Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

O nouă lege pentru facturile la gaze și energie electrică. Obligații la citirea contorului și emiterea facturii, amenzi uriașe

Publicat

Noi reguli privind citirea contoarelor și pentru emiterea facturilor la gaze și energie electrică au fost stabilite de Guvern printr-o ordonanță de urgență.

OUG 143/2022, “pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum și pentru modificarea unor acte normative” prevede noi obligații pentru furnizorii de energie legate de citirea contoarelor și emiterea facturilor de regularizare scrie economica.net

Astfel, distribuitorul de energie electrică și gaze va fi obligat să citească indexul contorului dvs de energie electrică și gaze naturale la intervale de maximum trei luni de zile.

În consecință, furnizorul va fi obligat să emită facturi de regularizare pe cel mult trei luni de zile, după ce primește datele de la distribuitor.

De asemenea, pentru a nu se mai repeta situațiile din trecut la schimbarea furnizorului, fie că este vorba despre energie electrică, fie de gaze naturale, se introduc obligații suplimentare la citirea indexului contorului.

Astfel, în afara situației în care nu trimiteți dvs. indexul, distribuitorul este obligat să vină să citească contorul între momentul în care ați anunțat că doriți să treceți la alt furnizor și momentul în care ați trecut efectiv, deci în perioada legală de 21 de zile (maximă) în care se face schimbarea de furnizor.

Amenzi uriașe pentru furnizorii care nu respectă regulile de citire a contorului

În cazul în care distribuitorul de energie sau gaze naturale nu citește contorul la cel mult trei luni de zile riscă amenzi uriașe, de data aceasta calculate ca procent din cifra de afaceri, respectiv între 5% și 10% din cifra de afaceri a anului anterior săvârșirii contravenției. Anterior, amenzile erau exprimate în sume, nu în procente din cifra de afaceri.

Legea mai spune că titularul locului de consum trebuie să permită accesul operatorului de distribuție pentru citirea contorului, în cazul în care acesta este în interiorul proprietății dar nu detaliază ce se întâmplă dacă în repetate rânduri omul care vine să citească indexul nu are acces la contor.

Prevederile referitoare la cele de mai sus se găsesc în OUG 143 la articolul I, punctele 71, 88, 94, 170 precizează economica.net.

UPDATE: Premierul a anunțat noi măsuri de sprijin pentru populație pentru reducerea facturilor la electricitate și gaze

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, marți 11 ianuarie, o serie de măsuri de sprijin pentru populație și companii, în contextul scumpirilor la energie.

Printre măsuri, premierul a anunțat că la energie electrică, TVA va fi redus la 5%, la 1 aprilie, pentru consumatori cu consum de până la 300 kWh.

Ei vor beneficia și de compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum.

”De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kw/oră vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redusă la 5%, precum şi compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum.

Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare şi contravaloarea certificatelor verzi”, a declarat Nicolae Ciucă la Palatul Victoria”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Astfel, premierul a anunțat și o schemă de sprijin și pentru gaze naturale. Astfel, Guvernul va lansa măsuri de sprijin, în domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare, începând cu 1 februarie, care vor fi menținute active până la data de 1 iulie.

Măsurile vor fi discutate în ședința coaliției.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    marți, 11.01.2022 at 13:33

    In sfârşit. Se citeşte contorul şi la curent, la gaz se citeşte tot la trei luni. Nu am mai avut citire la curent de mai bine de doi ani.Am făcut sesizare la Protecţia consumatorului in acest sens si după o lună m-am trezit cu cei de la curent că vin să-mi schimbe contorul. La întrebarea mea de ce îl schimbă, au spus că au fost înştiinţaţi de la Protecţia consumatorului că s-a blocat contorul. Ca in filmele cu proşti. Sper să nu se perpetueze în continuare prostul obicei al celor de la Electrica.

  2. Gogu

    sâmbătă, 17.06.2023 at 17:18

    Reteta copy paste fara discernamant, made în România, este la putere! Este vorba despre OUG 143/2021 !
    OUG 143/2022 este pentru modificarea art. 17 din Ordonanța Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax