Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

O nouă profesie reglementată în România: Ocupația de dietetician, o profesie liberală în domeniul sănătății. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Publicat

mancare craciun dieta Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat luni un act normativ prin intermediul căruia se va reglementa o nouă profesie în domeniul sănătăţii umane. Ocupația de dietetician va fi o profesie liberală în domeniul sănătăţii umane şi va furniza servicii conexe actului medical, pentru asigurarea unei nutriţii echilibrate, pentru o stare bună de sănătate, prin prevenirea stărilor patologice influenţate nutriţional şi prin promovarea, menţinerea şi recuperarea sănătăţii prin mijloace dietetice.

Legea nr. 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România a fost promulgată luni prin decret prezidenţial. Pentru a se aplica, actul normativ mai trebuie publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, profesia de dietetician va fi o profesie liberală în domeniul sănătăţii umane şi va furniza servicii conexe actului medical. Principalul scop al acesteia va fi asigurarea unei nutriţii echilibrate, pentru o stare bună de sănătate, prin prevenirea stărilor patologice influenţate nutriţional şi prin promovarea, menţinerea şi recuperarea sănătăţii prin mijloace dietetice.

„În exercitarea profesiei, dieteticianul aplică ştiinţa nutriţiei şi dieteticii în alimentaţia şi educaţia pe teme de alimentaţie a pacienţilor/beneficiarilor de servicii de nutriţie şi dietetică, cât şi a persoanelor ca subiect individual, atât a celor sănătoase, cât şi a celor bolnave. Dieteticianul contribuie la definirea, evaluarea şi controlul calităţii produselor şi dietelor alimentare oferite pacienţilor/beneficiarilor de servicii de nutriţie şi dietetică ţinând cont de principiile şi obiectivele naţionale de prevenţie şi sănătate publică relevante în sfera nutriţiei şi alimentaţiei publice”, se precizează în lege.

Dieteticienii vor avea dreptul de iniţiativă şi decizie în exercitarea actului profesional. De asemenea, aceştia îşi vor asuma răspunderea pentru calitatea actului profesional, în măsura în care pacienţii vor respecta indicaţiile dietetice primite.

Profesia de dietetician va putea fi exercitată, potrivit legii, în baza unei autorizări. Astfel, persoanele care doresc obţinerea statutului de dietetician autorizat trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiţii:

– să aibă capacitate juridică civilă deplină de exerciţiu;

– să posede un titlu oficial de calificare în nutriţie şi dietetică (diplomă de licenţă în specializarea nutriţie şi dietetică);

– să fie apte din punct de vedere medical pentru practicarea profesiei;

– să nu fi fost condamnate definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură a aduce atingere profesiei de dietetician;

– să nu fi săvârşit, în exercitarea profesiei de dietetician, abuzuri prin care au fost încălcate drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească definitivă;

– să aibă calitatea de membru al Colegiului Dieteticienilor din România (CDR);

– să fie cetăţean al statului român, al unui stat membru al Uniunii Europene, al unui stat aparţinând Spaţiului Economic European sau al Elveţiei (exercitarea profesiei va fi posibilă, totuşi, şi în cazul altor persoane).

Pentru exercitarea profesiei de dietetician, autorizaţia de liberă practică va fi eliberată de către CDR şi va trebui reînnoită la un interval de cinci ani. Pentru eliberarea acesteia, persoanele fizice vor trebui să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiţii:

– să deţină un titlu oficial de calificare în nutriţie şi dietetică;

– să facă dovada efectuării unui an de practică în domeniul nutriţiei şi dieteticii sau să deţină o diplomă de masterat în domeniul nutriţiei şi dieteticii;

– să promoveze examenul naţional de dietetician autorizat.

Primul examen naţional de dietetician autorizat va fi organizat în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a noii legi.

Asistenţii medicali dieteticieni care vor alege să exercite profesia de dietetician vor fi obligaţi, în cel mult cinci ani de la intrarea în vigoare a Legii nr. 256/2015, să facă un stagiu de pregătire specifică pentru a atinge un nivel de pregătire echivalent licenţei în dietetică. După expirarea perioadei de cinci ani, asistenţii medicali dieteticieni fără diplomă de licenţă în specializarea nutriţie şi dietetică nu vor mai putea să profeseze în domeniu. Aceştia vor putea să profeseze doar ca asistenţi medicali.

Potrivit actului normativ, dieteticienii vor putea să-şi exercite profesia în instituţii publice şi private sau în forme autonome (cabinet individual sau societate civilă profesională).

„Formele autonome de exercitare a profesiei de dietetician pot angaja personal salariat, pot încheia contracte de colaborare cu alţi dieteticieni, contracte de conlucrare cu alte forme autonome de exercitare a profesiei, contracte cu furnizorii de bunuri şi servicii necesare activităţii lor, contracte specifice cu unităţi medicale, educaţionale, sociale, sportive, de alimentaţie publică, de îngrijire corporală, de industrie alimentară şi farmaceutică, cu mijloace de comunicare în masă, forme specifice de exercitare a profesiei de medic şi a diverselor alte profesii paramedicale şi alte acte juridice civile, în condiţiile Codului civil şi legilor speciale aplicabile”, se mai precizează în noua lege.

Specialiştii vor putea să activeze, în principal, ca dieteticieni administrativi, dieteticieni clinici şi dieteticieni pentru sănătatea publică sau comunitari. Totuși, pentru a exercita profesia de dietetician cu liberă practică, persoanele fizice vor trebui să obţină autorizaţia eliberată de CDR în maximum cinci ani de la absolvirea studiilor de licenţă.

Iniţiatorii propunerii legislative au precizat că o lege a dieteticianului este imperios necesară din trei mari motive:

– dieteticianul este o verigă lipsă în sistemul de sănătate din România, acest lucru având un impact negativ asupra costurilor îngrijirilor de sănătate;

– ţara noastră trebuie să se alinieze la practica europeană şi internaţională în acest domeniu esenţial;

– celor aproximativ 100 de dieteticieni care sunt licenţiaţi în fiecare an, începând din anul 2010, le este imposibil să se angajeze ca dieteticieni de drept.

„Ca parte componentă a actului medical, este momentul şi locul ca dietetica să fie recunoscută ca fiind o ştiinţă medicală cu impact major în starea de sănătate şi să intre în categoria profesiilor medicale reglementate de Ministerul Sănătăţii din România”, scrie în expunerea de motive care a însoţit propunerea legislativă.

Conform sursei citate, în ţările Uniunii Europene există în jur de 36.000 de dieteticieni organizaţi în asociaţii profesionale naţionale. În ţara noastră, aceştia sunt reuniţi în cadrul Asociaţiei Române de Nutriţie şi Dietetică, ce face parte din Federaţia Europeană a Asociaţiilor de Dieteticieni.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax