Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

O firmă din Zlatna, pe lista furnizorilor de materiale folosite de ISIS pentru construirea bombelor. Reacţia patronului

Publicat

Zlatna O societate din Zlatna, județul Alba, apare pe o listă a furnizorilor de componente pentru realizarea de dispozitive explozive improvizate de către grupul ISIS, în cadrul unui studiu publicat joi de organizaţia Conflict Armament Research (CAR). Potrivit studiului, 51 de companii din 20 de ţări, printre care și Alba Aluminiu din România, au fost furnizori ai materialelor folosite de Statul Islamic în realizarea de dispozitive explozive improvizate.

Printre ţările de unde provin materialele folosite de Statul Islamic pentru construirea bombelor se mai regăsesc SUA, Rusia, China, Brazilia, Turcia, Olanda, Elvetia, Austria, Republica Ceha. Conflict Armament Research (CAR) a ajuns la această concluzie după examinarea materialelor folosite de ISIS pe terenurile de lupăt din Siria şi Irak. Pe parcursul a doi ani, CAR a examinat mai mult de 700 de componente Dispozitiv Exploziv Improvizat (DEI) şi a descoperit astfel originea acestora.

În lista companiilor implicate involuntar in lantul furnizorilor de componente apare şi Alba Aluminiu  – care figurează ca producător de materiale chimice folosite la realizarea de dispozitive explozive. Compania produce paste şi pulberi de aluminiu.

În 2014, cel mai recent an pentru care există informaţii publice disponibile, compania Alba Aluminiu a înregistrat venituri de aproximativ 22 de milioane de lei şi profit de 8,3 milioane de lei. Proprietarul societăţii din Zlatna, Ion Dragnea, a declarat pentru Mediafax că, cel mai probabil, pasta de aluminiu a ajuns în posesia ISIS de la distribuitorul din Turcia.

Acesta a precizat că pasta de aluminiu este din categoria solvenţilor, ceea ce însemană că este inflamabilă şi că a pus la dispoziţia CAR toate documentele solicitate.

Societatea din Alba are circa 50 de salariţi, fiind printre cei mai importanţi angajatori din oraşul Zlatna. Alba Aluminiu SRL produce pigmenţi de aluminiu pentru lacuri şi vopsele şi pastă de aluminiu pentru beton celular autoclavizat. Produsele sunt livrate peste tot în lume, începând cu Statele Unite, America de Sud, Asia, Orientul Mijlociu şi în toată Europa. Firma a fost înfiinţată în 1976 şi a fost privatizată în 1999, când a fost cumpărată de Ioan Dragnea, doctor în chimie şi om de afaceri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax