Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

UPDATE: O nouă fabrică Bosch Rexroth va fi deschisă la Blaj. Autorităţile locale au dat detalii despre investiţie

Publicat

Compania Bosch Rexroth îşi propune să se extindă şi are în proiect deschiderea unei noi fabrici, în judeţul nostru, la Blaj. Detalii despre această investiţie au fost oferite joi, în cadrul unei conferinţe de presă de la sediul Primăriei Blaj.

Reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Alba au discutat în prealabil condiţiile în care a fost achiziţionat terenulul pe care va fi ridicată noua fabrică Bosch. Licitaţia publică a avut loc în 24 iunie iar contractul de vânzare-cumpărare a terenului va fi semnat vineri.

UPDATE: Terenul ce a intrat în posesia concernului german Bosch Rexroth în urma unei licitaţii publice este de 7 hectare şi se află în apropierea fabricii deja existente de la Blaj. Investiţia de 1,2 milioane de euro pe care compania o rezervă pentru construirea şi amenajarea unor hale industriale de extindere a producţiei cuprinde şi suma de 360.000 de euro, ce reprezintă cheltuieli de cumpărare a terenului, respectiv de despăgubire a proprietarilor anteriori al acestuia. Este vorba despre trei societăţi comerciale care aveau în concesiune terenul vizat şi care au fost despăgubite şi au primit spaţii în alte locaţii. O altă firmă a vândut terenul concernului străin. La momentul actual, pe terenul ce va face obiectul construirii halelor sunt unele construcţii, ce urmează a fi demolate iar autorităţile locale au termen limită de predare a spaţiului, data de 1 septembrie.

La mijlocul anului 2010, concernul Bosch şi-a exprimat pentru prima dată intenţia de a lua în considerare extinderea investiţiei de la Blaj, iar în acest sens au fost demarate noi runde de negocieri. Întâlnirile au avut loc aproape lunar, în formula consacrată cu 3 ani în urmă: Bosch – Primăria Blaj – Consiliul Judeţean Alba.

Investitorii germani au mai solicitat punctual şi întâlniri cu reprezentanţi ai Institutiei Prefectului Alba, Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba sau Camerei de Comert şi Industrie Alba. Subiectul acestor întâlniri a fost acela că, pe lângă aspectul pur investiţional al acestui parteneriat, partea germană mai este interesată şi de derularea altor proiecte în domeniul învăţământului, al formării profesionale sau al construcţiilor de locuinţe.

Investiţia germană aduce bugetului local al municipiului Blaj 1 milion de euro, iar beneficiile financiare ale extinderii concernului sunt deocamdată inestimabile

Primarul Gheorghe Valentin Rotar a precizat că alegerea Blajului de către concernul german nu a fost una întâmplătoare. Investitorii au ţinut cont de o serie de factori cu potenţial de dezvoltare, precum existenţa Colegiului Tehnic „Timotei Cipariu”, de unde clase întregi au fost angajate de către Bosch sau a Centrului de calificare adulţi şi a şcolii germane. „Blajul fără Bosch ar fi fost într-o situaţie delicată. Trebuie să menţionez că la Bosch personalul e de mare calitate, iar de la finalizarea acestei investiţii gradul de civilizaţie al oamenilor a crescut. Blajul este vizibil un oraş mai curat, iar aportul este în mare măsură al cetăţenilor”, a spus Rotar.

Primarul municipiului Blaj a dezvăluit că investiţia germană aduce anual la bugetul local propriu nu mai puţin de 1 milion de euro: „Nu putem aprecia încă ce înseamnă acestă extindere pentru bugetul local al Blajului. Este nevoie de multe calcule, există şi venituri indirecte, respectiv 44% din impozitul pe salarii, iar de asemenea venituri pentru Consiliul Judeţean provenite din cota de TVA, care este de 12%. Ştiu că banii investiţi aici se vot întoarce înzecit, iar ceea ce este mai important este numărul impresionant de oameni care vor avea asigurat un loc de muncă”.

Prezent la conferinţa de presă de la Blaj, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel şi-a exprimat convingerea că prezenţa concernului Bosch la Blaj are o importanţă deosebită pentru atragerea de noi investitori şi promovarea judeţului nostru pe harta economică: „Investiţia va aduce beneficii tuturor localităţilor din zonă şi va contribui la dezvoltarea economică a acestora”. Potrivit statisticilor, în prezent, 41% din populaţia ocupată a Blajului lucrează în industrie.

Prima fabrică Bosch Rexroth a fost inaugurată la Blaj în 2007 şi a reprezentat o investiţie de 30 milioane de euro care a generat crearea a 800 de locuri de muncă. Încă de la început, primarul Blajului de atunci, Alexandru Băcilă şi-a exprimat convingerea că decizia germanilor de a alege Blajul ca locaţie de producţie va atrage, în timp şi alţi investitori. La rândul său, Leopold Büttner, directorul tehnic Bosch Rexroth declara la vremea respectivă că alegerea lor a fost una cât se poate de inspirată şi că se bucură de tot sprijinul autorităţilor locale.

La nici 4 ani de la inaugurarea primei fabrici, Bosch Rexroth anunţă extinderea platformei mondiale de fabricatie a grupului, respectiv deschiderea unei noi fabrici. Piesele de tehnică liniară fabricate la Blaj pentru piaţa mondială sunt folosite la toată gama de maşini unelte. În prezent, Bosch Rexroth AG este lider mondial în domeniul tehnologiei şi produce şi desface componentele sale în peste 80 de ţări ale lumii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax