Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

UPDATE: O nouă fabrică Bosch Rexroth va fi deschisă la Blaj. Autorităţile locale au dat detalii despre investiţie


Publicat

Compania Bosch Rexroth îşi propune să se extindă şi are în proiect deschiderea unei noi fabrici, în judeţul nostru, la Blaj. Detalii despre această investiţie au fost oferite joi, în cadrul unei conferinţe de presă de la sediul Primăriei Blaj.

Reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Alba au discutat în prealabil condiţiile în care a fost achiziţionat terenulul pe care va fi ridicată noua fabrică Bosch. Licitaţia publică a avut loc în 24 iunie iar contractul de vânzare-cumpărare a terenului va fi semnat vineri.

UPDATE: Terenul ce a intrat în posesia concernului german Bosch Rexroth în urma unei licitaţii publice este de 7 hectare şi se află în apropierea fabricii deja existente de la Blaj. Investiţia de 1,2 milioane de euro pe care compania o rezervă pentru construirea şi amenajarea unor hale industriale de extindere a producţiei cuprinde şi suma de 360.000 de euro, ce reprezintă cheltuieli de cumpărare a terenului, respectiv de despăgubire a proprietarilor anteriori al acestuia. Este vorba despre trei societăţi comerciale care aveau în concesiune terenul vizat şi care au fost despăgubite şi au primit spaţii în alte locaţii. O altă firmă a vândut terenul concernului străin. La momentul actual, pe terenul ce va face obiectul construirii halelor sunt unele construcţii, ce urmează a fi demolate iar autorităţile locale au termen limită de predare a spaţiului, data de 1 septembrie.

La mijlocul anului 2010, concernul Bosch şi-a exprimat pentru prima dată intenţia de a lua în considerare extinderea investiţiei de la Blaj, iar în acest sens au fost demarate noi runde de negocieri. Întâlnirile au avut loc aproape lunar, în formula consacrată cu 3 ani în urmă: Bosch – Primăria Blaj – Consiliul Judeţean Alba.

Investitorii germani au mai solicitat punctual şi întâlniri cu reprezentanţi ai Institutiei Prefectului Alba, Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba sau Camerei de Comert şi Industrie Alba. Subiectul acestor întâlniri a fost acela că, pe lângă aspectul pur investiţional al acestui parteneriat, partea germană mai este interesată şi de derularea altor proiecte în domeniul învăţământului, al formării profesionale sau al construcţiilor de locuinţe.

Investiţia germană aduce bugetului local al municipiului Blaj 1 milion de euro, iar beneficiile financiare ale extinderii concernului sunt deocamdată inestimabile

Primarul Gheorghe Valentin Rotar a precizat că alegerea Blajului de către concernul german nu a fost una întâmplătoare. Investitorii au ţinut cont de o serie de factori cu potenţial de dezvoltare, precum existenţa Colegiului Tehnic „Timotei Cipariu”, de unde clase întregi au fost angajate de către Bosch sau a Centrului de calificare adulţi şi a şcolii germane. „Blajul fără Bosch ar fi fost într-o situaţie delicată. Trebuie să menţionez că la Bosch personalul e de mare calitate, iar de la finalizarea acestei investiţii gradul de civilizaţie al oamenilor a crescut. Blajul este vizibil un oraş mai curat, iar aportul este în mare măsură al cetăţenilor”, a spus Rotar.

Primarul municipiului Blaj a dezvăluit că investiţia germană aduce anual la bugetul local propriu nu mai puţin de 1 milion de euro: „Nu putem aprecia încă ce înseamnă acestă extindere pentru bugetul local al Blajului. Este nevoie de multe calcule, există şi venituri indirecte, respectiv 44% din impozitul pe salarii, iar de asemenea venituri pentru Consiliul Judeţean provenite din cota de TVA, care este de 12%. Ştiu că banii investiţi aici se vot întoarce înzecit, iar ceea ce este mai important este numărul impresionant de oameni care vor avea asigurat un loc de muncă”.

Prezent la conferinţa de presă de la Blaj, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel şi-a exprimat convingerea că prezenţa concernului Bosch la Blaj are o importanţă deosebită pentru atragerea de noi investitori şi promovarea judeţului nostru pe harta economică: „Investiţia va aduce beneficii tuturor localităţilor din zonă şi va contribui la dezvoltarea economică a acestora”. Potrivit statisticilor, în prezent, 41% din populaţia ocupată a Blajului lucrează în industrie.

Prima fabrică Bosch Rexroth a fost inaugurată la Blaj în 2007 şi a reprezentat o investiţie de 30 milioane de euro care a generat crearea a 800 de locuri de muncă. Încă de la început, primarul Blajului de atunci, Alexandru Băcilă şi-a exprimat convingerea că decizia germanilor de a alege Blajul ca locaţie de producţie va atrage, în timp şi alţi investitori. La rândul său, Leopold Büttner, directorul tehnic Bosch Rexroth declara la vremea respectivă că alegerea lor a fost una cât se poate de inspirată şi că se bucură de tot sprijinul autorităţilor locale.

La nici 4 ani de la inaugurarea primei fabrici, Bosch Rexroth anunţă extinderea platformei mondiale de fabricatie a grupului, respectiv deschiderea unei noi fabrici. Piesele de tehnică liniară fabricate la Blaj pentru piaţa mondială sunt folosite la toată gama de maşini unelte. În prezent, Bosch Rexroth AG este lider mondial în domeniul tehnologiei şi produce şi desface componentele sale în peste 80 de ţări ale lumii.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Noile restricții: Mască obligatorie, certificat verde pentru circulație ziua și restricții de noapte pentru nevaccinați

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri câteva dintre resticțiile care vor intra în vigoare de luni, 25 octombrie. 

Masca va fi obligatorie în toate spațiile (inclusiv pe stradă).

De asemenea, noaptea vor fi instituite restricții de circulație pentru cei care nu sunt vaccinați. Excepție vor face cei care se deplasează în interes de serviciu.

În timpul zilei, accesul va fi permis accesul la diferite activități numai cu certificatul verde, iar cei nevaccinați vor avea o sumedenie de restricții.

Măsurile concrete vor fi adoptate de Guvern și de instituțiile cu atribuții.

România trece printr-o gravă criză sanitară. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 17.158 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2 și 423 decese (dintre care 9 anterioare), anunță Grupul de Comunicare Strategică.

Comparativ, marți erau raportate 18.863 cazuri în 24 de ore și un număr record de decese: 574.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Președintele Klaus Iohannis anunță NOILE DECIZII legate de pandemie. Masca redevine obligatorie peste tot

Publicat

Criza sanitară prin care trece România a fost discutată astăzi la Cotroceni, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis. 

Subiectul principal a fost legat de măsurile care vor trebui adoptate, pentru reduce impactul valului 4 al pandemiei de COVID asupra populației. 

Principalele declarații:

”Vaccinarea oprește pandemia. În vestul României, unde lumea s-a vaccinat în masă, lumea s-a relaxat. Pandemia nu mai are impact.

Începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot.

Este regretabil dar trebuie să instituim restricții, care vor intra în vigoare de luni.

Circulația va fi restricționată noaptea, cu excepția celor vaccinați.

Circulația ziua se va face cu certificatul verde, din pacate pentru cei nevaccinați se va circula cu o mulțime de restricții.”

Știre în actualizare

Cine a participat la ședință

Reprezentanții tuturor instituțiilor relevante au participat la ședință.

Vezi și Modele de DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de angajator. Documente obligatorii pentru nevaccinați, după ora 20.00, în localitățile cu incidență peste 6 (weekend) și peste 7,5 (toată săptămâna)

Președintele Klaus Iohannis a convocat de la ora 17.30, o ședință la care au participat prim-ministrul Florin Cîţu, ministrul interimar al Sănătăţii, Attila-Zoltán Cseke, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol şi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

LISTA: 250 clase și grupe în sistem online în județul Alba. 334 elevi confirmați pozitiv. Situația actualizată, 20 octombrie

Publicat

În județul Alba, până miercuri, 20 octombrie, erau în sistem online 250 de clase și grupe.

Numărul elevilor testați pozitiv este de 334, iar în rândul angajaților din învățământ sunt 130 de cazuri.

Datele sunt centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Alba, pe baza celor transmise de unitățile de învățământ.

Vezi și Modele de DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de angajator. Documente obligatorii pentru nevaccinați, după ora 20.00, în localitățile cu incidență peste 6 (weekend) și peste 7,5 (toată săptămâna)

Comparativ, până marți erau 339 elevi și 135 angajați din învățământ confirmați pozitiv și 248 clase și grupe online.

Potrivit IȘJ Alba, sunt integral online următoarele unități de învățământ:

 • Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia
 • Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia
 • Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Alba Iulia (cu excepția claselor de învățământ primar)
 • Colegiul Național ”Titu Maiorescu” Aiud
 • Liceul Teoretic ”David Prodan” Cugir
 • Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir
 • Școala Gimnazială Singidava ”Cugir”.

Citește și Semestrul I se va prelungi până în luna ianuarie 2022 cu o vacanță forțată de 3 săptămâni. Structura anului școlar MODIFICATĂ

Situația din Alba, 20 octombrie – clase și grupe online: AICI lista: SCOLI/ LICEE – online_20.10.2021

Cum se decide intrarea în online

Potrivit noii metodologii, scenariul de funcționare al unității/ instituției de învățământ pe parcursul anului școlar/ universitar se va actualiza în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/ grupă/ unitate de învățământ/ conexă.

Scenariul 1

Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire, indiferent de rata de incidență cumulată, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate într-o grupă/ clasă/ unitate de învățământ

 • o unitate de învățământ în care niciun elev nu este confirmat pozitiv SARS-CoV-2, deci nicio grupă/ clasă nu este în sistem online

Scenariul 2

Participarea zilnică în sistem online a elevilor, în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă/ clasă/ unitate de învățământ, respectiv suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/ clasei/ unității de învățământ.

 • dacă într-o unitate de învățământ, chiar și un singur elev este confirmat pozitiv SARS-CoV-2, o grupă/ clasă se află în sistem online; elevii din grupele/clasele unde nu este confirmat niciun elev pozitiv SARS-CoV-2 vor continua cursurile cu prezență fizică
 • dacă unitățile de învățământ în care numărul claselor care se află în sistem online este mai mic decât 50% din totalul grupelor/claselor din unitatea de învățământ, elevii din grupele/clasele unde nu este confirmat niciun elev pozitiv SARS-CoV-2 vor continua cursurile cu prezență fizică.
 • în cazul în care 50% din numărul total de grupe/clase din unitatea de învățământ își desfășoară activitatea în sistem online, întreaga unitatea de învățământ va avea cursurile suspendate pentru o perioada de 14 zile.
Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

O fostă directoare de liceu din Sebeș, trimisă în judecată din cauza unui contract de reabilitare a unei clădiri

Publicat

O fostă directoare a Liceului Tehnologic din Sebeș s-a ales cu dosar penal și a fost pusă sub acuzare de procurori, pentru un contract de reabilitare a unui corp de clădire al Școlii ”Silviu Cărpinişianu”.

Infracțiunea comisă de fosta directoare este una mai mult birocratică. În linii mari, aceasta a semnat contractul de reabilitare a clădirii fără ca actele să mai fie verificate de secretara șefă și automat cheltuielile să fie aprobate prin buget.

În acest fel, Primăria Sebeș a ajuns să plătească pentru reabilitarea clădirii. 

Femeia a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției în care recunoaște comiterea faptei și acceptă încadrarea juridică. Acordul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Sebeș și va avea un prim termen de judecată în data de 9 noiembrie 2021.

Ce s-a întâmplat mai exact

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, directoarea ”a angajat cheltuieli peste limita creditului bugetar aprobat instituției pentru anul 2015, prin încheierea unor contracte cu o societate comercială în valoare totală de 190.921,6 lei inclusiv TVA, fără ca acestea să fie verificate în prealabil de contabilul șef prin aplicarea vizei de control financiar preventiv și fără ca respectivele cheltuieli să fie aprobate prin buget, ceea ce a condus la obligarea părții civile Primăria Municipiului Sebeș la plata acestor sume către societatea care a executat lucrările în baza celor două contracte (la care se adaugă penalități de întârziere, cheltuieli de judecată, cheltuieli de executare, etc).

Obiectul contractelor a constat în executarea de către societatea comercială prestatoare a unor reparații privind un corp de clădire al unei școli gimnaziale de pe raza municipiului Sebeș și care aparținea liceului menționat mai sus”, se arată într-un răspuns al procurorilor din Alba, la solicitarea alba24.ro.

Fosta directoare a acceptat un acord de recunoaștere a vinovăției, care, dacă va fi admis de judecătorii din Sebeș, acesta va fi condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare și la 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate