Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

O profesoară de la Colegiul Național „HCC” din Alba Iulia a devenit ambasador Scientix. Este singurul cadru didactic din judeţ cu acest statut


Publicat

prof. Ramona HumeniucProfesoara de fizică și informatică Ramona Humeniuc de la Colegiul Naţional “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia a devenit unul dintre cei 52 de Ambasadori Scientix existenți la nivel național și singurul cadru didactic din județul Alba cu acest statut.

A fost selecţionată în urma unei aplicaţii online, iar în perioada 28 noiembrie 2016 – 11 februarie 2017 a participat la a doua ediţie a cursului de formare pentru ambasadori Scientix, #Training4Scientix, care s-a adresat profesorilor de ştiinţe, tehnologie, inginerie, matematică (profesori STEM) care doresc să fie membri ai Comitetului de profesori Scientix3.

Acronimul STEM denotă cele patru domenii de viitor: ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică prin disciplinele care stau la baza inovării, creativității și dezvoltării societății umane. Cursul online a fost dezvoltat pe platforma Moodle a portalului Scientix, scopul acestuia fiind atât de familiarizare a profesorilor cu instrumentele şi practicile Scientix, cât şi de dezvoltare a unor deprinderi utile în activitatea didactică. 

AMBASADORI SCIENTIXDin totalul de 358 Ambasadori Scientix din 38 țări integrate în comunitatea Scientix, 52 sunt din ţara noastră, ceea ce dovedeşte interesul de care se bucură domeniul STEM în rândul profesorilor din România. Ambasadorii Scientix au rolul de a contribui la diseminarea activităţilor Scientix la nivel naţional şi joacă un rol activ în sprijinirea inovaţiei în domeniul STEM din ţara noastră. Scientix este o comunitate europeană care promoveaza şi susţine colaborarea transeuropeană între profesorii, cercetătorii în domeniul educaţiei, factorii de decizie şi alte categorii de profesionişti din sfera STEM.

Scientix a luat naştere la iniţiativa Comisiei Europene, fiind coordonat de European Schoolnet, un consorţiu de 30 de ministere ale educaţiei, cu sediul la Bruxelles. Acest organism acţionează ca un factor motrice al inovării în activităţile de predare-învăţare şi stimulează colaborarea între şcoli şi profesori. Principalii parteneri ai Scientix sunt profesorii, cercetătorii şi coordonatorii de proiecte din sfera STEM, precum şi factorii de decizie. Profesorii pot răsfoi arhiva de materiale Scientix, pentru a găsi surse de inspiraţie pentru orele de curs, se pot implica în proiecte educaţionale STEM, pot participa la ateliere de lucru şi cursuri de perfecţionare naţionale şi europene, pot participa la formări şi seminarii online sau la comunităţi de bune practici.

În prima sa fază (2009-2012), Scientix a avut ca obiective lansarea portalului cu același nume www.scientix.eu, în care sunt puse la dispoziția publicului larg proiecte STEM reprezentative la nivel european, organizarea de workshop-uri si a primei Conferințe Scientix internaționale (2011).

În a doua fază (2013-2015), proiectul și-a propus și a realizat crearea de puncte naționale de contact și a unui comitet de ambasadori Scientix în peste 30 de state europene astfel ca mesajul proiectului să ajungă la comunitățile naționale de profesori și experți STEM. În anul 2014 a avut loc a II-a Conferință Scientix Internațională, la Bruxelles la care a participat și d-na prof. Ramona Humeniuc.

A treia fază (2016-2019) are ca scopuri continuarea promovării metodelor de predare inovative, bazate pe investigație și descoperire, centrate pe elev şi încurajarea interesului faţă de studiul științelor și față de profesiile conexe.

Societatea europeană are nevoie de mai mulţi tineri dornici să urmeze o carieră în STEM în Europa pentru a contracara efectele deja vizibile ale fenomenului de brain-drain din Europa către alte zone ale lumii. Am decis să mă alătur comunității Scientix și să devin Ambasador pentru România deoarece, este nevoie, și la noi, de dezvoltarea unor metode inovative şi efective pentru a face educaţia şi carierele în STEM cât mai atractive pentru tineri şi de a creşte, per total, interesul acestei categorii sociale în STEM. Învățarea integrată, învățarea prin proiecte sau utilizarea TIC pentru educație sunt câteva dintre strategiile promovate de Scientix și care oferă elevilor oportunitatea de a experimenta principiile de bază ale celor 4 domenii din STEM, provocându-le intuiția și creativitatea, dezvoltându-le abilitățile de comunicare și munca în echipă, încurajând în special tinerele să urmeze o carieră în știință și inginerie”, a transmis prof. Ramona Humeniuc.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Câți locuitori din Alba au fost imunizați până acum, în cele 11 centre din județ. Au fost raportate 70 de reacții adverse

Publicat

Numărul de imunizări anti-COVID în județul Alba a ajuns la 30.768, din care 19.733 reprezintă prima doză și 11.035 – rapel, au transmis joi reprezentanții DSP Alba.

De la debutul campaniei de vaccinare în 4 ianuarie 2021, DSP Alba a solicitat și recepționat în total 34.442 de doze de vaccin anti-COVID, astfel:

  • 29.302 Pfizer,
  • 2.350 Moderna,
  • 2.790 Astra Zeneca.

Au fost raportate 70 de reacții adverse și doar 2 doze de vaccin pierdute (în primele zile de vaccinare).

În prezent, în județ funcționează 11 centre de vaccinare cu o capacitate de 900 de locuri/zi.

„Văzând cifrele putem spune că în județul Alba campania de vaccinare se desfășoară cât se poate de bine, fără incidente, sincope sau poticniri. Constatăm un interes crescut al oamenilor privind imunizarea anti-COVID, lucru care ne bucură și ne dă speranță. Așteptăm semnalul de la CNCAV pentru a putea activa și alte centre de vaccinare aprobate în județ”, a precizat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Deschiderea restaurantelor fără restricții. Propunerile patronatului: certificat de vaccinare, test PCR, test COVID la intrare

Publicat

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) propune mai multe soluții pentru ca restaurantele să poată funcționa fără restricții în condițiile actuale de pandemie.

Peste 40.000 de companii din industria ospitalității au nevoie urgentă de sprijin pentru a putea supraviețui, iar aceste măsuri a putea salva de la faliment o mare parte dintre firmele afectate.

HORA propune următoarele soluții pentru a putea funcționa:

  • Prezentarea unui certificat de vaccinare.
  • Testarea PCR sau test rapid cu 48 de ore înainte de a participa la un eveniment sau o masă ”a la carte”
  • Testarea rapidă la intrarea în incintă

Reprezentanții HORA arată că la acest moment peste 40.000 de companii din industria ospitalității au nevoie urgentă de sprijin pentru a putea supraviețui.

Ei precizează că acestea au 100% capital românesc și o cifra de afaceri totală de 5 miliarde de euro. Totodată, în ele lucrează 400.000 de angajați, reprezentând 10% din angajații sectorului privat.

2020 le-a adus o scădere a cifrei de afaceri de aproximativ 70% și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 50% dintre operatori.

Redresarea industriei ospitalității este posibilă

Organizația vede însă posibilă redresarea, dacă e sprijinită. Astfel, HORA propune o serie de măsuri care ar permite reluarea activității în condiții de siguranță pentru cetățeni.

Reprezentanții cer ca funcționarea industriei să nu mai depindă de rata de incidență de 3 cazuri la mia de locuitori, spunând că nu există studii concrete care să demonstreze legătura dintre funcționarea restaurantelor și creșterea numărului de îmbolnăviri.

”Nu există niciun argument științific pentru care restaurantele să nu poată funcționa la 30% din capacitate, cu restricții și măsuri de protecție adecvate. Se apropie sezonul teraselor și oamenii au nevoie să iasă.

Oamenii nu mai vor să fie blocați și ținuți departe de activități atât de firești și atât de necesare omului, precum mersul la spectacole, la teatru, ieșitul la restaurant”, se arată în comunicat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cătălin Bregar, paramedicul anului la ISU Alba. A participat la peste 1000 de intervenții de acordare prim ajutor medical

Publicat

Plutonierul adjutant Cătălin Laurențiu Bregar a fost desemnat paramedicul anului la ISU Alba. Acesta a participat la 1.013 intervenții de acordare prim ajutor medical. 

Potrivit ISU Alba, plutonierul adjutant Cătălin Laurențiu Bregar a fost recompensat de către comanda instituției pentru merite deosebite și curaj pe timpul operațiunilor de intervenție desfășurate în anul 2020, acesta fiind desemnat paramedicul anului.

Diploma de merit a fost oferită subofițerului de doctorul Aurel Crișan – medic șef UPU-SMURD.

Subofițerul din cadrul Detașamentului de Pompieri Alba Iulia, s-a remarcat în decursul anului 2020, și nu numai, având cele mai multe intervenții SMURD, toate acestea fiind îndeplinite cu profesionalism.

„Îl felicităm pe colegul nostru și îi urăm să păstreze aceeași abnegație în salvarea aproapelui”, au transmis reprezentanții ISU Alba.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Simulare de incendiu și exercițiu de evacuare a personalului și a pacienților, la Spitalul Orășenesc Câmpeni

Publicat

O simulare de incendiu a avut loc miercuri, 3 martie, la Spitalul Orășenesc Câmpeni. Exercițiul a fost organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență – Stația de Pompieri Câmpeni. 

„Am participat miercuri, 3 martie 2021, la o simulare de incendiu organizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență – Stația de Pompieri Câmpeni, la Spitalul Orășenesc Câmpeni.

Pe lângă exercițiul care simula stingerea unui incendiu a avut loc și un exercițiu de evacuare, atât a personalului medical cât și a pacienților.

Toate părțile implicate în această simulare s-au descurcat bine iar personalul medical și auxiliar al spitalului a demonstrat că este bine instruit.

Prin aceste exerciţii se urmăreşte instruirea şi pregătirea pentru intervenţie în situaţii de urgenţă a personalului din cadrul spitalului, precum şi pregătirea echipajelor de intervenţie.

Asemenea exerciţii, precum şi verificarea instalaţiilor de intervenţie şi stingere a incendiilor vor avea loc şi în perioada următoare pentru a preveni producerea unor situaţii de urgenţă care ar putea pune în pericol viaţa pacienţilor sau a personalului medical”, a scris primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca, pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate