Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O nouă metodă de fraudă la bancomate, apărută în România. Infractorii folosesc tehnologii care citesc cardurile de la distanță

Publicat

O nouă metodă de fraudă a pătruns în România și vizează cardurile bancare. Infractorii le pot citi de la distanță și le pot goli. 

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au făcut, miercuri, şapte percheziţii domiciliare în Bucureşti şi mai multe județe din țară, pentru destructurarea unei grupări care se ocupa cu montarea de dispozitive electronice de skimming.

Este vorba despre niște dispozitive cu ajutorul cărora infractorii citeau datele cardurilor bancare ale clienţilor, după care extrăgeau bani din bancomate cu ajutorul unei tehnologii de comunicare prin unde radio.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, la începutul anului 2021, şase persoane au constituit un grup infracţional organizat, la care, pe parcurs, au aderat alte patru persoane, în scopul comiterii de infracţiuni informatice constând în montarea la ATM-uri sau alte terminale de plată, din ţară şi din străinătate, de dispozitive electronice de skimming.

Cu ajutorul lor au citit datele cardurilor bancare ale persoanelor care utilizau ATM-urile sau terminalele de plată, date care au fost transmise prin unde radio către telefoanele mobile deţinute de membrii grupării.

Cardurile, citite din apropiere

Cu ajutorul acestor telefoane mobile, care preluau temporar (atâta timp cât cardul bancar autentic se afla în proximitatea dispozitivelor electronice de skimming) datele cardului bancar folosit de către persoanele vătămate, era retras numerar de la ATM-uri sau erau efectuate plăţi cu ajutorul unui POS obţinut în prealabil de membrii grupului infracţional organizat, prin intermediul unor societăţi comerciale administrate în fapt de către aceştia.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală vor fi conduse în vederea audierii şase persoane, despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale.

Infracţiunile reţinute în acest caz sunt de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, transfer neautorizat de date informatice, acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

La acţiune participă poliţişti din cadrul IGPR – DIC şi jandarmi din cadrul BSIJ.

Foto: Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax