Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O maşină la doi locuitori în Alba Iulia. Soluţii pentru fluidizarea traficului, locuri de parcare şi limitarea poluării în oraş


Publicat

alba iulia cetatea alba carolinaReorganizarea parcărilor şi taxarea acestora, construirea de spaţii noi pentru parcări, dezvoltarea sensurilor giratorii, limitatoare de viteză, mai multe străzi pietonale conectate la Cetatea Alba Carolina, dezvoltarea infrastructurii pentru biciclişti promovarea mersului pe jos și a deplasării cu bicicleta. Sunt câteva soluţii de dezvoltare a mobilităţii urbane descrise într-un Ghid de bune practici elaborat de Primăria Alba Iulia, în cadrul unui parteneriat cu un oraş din Norvegia.

Primăria Alba Iulia a mai finalizat un proiect cu relevanţă în contextul în care municipiul va devenit Smart City în 2018. Este vorba despre un proiect derulat în parteneriat cu municipiul Trodheim din Norvegia, în urma căruia a fost realizat un Ghid  de bune practici în domeniul mobilități urbane durabile, destinat cu precădere administrațiilor publice locale din România.

Proiectul a avut și o componentă de consultare a cetățenilor orașului. Înainte de sosirea partenerilor din Trondheim în Alba Iulia, pe pagina oficială de Facebook a proiectului a fost publicat un sondaj adresat albaiulienilor, pentru a identifica principalele aspecte care ar necesita îmbunătățiri în domeniul mobilității urbane, din perspectiva cetățenilor. Sondajul a avut un impact de aproape 29.000 de persoane, ceea ce înseamnă că aproximativ 45% dintre cetățenii orașului au aflat despre acest proiect și despre sondajul aferent.

În Ghid sunt descrise o serie de probleme identificate la nivelul municipiului Alba Iulia și soluții propuse.

trafic bulevard revolutieiO maşină la doi locuitori în Alba Iulia. Reglementarea parcărilor existente la nivel local. Taxe de parcare diferenţiate pe zone

Din datele Direcției de Venituri (taxe și impozite) din cadrul Municipiului Alba Iulia, în oraș sunt înregistrate 30.425 de vehicule, din care 26.642 sunt vehicule ce utilizează trama stradală a municipiului Alba Iulia și emit gaze CO2. Astfel, există circa o mașină la doi locuitori, necesarul de parcări fiind insuficient.

Potrivit autorilor Ghidului, soluția cea mai la îndemână și fezabilă se concentrează pe amenajarea parcărilor existente de la nivelul municipiului Alba Iulia. Nu este vorba neapărat de construirea unor parcări noi, ci de reorganizarea parcărilor existente și “excluderea celor ilegale”.

Partenerii norvegieni recomandă:

– stabilirea unor măsuri locale prin care asociații sau entități care aparțin de Municipiul Alba Iulia să gestioneze sistemul integrat de parcări

– stabilirea prin hotărâri de consiliu local a unor taxe de parcare, diferențiate pe zone, în funcție de localizarea față de centrul orașului

– aplicarea sancțiunilor contravenționale pentru nerespectarea legislației în vigoare, iar sumele încasate la bugetul local să devină surse de finanțare pentru investiții în ceea ce privește mobilitatea urbană locală.

sens giratoriu, centru, ninge, zapada, iarna, masini, alba iuliaAltă soluţie pentru mobilităţi urbane durabile: construcția de parcări supra și/sau subterane, sensuri giratorii noi, limitatoare de viteză

În ghidul de bune practici se precizează că se încurajează, în funcție de specificul zonelor, construirea parcărilor pe terenuri publice, gestionate de municipalitate, și nu pe terenuri private.

Recomandarea specialiștilor din Trondheim este ca dimensionarea de parcări să fie făcută la un procent de ocupare de 80%, pentru a fi atractivă pentru participanții la trafic. Se recomandă de asemenea elaborarea unor măsuri locale de urbanism care să prevadă reglementarea parcărilor pentru construcțiile noi în funcție de destinația finală a clădirilor (de exemplu, obligativitatea parcărilor subterane pentru clădirile rezidențiale colective).

De asemenea, se recomandă dezvoltarea sensurilor giratorii, proiectate cu dimensiuni mai mari încât să oblige șoferii să reducă viteza în sens, sporind astfel condițiile de siguranță în trafic pentru toți participanții, în locul utilizării semafoarelor, pe cât posibil, și/ sau înlocuirea semafoarelor cu o trecere de pietoni înălțată în apropierea sensurilor giratorii.

Se ia în calcul şi extinderea zonelor de reducere a vitezei care favorizează accesul pietonilor, prin instalarea unor sisteme de monitorizare inteligente, semne de circulație (în special cele care încurajează și favorizează mersul pe jos și pietonii), limitatoare de viteză etc.

bariera intrare cetateRestricţionarea accesului auto în Cetatea Alba Carolina

Altă propunere vizează creșterea numărului de străzi pietonale care se conectează cu centrul istoric – Cetatea Alba Carolina, respectiv transformarea treptată și/ sau temporară a unor străzi cu trafic auto în străzi pietonale din zona centrală a orașului, urmând apoi extinderea treptată a străzilor pietonale în celelalte zone ale orașului.

Se are în vedere şi restricționarea accesului auto în Cetatea Alba Carolina (spre exemplu, introducerea unor taxe de parcare, reglementarea programului de acces auto în Cetate etc.).

bicicletaAlte variante

Pentru decongestionarea traficului prin oraş, o soluţie este crearea unor modele de transport. Se consideră faptul că blocajele din trafic de la orele de vârf sunt create de automobile care traversează orașul din și spre zonele limitrofe, nu de cei care stau în centrul orașului.

Tot o recomandare a norvegienilor este promovarea mersului pe jos și a deplasării cu bicicleta în rândul comunității locale, cu sondaje în rândul elevilor şi dezvoltarea infrastructurii de biciclete, în urma organizării parcărilor și a creării unor condiții de trafic sigure pentru pietoni și bicicliști de toate vârstele:

Se recomandă stabilirea unor parteneriate public-privat care să vizeze investiții private în infrastructura de biciclete.

Ca exemple de măsuri concrete care ar putea fi luate în considerare în Alba Iulia, sunt amintite înfiinţarea, la intrările în Cetate a unor puncte de bike-sharing cu biciclete electrice, care să fie prevăzute cu servicii de localizare GPS, dar și cu sisteme audio-video de informare turistică.

Pot fi introduse biciclete electrice (sau măcar încurajarea mersului pe bicicleta normală) pentru studenți, întrucât ei tranzitează mult Cetatea Alba Carolina (de la căminele studențești până la universitate).

O altă posibilitate este deducerea impozitelor pentru cei cu mașini electrice, în paralel cu amplasarea a 1-2 stații de încărcare pentru mașini electrice, lângă instituțiile de interes și lângă marile centre comerciale. Se poate de asemenea avea în vedere introducerea de scutere electrice pentru poliția locală.

Vezi AICI integral Ghidul de bune practici în domeniul mobilităţii urbane.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Rika fara frica

    sâmbătă, 14.01.2017 at 18:31

    hava nu face parcari ! el e preocupat sa aduca supermarketuri sa arunce romani banii pe produse cu euri

    Nu aduce firme straine pentru locuri de munca cu salare modeste pentru ca nar mai putea sa castige alegerile ca nu mai ar avea ce promite si minti mai ales

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Cererile pentru actele de stare civilă și certificatul de cazier judiciar pot fi făcute și prin avocați. Lege promulgată

Publicat

avocat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea privind modificarea şi completarea unor acte normative care prevede introducerea avocaţilor în procesul de certificare a înscrisurilor în materia comercială, dar şi în alte domenii, cum sunt eliberarea certificatelor de cazier judiciar şi de stare civilă.

„În absenţa comerciantului persoană fizică, respectiv a reprezentantului asociaţiei familiale, semnătura acestuia poate fi înlocuită prin prezentarea la Registrul Comerţului, de către avocat, a împuternicirii avocaţiale care conţine semnătura clientului, respectiv a comerciantului persoană fizică sau a reprezentantului asociaţiei familiale. Semnătura persoanei fizice trebuie dată personal în faţa avocatului şi va fi folosită în întreaga activitate a comerciantului persoana fizică, respectiv a reprezentantului asociaţiei familiale. De asemenea, certificatul de cazier judiciar pentru persoane fizice poate fi solicitat şi prin avocatul persoanei fizice respective”, potrivit legii.

Actul normativ mai prevede că certificatul de cazier judiciar pentru persoane fizice se poate solicita şi prin împuterniciţii acestora, conform procedurilor legale în vigoare: a) în ţară, de către avocatul persoanei fizice în baza împuternicirii avocaţiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi funcţionarea profesiei de avocat şi Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotărârea Uniunii Naţionale a Barourilor din România nr. 64/2011 sau, după caz, de alt împuternicit, pe baza unei procuri autentificate de către notarul public.

Certificatele de stare civilă se pot elibera şi avocaţilor împuterniciţi de către titulari.

„Pe baza actelor de stare civilă se eliberează certificate de naştere şi de căsătorie titularilor sau reprezentanţilor legali ai acestora, iar certificatele de deces membrilor familiei sau altor persoane îndreptăţite. Certificatele de stare civilă se pot elibera şi altor persoane împuternicite prin procură specială, precum şi avocaţilor împuterniciţi de către titulari sau de către reprezentanţii legali ai acestora, în baza împuternicirii avocaţiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi funcţionarea profesiei de avocat şi Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotărârea Uniunii Naţionale a Barourilor din România nr. 64/2011”, se mai arată în lege.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

(P) Fostul PSDist Breaz se chinuie să câștige biletul de intrare în PNL. Ridică osanale lui Hava și îl perie de scame pe Voicu

Publicat

Senatorul Daniel Breaz, fost PESEDIST de frunte, fost ministrul PSD al Culturii, fost ocupant temporar al scaunului de ministrul al Educației, s-a trezit dintr-o dată că este interesat de soarta municipiului Alba Iulia și de viitor (de viitorul său politic, să nu cumva să înțelegeți altceva). Interesantă trezirea bruscă a fostului pesedist, mutat, după cum umblă vorba, mai mult în București și transferat chiar și cu activitatea de rector la fără frecvență.

Într-o dovadă de ipocrizie maximă, după ce a susținut sus și tare că nu vrea să se sară în barca PNL, Daniel Breaz se transformă în agent electoral pentru Partidul Național Liberal și chiar îl scutură și perie de scame pe Voicu Paul. Presupunem că așa este obișnuit domnul Daniel Breaz să se comporte cu șefii (sau viitorii șefi politici) și s-a experimentat pe vremea când curăța broșele doamnei Viorica Dăncilă sau când peria costumul lui Liviu Dragnea.

Logoreea verbală bruscă a domnului senator ne demonstrează, așa cum am mai afirmat, că domnia sa este în căutarea unei noi „busole politice”, pe care, dacă ar fi să ascultă gura urbei, i-a confiscat-o Mircea Hava. Este disperat și tânjește după încă patru ani de moțăială în Senatul României. Stresat că nu și-a primit încă biletul de intrare în PNL și s-ar putea să piardă trenul viitoarelor alegeri parlamentare, Daniel Breaz transmite voalat un mesaj de susținere pentru Voicu Paul. Ce rușine pentru adevărații liberali: un fost pesedist își arată susținerea pentru un fost FSNist vopsit în liberal. Brătienii s-ar zvârcoli în mormânt să vadă asta, dacă nu au făcut-o deja când Mircea Hava (fost lider FSN în anii ‘90) a ajuns să conducă PNL Alba.

Înainte de a face acest gest, domnul Breaz ar trebui să se uite în ochii alegătorilor Partidului Social Democrat și să le spună că s-a folosit de votul și încrederea lor pentru a ajunge în Senat, iar apoi și-a urmat doar interesul politic. Ar trebui să le ceară scuze pentru prestanța jalnică și de amator pe care a avut-o ca senator PSD, ca ministru PSD al Culturii și ca ministru PSD al Educației.

Reamintim momentele memorabile ale acestui erudit politician care spunea despre mama care își crește singură copilul: „A fost o familie, dar s-a întâmplat ceva și nu mai este” sau despre Mihai Eminescu: „este practic cel mai mare poet CARE l-a dat România, cel puțin până în momentul de față”( corect: PE CARE l-a dat, dar se pare că matematica domnului Daniel Breaz este paralelă cu gramatica limbii române).

Domnul încă senator Daniel Breaz crede că este „smart” și dă un mesaj voalat, într-un stil pe care îl consideră „intelectual” pentru a-l peria pe Voicu Paul și pentru a se ploconi în fața tătucului Mircea Hava. Realitatea este că tot ceea ce face domnul Breaz este doar o ipocrizie politică fără margini, o lipsă de verticalitate și moralitate.

Concluzia e simplă: domnul Daniel Breaz demonstrează că pe lângă faptul că nu e dârz, nu e nici măcar mai breaz față de politicienii clasici.

Biroul de presă al alianței USR-PLUS Alba

Acest articol a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România – Organizația Județeană Alba, parte a alianței electorale “Alianța USR PLUS”,

Cod mandatar financiar: 21200251

Executat de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Profesorul din Oradea care și-a îndemnat elevii să nu poarte măști s-a ales cu o plângere penală

Publicat

Un profesor din Oradea, care și-a îndemnat elevii să nu poarte mască de protecție, a fost sancționat pentru că nu a purtat masca de protecție în spații publice închise/la locul de muncă. Totodată, Inspectoratul Școlar Județean Bihor a depus o plângere penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

În total doi profesori din Oradea sunt cercetaţi disciplinar şi vor fi reclamaţi de Inspectoratul Şcolar procurorilor, potrivit ebihoreanul.ro pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, după ce şi-au îndemnat elevii să nu poarte măşti de protecţie.

Un profesor de lupte de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, Nelu Pop, s-a filmat în clasă, în timp ce şi el, şi elevii săi de clasa a XI-a purtau măşti de clovn, ca o formă de protest faţă de faptul că în şcoală stau ca „animăluţele în ţarc”.

Înregistrarea video a fost postată marţi pe contul de Facebook al profesorului, care spune că protestează astfel pentru că „Guvernul ne obligă să purtăm măşti, ne determină să ne comportăm şi să fim ca nişte animăluţe în ţarc”.

Geplaatst door Nelu Sandu Pop op Dinsdag 22 september 2020

„Haideţi să vedem cum arată animăluţele din jurul nostru, care nu au voie să părăsească ţarcul, au doar cinci minute de pauză, n-au voie să-şi dea măştile jos, merg la toaletă pe rând, dacă vor să tragă o gură de aer tot aşa pe rând, îşi dă masca jos şi se duc la geam să respire”, spune profesorul, în timp ce se filmează pe el şi pe elevi.

Toţi au feţele acoperite, fără a fi clar dacă poartă măşti de protecţie, aşa cum sunt obligaţi. La un moment dat, însă, Pop îşi dă jos masca de clovn şi se vede că poartă o mască de protecţie sub bărbie, aşadar încalcă regulile din unităţile de învăţământ pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid-19, care spun că masca trebuie purtată în aşa fel încât să acopere nasul şi gura.

Profesorul îi întreabă pe elevi cum li se pare „regimul ăsta în care ne aflăm”, dar un singur adolescent răspunde: „Absurd”.

„Fiecare animăluţ stă cuminte la el în ţarc, asta vrea şi asta ne cere (sic!) cei care ne conduc, asta ne cer guvernanţii şi asta vrea Ministerul, să stăm supuşi, asta se cere de la noi, să nu facem absolut nimic, să stăm precum animăluţele în ţarc”, a mai spus Pop.

Inspectorul şcolar general Virgil Blage a declarat, miercuri, că profesorul este cercetat disciplinar de o comisie formată în Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” şi azi este aşteptat la IŞJ Bihor, pentru discuţii. În plus, va fi reclamat procurorilor, la fel ca o altă profesoară din Oradea.

„Mai avem un caz, cu o profesoară care instigă la nerespectarea regulilor, îşi trimite copiii la şcoală fără mască şi se laudă că la orele ei masca nu se poartă. Este cadru didactic la Şcoala Gimnazială Dacia şi a participat şi la protestul de sâmbătă (n.r. împotriva purtării măştilor în şcoli). Pentru ambii profesorii, măsurile luate sunt similare: la nivelul şcolii, se constituie comisii de cercetare disciplinară, iar noi, din Inspectoratul Şcolar, azi vom depune plângere penală pe numele lor pentru zădărnicirea combaterii bolilor”, a declarat Blage, pentru BIHOREANUL.

Sursă: ebihoreanul.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Euthyrox, medicamentul bolnavilor de tiroidă, ar putea fi produs în România. Anunțul lui Orban, după ce a intrat într-o farmacie

Publicat

România ar putea produce Euthyrox, medicamentul vital care se găsește cu greu în țară și ar putea găsi o soluție la criza legată de acest medicament.

Întrebat despre problemele care există privind achiziţionarea acestui medicament, premierul Ludovic Orban a declarat că va fi încercată o introducere a acestui medicament în fabricaţie în ţara noastră, fără a oferi însă un orizont de timp în care acest lucru se va întâmpla. 

„Intrarea în fabricaţie nu este un proces care să se producă de azi pe mâine. Există această intenţie. Trebuie să vă spun un lucru. Cantităţile de Euthyrox sau substanţă echivalentă au crescut în ultimele şase luni.

S-a creat criză în anumite judeţe din cauza faptului că pentru a evita deplasările foarte frecvente la farmacii, s-a dat posibilitatea achiziţionării pe o perioadă mai lungă de o lună.

Din cauza asta sunt unii pacienţi care au luat cantităţi mai mari şi de aceea s-a creat o criză. Dar raportat la cantităţile obişnuite, cantităţile achiziţionate puse pe piaţă sunt mai mari.

Eu am vorbit cu ministrul Sănătăţii pe tema asta de mai multe ori şi m-a asigurat că se fac eforturi pentru a creşte constant cantitatea care este pusă pe piaţă, astfel încât să facă faţă cererii care există.

Ce îi rog pe pacienţi – să nu îşi ia chiar în cantităţi atât de mari, să facă stocuri, pentru că există un contract care asigură acest medicament pentru necesităţile evaluate în mod medical şi în mod evident, vom încerca să îl introducem în fabricaţie în România”, a afirmat Ludovic Orban, chestionat miercuri la Galaţi dacă a întrebat dacă are Euthyrox în farmacia din oraş în care a intrat şi dacă a luat în calcul producerea medicamentului în România.

Întrebat în cât timp ar putea începe fabricarea Euthyrox în România, şeful Executivului a răspuns: „Nu sunt specialist. Nu cunosc în detaliu procedurile de autorizare. Acest răspuns vă poate fi dat de cineva care este de specialitate de la Ministerul Sănătăţii sau de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitive Medicale”.

Ce este Euthyrox

Pacienții care au fost operați de tiroidă, sau care au afecțiuni tiroidiene trebuie să ia zilnic Euthyrox. De cele mai multe ori, rețetele sunt scrise de medici pentru mai multe luni, iar bolnavii au avut până de curând pastile, dar rezervele s-au terminat sau sunt pe terminate.

Site-ul oficial al Ministerului Sănătății, medicamentelipsa.ms.ro  este plin de sesizări și plângeri din partea cetățenilor care reclama faptul că medicamentul lipsește.

Medicamentul este foarte ieftin, motiv pentru care importatorii nu se înghesuie să îl aducă în țară.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate