Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O firmă din Zlatna a dat în judecată Garda de Mediu după ce a fost amendată pentru un transport de 23 de tone de zinc

Publicat

Un proces intentat de o firmă din Zlatna care se ocupă cu producerea oxidului de zinc a dat în judecată Garda de Mediu Arad, după ce a primit o amendă. 

Este vorba despre o amendă de 20.000 de lei, după ce firma a introdus în țară 23.5, tone de deșeuri de zinc dur. Firma avea actele făcute, dar punctul de intrare în țară s-a făcut printr-o altă vamă decât cea din acte. 

Firma a mers în instanță pentru anularea amenzii. Un proces a avut loc pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, iar, în data de 23 februarie 2023, magistrații instanței au dat o primă decizie în acest caz.

Motivarea instanței a fost recent făcută publică, fiind disponibilă pe portalul rejust.ro.

Potrivit motivării instanței, ”din probele administrate în cauză, reiese fără dubiu că transportul efectuat cu ansamblul de vehicule care transporta cantitatea de 23,5 tone deşeuri de zinc dur a fost înregistrat în baza de date registrul ROAFM la data de 21.09.2022, ora 10:00, cu intrare prin punctul de trecere a frontierei II, la data de 22.09.2022, ora 11:00, însă intrarea în ţară s-a făcut prin punctul de trecere a frontierei Nădlac II.

În acest context, instanţa reţine că singura eroare referitoare la înregistrare a fost cea privitoare la punctul de trecere a frontierei prin care s-a făcut intrarea transportului de deşeuri în ţară, iar controlul transportului a fost făcut”, se arată în motivarea instanței.

Drept urmare, magistrații au considerat că ”instanţa consideră că urmările faptei petentei care a înscris eronat în registrul menţionat, punctul de trecere a frontierei prin care urma să se facă intrarea în ţară a transportului de deşeuri sunt extrem de reduse, relevă o culpă uşoară în sarcina acesteia şi deci un pericol social mult diminuat al faptei reţinute în sarcina sa, motiv pentru care instanţa apreciază excesivă sancţionarea cu amendă în cuantum de 20.000 lei.

De asemenea, instanţa apreciază că, prin aplicarea avertismentului ca sancţiune principală, scopul sancţiunii contravenţionale se poate atinge în ceea ce o priveşte pe petentă care nu va mai repeta acelaşi gen de fapte, chiar şi în lipsa aplicării unei sancţiuni pecuniare pentru fapta reţinută în sarcina sa”, au motivat magistrații Judecătoriei Alba Iulia.

Aceștia au admis acțiunea firmei din Zlatna în instanță și au înlocuit amenda cu sancțiunea.

Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 30 de zile de la motivare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax