Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O rețea de infractori care a păcălit cetățeni folosindu-se de anunțuri cu pozele unor personalități, destructurată de polițiști

Publicat

O rețea de infractori din Republica Moldova care a păcălit zeci de români să investească în acțiuni sau monede virtuale prin intermediul unor platforme online, folosindu-se de anunțuri cu pozele unor personalități sau siglele unor unități bancare, a fost destructurată de polițiști.  

Potrivit Poliției Române, la data de 7 august 2024, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Direcției Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au efectuat, simultan cu autoritățile judiciare din Republica Moldova – Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, activități de urmărire penală.

Activitățile s-au derulat într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, acces fără drept la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni în mod fraudulos, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, șantaj și spălare a banilor.

Dosarul aflat pe rolul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală a fost constituit ca urmare a sesizării formulate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, la acesta fiind reunite ulterior 120 de dosare penale înregistrate la alte unități de parchet, privind  sesizările formulate  de 150 de persoane vătămate.

Cum au procedat infractorii

Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în cursul anului 2022, pe teritoriul Republicii Moldova a fost constituit un grup infracțional organizat, ai cărui membrii ar fi creat și distribuit în mediul virtual (internet) reclame, prin care ar fi fost promovată posibilitatea unor câștiguri sigure, rapide și substanțiale ca urmare a unor investiții reduse (250 de dolari, 250 de euro) în acțiuni/monede virtuale, prin intermediul unor platforme de tranzacționare on-line, anunțurile publicitare conținând, pentru credibilitate,  pozele unor persoane cu notorietate sau sigle ale unor unități bancare, publicații de specialitate economică  sau posturi de televiziune.

Aceste reclame ar fi avut atașate link-uri către pagini web create tot de membrii grupării de criminalitate organizată, care ar fi simulat platforme de investiții la distanță în acțiuni/monede virtuale, iar în momentul în care ar fi fost accesate s-ar fi deschis o pagină web tip formular de înregistrare, unde persoana ar fi trebuit să completeze numele, numărul de telefon și adresa de poștă electronică.

Ulterior, persoanele ar fi fost contactate de membrii ai grupului infracțional, care, prin folosirea de nume și calități mincinoase (consultant financiar, broker de asigurări, recuperator de creanțe, ofițer de securitate cibernetică, consilier personal de investiții, expert financiar etc), le-ar fi indus în eroare în cadrul unor conversații telefonice, prin prezentarea ca adevărată a împrejurării mincinoase, că investind în acțiuni/monede virtuale prin intermediul acestora vor obține câștiguri sigure, substanțiale și rapide.

Pentru efectuarea investițiilor, sub pretextul creării conturilor pe platformele de tranzacționare, li s-ar fi solicitat persoanelor vătămate fotografii ale actului de identitate, ale cardului bancar și ale unei facturi de utilități.

După transmiterea documentelor și transferul sumei (către conturi indicate de membrii grupului), persoanele vătămate ar fi fost îndrumate să instaleze pe sistemele informatice folosite (telefoane mobile/calculatoare) programe informatice ce permit controlul de la distanță al sistemului informatic pe care este instalat, în acest mod persoanele în cauză obținând acces atât la sistemele informatice ale victimelor, cât și la programele sau aplicațiile informatice instalate pe acestea (aplicații de mobile/internet banking) și implicit la conturile bancare și conturile deschise pe platformele de monede virtuale.

Ulterior, folosind codurile de acces obținute, membrii grupării infracționale ar fi accesat prin aplicațiile de mobile banking conturile bancare ale persoanelor vătămate și ar fi transferat sumele de bani din acestea în alte conturi aflate sub controlul lor.

În același mod, ar fi procedat și cu conturile persoanelor vătămate deschise pe platformele de monede virtuale cărora le-ar fi modificat datele de acces/identificare și ar fi transferat monedele virtuale în alte portofele electronice.

În situațiile în care persoanele vătămate și-ar fi manifestat reticența de a continua  investițiile sau de a plăti „taxele” pentru profitul obținut, cei în cauză ar fi recurs inclusiv la amenințări.

Prejudiciu de aproximativ 15 milioane de lei

Prejudiciul cauzat este de aproximativ 15 milioane de lei.

În vederea soluționării cauzei, prin intermediul Eurojust, au avut loc întâlniri de coordonare între autoritățile judiciare din România și Moldova, iar, la data de 19 martie 2024, a fost încheiat un Acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, între autoritățile judiciare române, D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală și autoritățile judiciare din Republica Moldova – Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Astfel, la data de 7 august 2024, au fost puse în aplicare peste 60 de mandate de percheziție domiciliară și a unor autovehicule în Republica Moldova, inclusiv la sediile unor persoane juridice, fiind descoperite și ridicate calculatoare, laptopuri și unități de stocare a datelor, ștampile, înscrisuri, arme letale și muniție (două pistoale și o pușcă de vânătoare), sume de bani, precum și alte mijloace de probă.

A fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra a 10 autoturisme.

La activitățile desfășurate în Republica Moldova au participat polițiști din cadrul   Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și specialiști din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

Autoritățile judiciare din  Republica Moldova au dispus măsura preventivă a reținerii, față de 12 persoane cercetate.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Europol și SELEC.

Potrivit Poliției Române, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate