Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

O nouă categorie de suprafețe eligibile pentru subvenții. Proiect pentru noul registru agricol, în dezbatere

Publicat

O nouă categorie de suprafețe eligibile pentru subvenții se regăsește într-un proiect pentru noul registru agricol, aflat în dezbatere. 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre pentru aprobarea registrului agricol 2025 – 2029 care introduce o nouă categorie de suprafețe ce vor fi eligibile pentru subvenții, respectiv ”terenurile piscicole” utilizate ca terenuri agricole.

O altă noutate este că terenurile aflate în concesiune vor putea fi înscrise la rândul lor în registrul agricol, precizează Termene.ro.

Potrivit draftului, Partea I a noii variante a registrului va include codul de identificare a terenului, respectiv codul unic al adresei, constituit din Cod SIRUTA (cod stradă, cod adresă).

O nouă categorie de suprafețe eligibile pentru subvenții: terenurile piscicole utilizate în scop agricol

O altă modificare adusă la Partea I, Capitolul II, este introducerea unei noi categorii de folosință pentru terenuri, respectiv aceea de ”Terenuri piscicole” (utilizate temporar în scop agricol).

Modificarea ”a survenit în urma faptului că există anumiți fermieri din zonele piscicole care exploatează terenuri amenajări piscicole și care desfășoară activitate agricolă pe aceste terenuri, dar care nu pot fi eligibili la plată din cauza faptului că terenul este cu destinație piscicolă și nu agricolă”.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat că ”suprafețele clasificate în dreptul național ca fiind destinate activității piscicole, dar care sutn sau au fost utilizate efectiv în scop agricol, sunt suprafețe agricole”.

Concesiunile pot fi înscrise în registrul agricol

Proiectul prevede totodată că la Partea I, capitolul II, litera b), Identificarea pe parcele a terenurilor aflate în proprietate, se va adăuga o nouă coloană, coloana 9, Titular drept folosință/concesiune.

După cum se menționează în document, modificarea a fost necesară deoarece ”formularele registrului agricol pentru perioada 2020 – 2024 nu prevedeau identificarea dreptului de folosință/concesiune a deținătorilor unei parcele/tarlale/sole, astfel că multe gospodării care nu dețineau dreptul de proprietate nu puteau fi înscrise în registru agricol.”

Noi variante de formulare

Proiectul de hotărâre include totodată noile variante de formulare aferente registrului agricol și reamintește că ”după data de 31 decembrie 2024, formularele registrului agricol pentru perioada 2020 – 2024 nu mai pot fi utilizate”, mai precizează Termene.ro.

”Primarii comunelor, orașelor, municipiilor și ai sectoarelor municipiului București vor trebui să ia măsuri pentru întocmirea și ținerea la zi a registrului agricol în format electronic ori în format hârtie, după caz.”

Proiectul se află în dezbatere publică zece zile, termen în care se pot transmite propuneri și sugestii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate