Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Revoluția Română din 1989, ar putea fi introdusă în materia de liceu de anul viitor: Proiectul de lege a fost aprobat de deputați

Publicat

Proiectul de lege pentru introducerea în şcoli a disciplinei despre Revoluţia din 1989, iniţiată de deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, a fost adoptat miercuri în Camera Deputaţilor. Dacă va trece și de Senat, noua disciplină va fi studiată din anul școlar viitor.

Propunerea legislativă prevede introducerea în curricula şcolară de liceu a cursului ”Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România”.

”Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare introducerea în curricula școlară/planurile-cadru de liceu a disciplinei „Istoria
Revoluției de la Timișoara din 1989 și a schimbării de regim din Decembrie 1989 în România”, în scopul asigurării unei bune informări a
elevilor despre cel mai important moment revoluționar al istoriei noastre recente.

Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru această disciplină se vor elabora de către Ministerul Educației, în colaborare cu reprezentanții organizațiilor de revoluționari. Cadrele didactice care predau disciplina pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate” se arată în documentul avizat de Comisia pentru Învățământ a Camerei Deputaților.

Documente

Expunerea de motive AICI: Revolutia 89 Expunere Motive

Proiectul de lege în forma inițiatorului AICI: Revolutia 89 Proiect de lege

”După mai bine de treizeci de ani de la Revoluţia Română din 1989, devine absolut necesar ca elevii să beneficieze de o disciplină înscrisă în ciclul liceal, prin care să fie evocate schimbările de regim produse în decembrie 1989, datorate curajului iniţial al timişorenilor eroi care au pornit Revoluţia ca mişcare socială şi politică”, anunţă prim-vicepreşedintele PNL Timiş, deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, într-un comunicat pe facebook.

Proiectul a fost votat cu 215 voturi pentru, 17 împotrivă şi 44 de abţineri și va fi înaintat Senatului.

Noua disciplină va fi introdusă în sfera curriculară începând cu anul şcolar 2023-2024.

Inițiatorul legii, deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, este și rectorul Universității de Vest Timișoara.

”Ca deputat, cadru universitar şi timişorean, sunt deosebit de onorat pentru întrunirea unei majorităţi a voturilor în Camera Deputaţilor, favorabile pentru introducerea acestei discipline.

Noţiunile, informaţiile şi mărturiile obiective despre istoria noastră recentă sunt de neînlocuit pentru formarea completă a elevilor, viitori cetăţeni conştienţi de etapele semnificative care au fondat destinul democratic al României”, a transmis Marilen Gabriel Pirtea.

Programa şcolară, elaborată cu sprijinul organizaţiilor de revoluţionari

Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru această disciplină se vor elabora de către Ministerul Educației, în colaborare cu reprezentanții organizațiilor de revoluționari.

Cadrele didactice care predau disciplina pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, se arată în avizul acordat de Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax