Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

PENSII 2022: O nouă categorie de salariați va putea ieși mai repede la pensie. Legea este la Parlament și a fost votată în Senat

Publicat

Senat

O propunere legislativă ce vizează introducerea anumitor activități din sectorul construcțiilor de mașini în categoria locurilor de muncă în condiții speciale va oferi posibilitatea, dacă va trece de votul Parlamentului și va primi semnătura șefului statului, ca o nouă serie de salariați să se poată pensiona mai repede.

Proiectul a primit luni votul senatorilor și se îndreaptă acum către votul decisiv din Parlament, cel al deputaților scrie avocatnet.ro.

Document: Proiectul de lege

Document: Expunerea de motive

Propunerea legislativă, care merge acum la Camera Deputaților pentru dezbatere și vot, dorește să introducă în categoria locurilor de muncă în condiții speciale din Legea 263/2010 a sistemului de pensii publice “sectorul construcții mașini, pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice”: 

  • turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel;
  • turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu modele ușor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriilor de precizie;
  • forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forță în secțiile de forjă;
  • turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport de oțel în turnătoriile de cuzineți;
  • activitatea desfăşurată de către ingineri, subingineri şi tehnicieni cel puţin 50% din timp în secţiile de producţie respective.

Dacă va intra în vigoare, propunerea legislativă prevede și faptul că stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă va fi asimilat și perioadei de dinainte de 1 aprilie 2001 pentru cei care au muncit în aceste condiții. Astfel, prevederile propunerii ar urma să se aplice și retroactiv.

Vezi și PENSIA ANTICIPATĂ 2022: Toate informațiile: acte necesare pentru dosar și modul de stabilire a stagiului de cotizare

În prezent, Legea pensiilor publice prevede că aceia care au muncit în condiții speciale de muncă beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu jumătate din anii munciți în aceste condiții.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax