Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

O nouă materie de studiat pentru liceeni. Vor avea o oră în plus pe săptămână la școală, din toamnă

Publicat

Liceenii de clasa a XI-a vor avea o oră în plus pe săptămână, pentru a studia o nouă disciplină. Măsura urmează să se aplice din anul școlar 2023-2024.

Este vorba despre disciplina ”Istoria evreilor. Holocaustul”. Legea privind introducerea acestora în planurile-cadru de liceu a fost promulgată din 2021, iar acum au fost avizate ordinele de modificare a acestora, potrivit edupedu.ro.

Noua materie va fi studiată de toți elevii de clasa a XI-a, cu excepția celor de la învățământul profesional special, care o vor învăța în clasa a XII-a.

Modificările pentru liceeni

  • Filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică: 18 ore de materii pe săptămână plus 1 oră de ”Istoria evreilor. Holocaustul”.
  • Filiera teoretică, profilul real, specializarea științe ale naturii: 18 ore de materii pe săptămână plus 1 oră de ”Istoria evreilor. Holocaustul”.
  • Filiera teoretică, profilul umanist, specializarea filologie: 15 ore de materii pe săptămână plus 1 oră de ”Istoria evreilor. Holocaustul”.
  • Filiera teoretică, profilul umanist, specializarea științe sociale: 15 ore de materii pe săptămână plus 1 oră de ”Istoria evreilor. Holocaustul”.
  • Filiera vocațională, profilul artistic, specializările „Muzică”, „Coregrafie”, „Arta Actorului”, „Arhitectură, arte ambientale și design”, „Arte plastice, arte decorative”: 11 ore de materii pe săptămână plus 1 oră de ”Istoria evreilor. Holocaustul”.
  • Filiera vocațională, profil sportiv, toate specializările: 16 ore de materii pe săptămână plus 1 oră de ”Istoria evreilor. Holocaustul”.

Această oră în plus pe săptămână va fi și pentru Filiera tehnologică, cursuri de zi și seral, filiera vocațională, profilul teologic, cultul ortodox, specializarea Ghid turism religios, Filiera vocațională, profilul artistic, specializările „Muzică”, „Coregrafie”, „Arta Actorului”, „Arhitectură, arte ambientale și design”, „Arte plastice, arte decorative.

Toate modificările de mai sus sunt pentru elevi de clasa a XI-a.

La învățământul profesional special, ora în plus este la clasa a XII-a.

Planul-cadru cuprinde o zonă comună pentru toţi elevii numită „trunchiul comun”, reprezentată de numărul minim de ore prevăzut în planul-cadru pentru fiecare disciplină. În orele de trunchi comun se va parcurge programa şcolară.

Profesorii pot beneficia de specializare pentru predarea disciplinei

Potrivit modificărilor legislative, planurile-cadru ale învățământului liceal și profesional includ «Istoria Evreilor. Holocaustul» ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun.

Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România «Elie Wiesel» și membrii Consiliului de onoare prevăzut la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 174/2019  și se aprobă prin ordin al ministrului educației.

Cadrele didactice care predau disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax