Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O pianistă japoneză primește titlul de cetățean de onoare al municipiului Sebeș. Ceremonie în cadrul Festivalului ”Lucian Blaga”

Publicat

Festivalul ”Lucian Blaga”. Pianista japoneză Chiyo Hagiwara primește titlul de ”Cetățean de onoare” al municipiului Sebeș. Distincția în va fi acordată în cadrul festivalului, pentru merite culturale deosebite.

În ultimii ani, în comunitatea selectă a interpreților de muzică clasică s-a impus, datorită talentului şi virtuozității interpretării, Chiyo Hagiwara. Pianista niponă a reușit performanța de a înțelege și de a transmite publicului partiturile compuse de micul Carl Filtsch, într-un mod unic, transmit reprezentanții primăriei.

Mai mult, l-a promovat în îndepărtata Japonie unde i-a interpretat compozițiile și a înregistrat un CD care, în luna aprilie 2017, a ajuns pe primul loc în Billboard Japan Top Album. Un succes remarcabil în urma căruia lucrările copilului minune al Sebeșului au pătruns în cultura japoneză. Carl Filtsch se bucură astăzi de o apreciere unanimă, reflectată inclusiv în revistele culturale şi în mass-media niponă.

Festivalul ”Lucian Blaga”. Chiyo Hagiwara a tradus poezii ale lui Lucian Blaga în japoneză

Prezentă la Sebeș în anul 2023, Chiyo Hagiwara a descoperit și poezia lui Lucian Blaga, grație apropierii de colectivul Centrului Cultural „Lucian Blaga”, cu care a legat o frumoasă relație de colaborare. Până la traducerea unor poezii blagiene în limba japoneză și transpunerea lor în limbajul muzicii a fost doar un pas.

În această primăvară, Chiyo Hagiwara va reveni la Sebeș, ca artist invitat în cadrul manifestărilor prilejuite de Festivalul Internațional „Lucian Blaga” (17-19 mai 2024). Are pregătite mai multe surprize pentru publicul ei.

Absolventă a Colegiului de Muzică din Tokyo, talentata pianistă Chiyo Hagiwara a studiat împreună cu prestigioşii profesori: Yayoi Fujisawa, Toru Kimura, Shinya Ozaki, Hitoshi Kobayashi, Yutaka Yoshida, Csíky Boldizsár Sr., Csíky Boldizsár şi Junko Massaglia.

Ea a susţinut numeroase concerte în ultimii 20 de ani, în calitate de solistă, împreună cu Orchestra Filarmonică din Târgu Mureş. În 2020 a încheiat seria de reprezentații ale tuturor concertelor pentru pian compuse de Johann Sebastian Bach, împreună cu Orchestra Filarmonică „Dinu Lipatti” din Satu Mare, sub bagheta dirijorului Shinya Ozaki.

Festivalul ”Lucian Blaga”. Chiyo Hagiwara a creat un instrument muzical de percuție

Chiyo Hagiwara a susţinut recitaluri de pian în Japonia, în Franța și România – la București, Cluj-Napoca, Satu Mare, Sighișoara, Odorheiu Secuiesc, în incinta Castelului Peleș şi la Sebeş. În Romania, pianista a intrat pentru prima dată în contact cu opera lui Carl Filtsch, în timpul studiilor cu Csíky Boldizsár Sr. şi cu Csíky Boldizsár Jr.

Pe lângă cariera sa dedicată pianului clasic, Chiyo Hagiwara este implicată şi în alte proiecte muzicale, în care a cântat la claviatură şi vocal – în limbile engleză şi hindi, în albumul muzical indian Pilgrimage. De asemenea, a cântat la pian şi vocal în cadrul proiectului All 91 wild rose songs of the world, la „Kanoya Rose Garden” în Kagoshima (Japonia) şi a compus, în anul 2009, pentru  Forțele de  Autoapărare  Maritimă a Japoniei cântecul Air Patrol Squadron 1st squadron.

În anul 2020, pianista a lansat un nou CD cu compoziții proprii, numit Poetry and Dance and Ocean. În același an a creat Senzonshō, un instrument muzical de percuție care folosește mai multe clopote Senzon (clopote folosite în ritualurile budiste). A interpretat propriile compoziții, susținând reprezentații în sanctuare, temple și la diverse evenimente. În anul 2021, a lansat primul ei CD Senzonshō, numit Amano Iwato suite.

De-a lungul timpului, Chiyo Hagiwara a fost răsplătită cu mai multe premii şi distincții. În anul 2017, i s-a decernat Yamato City Culture and Art Future Award, în 2019, la Paris, a câștigat locul al III-lea la Concursul International de pian Concours Musical de France. Iar în 2023 a fost laureată a concursului Okayama Online Music pentru interpretarea la Senzonshō.

Festivalul ”Lucian Blaga”. Chiyo Hagiwara devine cetățean de onoare al municipiului Sebeș

Talentul ei artistic şi creativitatea sunt exprimate şi prin intermediul fotografiei şi picturii. A expus la prestigiosul Mitsuo Tsujimoto’s photo studio  din Kyoto, în 2020 și 2021. A obținut locul al II-lea și premiul Re Life Literary la categoria de povestiri scurte.

Anul trecut, cu prilejul recitalului susținut la „Zilele Muzicale Carl Filtsch” în Biserica Evanghelică din Sebeș, a interpretat compozițiile lui Carl Filtsch şi, în premieră pentru orașul nostru, câteva compoziții ale fratelui mai mare al lui Carl, Joseph, fiind apreciată de public.

Chiyo Hagiwara şi-a adus contribuția la promovarea Sebeșului și a valorilor culturale ale orașului la nivel internațional, din îndepărtata Japonie și până în Europa Centrală. Publicul iubitor de muzică clasică a avut ocazia să audă povestea burgului săsesc și să se delecteze cu muzica compusă de micul nostru concetățean.

În cadrul Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, ediția a XLIV-a, pianistei Chiyo Hagiwara i se va decerna titlul de „Cetățean de onoare”, pentru aceste merite culturale deosebite.

Ceremonia va avea loc vineri, la începutul festivalului, în localitatea Lancrăm.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax