Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O nouă metodă de înșelăciune prin SMS, în numele Poștei Române. Care este metoda folosită de infractorii cibernetici

Publicat

Poșta Română avertizează că în ultima perioadă s-au intensificat acțiunile de phishing în care este folosit numele companiei. Prin intermediul SMS-urilor ori pe e-mail, infractorii cibernetici atentează la conturile și la datele personale ale utilizatorilor de internet.

Compania Națională Poșta Română s-a confruntat cu un val de sesizări din partea cetățenilor aflați în pericolul de a cădea victime ale infractorilor cibernetici.

Care este metoda folosită de infractorii cibernetici

Una dintre metodele folosite de hakeri este următoarea: de pe un număr de telefon de România trimit un SMS prin care destinatarului i se aduce la cunoștință faptul că trebuie să primească un colet, dar adresa este incorectă.

Apoi, este indicat un link care are în componență cuvintele ”posta”/”post” și/sau ”romana”. După accesarea link-ului respectiv se solicită date personale (adresă poștală, adresă de e-mail, număr de telefon) și se generează o interfață de plată asemănătoare oricărui alt portal, specific plaților pe internet. Prin intermediul acesteia este solicitată o sumă simbolică.

După completarea datelor cerute de interfață (număr card, data expirării, titular card, codul de siguranță), destinatarul primește un cod bancar. Sub această interfață se ascund, de fapt, hackerii, care introduc datele cardului în aplicația specifică, sustrăgând, astfel, banii.

Din acest moment, hoții cibernetici vor putea să facă plăți online la terminale POS sau să scoată bani de la ATM-uri, fără a avea nevoie de PIN-ul destinatarului.

Sunt folosite, chiar, expresii de siguranță proprii băncilor, precum: ”nu comunica nimănui…”. În momentul în care este introdus codul transmis de bancă, banii de pe card dispar.

„Destinatarii trebuie să fie extrem de vigilenți când primesc astfel de mesaje de la numere necunoscute. Îi asigur că Poșta Română este foarte atentă și riguroasă în utilizarea datelor lor personale, iar strategia noastră de digitalizare integrală a infrastructurii și a serviciilor pe care le oferim conține inclusiv o componentă puternică de protecție a datelor clienților”, a declarat Valentin Ștefan, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română.

Potrivit reprezentanților companiei, Poșta Română operează exclusiv cu site-ul său oficial și cu pagina de Facebook:

  • www.posta-romana.ro
  • www.facebook.com/CNPR.Compania.Nationala.Posta.Romana

Orice altă variantă de nume de website care ar putea părea oficial şi real, nu aparține Poștei Române şi nu trebuie accesat.

Ce trebuie făcut dacă primiți un mesaj suspect:

  • Nu deschideți acel mesaj și îl marcați ca spam;
  • Nu accesați link-ul.

Compania Națională Poșta Română comunică cu publicul prin intermediul adreselor oficiale de e-mail:

  • suportclienti@posta-romana.ro
  • noreply@posta-romana.ro

Compania nu solicită clienţilor să furnizeze date cu caracter personal, informaţii bancare confidenţiale referitoare la conturile personale, numere de card sau coduri PIN şi nici realizarea de plăţi online ale unor taxe vamale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate