul pe drumul menționat, iar la ieșire din localitatea Sutoru, pe fondul oboselii a pierdut controlul direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă și a acroșat un adolescent de 15 ani”, au declarat reprezentanții Poliției Sălaj.

Articol preluat din ziarul Cluj24.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT GRAV pe A1, Sebeș – Deva, pe raza localității Aurel Vlaicu: O dubiță cu 8 persoane implicată, una încarcerată

Publicat

Un grav accident de circulație a avut loc vineri, în jurul orei 07.00, pe autostrada A1, sensul de mers Sebeș – Deva, pe raza localității Aurel Vlaicu. 

Potrivit ISU Alba, este vorba despre un autoturism (o dubiță) cu opt persoane din care o victimă încarcerată.

La fața locului intervin pompierii din Sebeș alături de colegii lor din Orăștie cu mai multe autospeciale.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Graffiti gigant pe blocul ”280” din Alba Iulia. Proiect inedit legat de întoarcerea la natură

Publicat

O latură a blocului ”280” din Alba Iulia va fi decorată cu un graffiti gigant, realizat de cunoscutul artist stradal „IRLO”. 

Mai exact, pe partea laterală a blocului de deasupra băncii BRD va fi realizat un graffiti de aproape 30 de metri înălțime și 9 metri lățime. 

Proiectul aparține Asociației XEO din Alba Iulia care a câștigat un grant din partea unui supermarket. Banii pentru proiect sunt integral asigurați de proiectul câștigat de tinerii din Alba Iulia.

Mai mult de atât, pe lângă vopseaua care se folosește de obicei în desenele graffiti de mari dimensiuni, artistul va folosi o vopsea purificatoare de aer, care garantează faptul că 100 de metri pătrați vopsiți cu vopseaua respectivă sunt echivalenți cu 100 de metri pătrați de pădure plină de copaci. Ideea proiectului este ca aproximativ 250 de metri pătrați să fie acoperiți cu vopseaua respectivă.

Exemplu de lucrare realilzată de Irlo (foto: facebook.com/irlo.neaparat)

Exemplu de lucrare realilzată de Irlo (foto: facebook.com/irlo.neaparat)

Desenul va reda viziunea artistului pe tema întoarcerii vieții urbane sufocate de de poluare și zgomot, spre natură curată și purificatoare.

Cel mai probabil, schița va fi gata în prima parte a lunii mai, au precizat pentru alba24.ro, reprezentații XEO Alba Iulia.

Desenul va fi gata undeva la sfârșitul lunii iulie.

Cu ce bani contribuie Primăria Alba Iulia

Potrivit unui hotărâri ca va intra la vot în viitoare ședință de Consiliu Local, inițiat de primarul Gabriel Pleșa, Primăria trebuie să contribuie cu o sumă de maxim 15.000 de lei, cheltuieli cu asigurarea platformei de ridicare pentru artistul graffiti, punerea în valoare a picturii și realizarea unui video cu rezultatul proiectului.

sursa foto: Facebook – Irlo Doidoi

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vânzările de automobile ”verzi” în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut. Europenii preferă încă mașinile hibride

Publicat

masini-electrice

În 2020, pentru prima dată, în Europa au fost vândute mai multe vehicule electrificate noi decât în China. Un studiu arată că cele două pieţe regrupează peste 70% dintre cele 9,9 milioane autoturisme electrificate vândute până acum.

Vânzările de automobile electrice şi hibride în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut, depăşind pragul de un milion de unităţi şi fiind responsabile pentru mai mult de 10% din numărul total de vehicule vândute, arată datele publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Europa şi China domină piaţa mondială pentru autoturisme electrice, dar cu toate acestea sunt foarte puţine vehicule electrificate pe drumurile de pe mari pieţe precum Rusia, America Latină şi Africa, arată un studiu efectuat de Munich Mobility Show, informează Reuters.

Munich Mobility Show, succesorul îmbunătăţit al Salonului auto de la Frankfurt, care ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, a examinat datele privind înmatriculările de vehicule din mai multe surse şi a descoperit că, în 2020, China avea 4,2 milioane de vehicule electrice în circulaţie, Europa avea 3,2 milioane şi SUA aproximativ 1,7 milioane.

Vânzările de vehicule electrice noi au crescut pe toate marile pieţe în 2020, în pofida pandemiei de coronavirus, cu excepţia pieţei din SUA unde vânzările au scăzut cu 6%.

În condiţiile în care 80% dintre vehiculele electrificate vândute până acum în China şi 79% din cele vândute în SUA sunt modele electrice pe bază de baterie, în cazul Europei (incluzând şi ţările EFTA) ponderea este de doar 54%, ceea ce înseamnă că vechiul continent est în continuare mult prea dependent de vânzările de automobile hibride.

De asemenea, studiul Munich Mobility Show arată că există diferenţe mari la nivel mondial în deţinerea de automobile electrice. De exemplu, în Norvegia, o ţară cu cinci milioane de locuitori şi un sprijin puternic pentru autoturismele electrice, un număr de 433.609 de autoturisme electrice au fost vândute până acum după ce, în 2020, au fost vândute peste 105.000 de noi exemplare. În schimb, în Rusia, o ţară cu aproximativ 145 de milioane de locuitori, anul trecut au fost vândute doar 1.760 de autoturisme electrificate.

De asemenea, înmatriculările de autoturisme electrice în America de Sud, un continent cu o populaţie de peste 420 milioane de locuitori, au fost mai mici de 18.000 de unităţi în 2020. În cazul Africii, un continent cu 1,2 miliarde locuitori, înmatriculările de autoturisme electrice au fost limitate exclusiv la Africa de Sud, şi aici s-au cifrat la doar 1.509 de autoturisme.

În România, numărul autoturismelor prietenoase cu mediul s-a situat, la finele anului 2020, la 8.902 unităţi, în creştere cu 33,3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, când erau înregistrate 6.678 de exemplare, conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sfântul Gheorghe: Nume NEȘTIUTE care se sărbătoresc în 23 aprilie. Cui poți să îi spui ”La mulți ani” de ziua numelui

Publicat

sfantul gheorghe

Peste un milion de români, majoritatea bărbați, îşi sărbătoresc onomastica, vineri, 23 aprilie, când Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Numele de Gheorghe provine din limba greacă. Acesta se traduce prin: ţăran, agricultor sau lucrător al pământului.

Citește și Sfântul Gheorghe: Mesaje, Urări și Felicitări pentru cei ce poartă numele Sfântului Mare Mucenic

Pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, aproximativ un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 733.000 sunt bărbați, iar 344.071 sunt femei.

Dintre bărbați, cei mai mulți au numele Gheorghe, George și Gheorghiță.

Cele mai multe femei care își serbează onomastica de Sfântul Gheorghe se numesc Georgiana, Georgeta și Gheorghița.

Nume care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe

 • Gheorghe;
 • Ghiorghe;
 • Ghiorghiță;
 • Ghiță;
 • Gheorghieș;
 • Gheorghina;
 • Gherghina;
 • Georgiana;
 • Georgica;
 • Georgi;
 • Georgeta;
 • Getuța;
 • Geta;
 • George;
 • Georgel;
 • Gelu;
 • Gică;
 • Geluța;
 • Geluțu;
 • Geo;
 • Giculina;
 • Gicuța;
 • Gianina;
 • Gina;
 • Gigel;
 • Ioiga;
 • Iordache;
 • Iorgu;
 • Jorje;
 • Jorj;

Citește și: MESAJE de Sf. GHEORGHE 2021: Idei de urări pe care le poţi trimite celor dragi sau cunoscuţilor care-şi sărbătoresc onomastica

Variante ale numelui „Gheorghe” în alte limbi

 • Kevork (armeană);
 • Georgi (bulgară);
 • Jurica, Juro (croată);
 • Georges (franceza);
 • Jürgen, Jörg (germană);
 • Georgios, Yiorgos, Yorgos (greacă);
 • Jurek (poloneză);
 • György, Gyuri (ungară).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate