Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

O sală de sport din centrul municipiului Alba Iulia trece în administrarea primăriei, pentru modernizare, prin hotărâre de Guvern

Publicat

Sala de sport ”1 Mai”, redenumită ”Marius Vizer”, din Alba Iulia trece din administrarea Ministerului Sportului în domeniul public al municipiului, pentru a putea fi modernizată. Proiectul s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței Guvernului de miercuri.

Locația este importantă pentru multe generații de sportive din Alba, care și-au făcut pregătirea în această sală. De mai mulți ani însă, sala nu mai este folosită, pentru că se află într-o stare avansată de degradare.

Primăria vrea să o repare și să o modernizeze, astfel încât sala să poată găzdui antrenamente și competiții sportive.

Sala de sport are tribună de 200 de locuri și o suprafață construită la sol de 300 mp. Suprafața utilă este de 272,11 mp și suprafață totală desfășurată de 300 mp. Sala poate fi utilizată pentru practicarea sporturilor individuale: judo, karate, aerobic, gimnastică, culturism etc. Se află pe strada Frederic Mistral 1A, în central municipiului Alba Iulia.

Prin hotărârea de Guvern, odată cu transmiterea în administrarea primăriei, de la Direcția Județeană de Sport Alba / Ministerul Sportului, se actualizează și valoarea de inventar, la 138.390 lei.

În document se mai arată că Ministerul Sportului va monitoriza, verifica şi controla anual, prin Direcția Județeană de Sport Alba, modul de folosire al imobilului transmis, în conformitate cu destinația acestuia.

În cazul în care Ministerul Sportului constată că municipiul Alba Iulia nu respectă obligațiile, inițiază demersurile pentru transmiterea bunului imobil în domeniul public al statului, în condițiile legii.

Predarea/preluarea imobilului se face pe bază de protocol încheiat între părțile interesate, la valoarea de inventar de la data transmiterii, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern.

Istoricul demersurilor din ultimii 20 de ani, pentru preluarea imobilului

În proiectul de HG se arată că preluarea acestui imobil a fost inițial solicitată prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia nr.53/27.02.2004, solicitare cu care Agenția Națională pentru Sport a fost de acord, promovând un proiect de act normativ în acest sens, care însă nu a fost concretizat.

În decursul anilor municipalitatea a sprijinit permanent acțiunile de executare a unor lucrări de reparații și modernizări ale sălii, precum și plata unor restanțe la utilități.

  • în anul 1998 prin Hotărârea nr. 276 a Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, imobilul „Sala de Sport 1 Mai” a fost transmis în folosință gratuită pentru 20 de ani Direcției pentru Tineret și Sport a județului Alba
  • în anul 2000, imobilul în mod eronat a fost cuprins în inventarul bunurilor din domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Sportului prin Direcția Județeană de Sport Alba, fiind înscris cu nr. MF 37093
  • Consiliul Local la Municipiului Alba Iulia a aprobat prin Hotărârea nr.156/2008 solicitarea adresată Consiliului Județean Alba de a iniția un proiect de Hotărâre de Guvern cu privire la transmiterea din proprietatea publică a statului și administrarea Direcției pentru Sport a județului Alba în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, a imobilului „Sala de judo 1 Mai” (actualmente „Marius Vizer”) situat în municipiul Alba Iulia, str. Frederic Mistral nr.1A, jud. Alba, însă demersul întreprins nu a avut rezultatul scontat

Sala de judo 1 Mai – situația actuală

Potrivit documentului citat, în prezent locația nu mai corespunde cerințelor de calitate și siguranță corespunzătoare exigențelor utilizatorilor de săli pentru sport, având în vedere problemele sistemului de climatizare al sălii și starea suprafeței de joc, care îngreunează procesul de pregătire a sportivilor atât în perioada premergătoare competițiilor cât și în sezonul competițional.

Sala de sport a fost predominant utilizată în anii anteriori doar pentru antrenamente, nu și pentru desfășurarea unor competiții naționale.

Imobilul se află în stare avansată de degradare, iar Municipiul Alba Iulia dorește să-l reabiliteze pentru a intra din nou în circuitul sportiv, fiind un obiectiv de utilitate publică, astfel urmărindu-se păstrarea destinației.

Primăria Municipiului Alba Iulia își asumă asigurarea fondurilor necesare pentru întreținerea, funcționarea și modernizarea acestui imobil; prin preluarea în domeniul public local al Primăriei Municipiului Alba Iulia, aceasta va face demersurile necesare asigurării standardelor de calitate privind desfășurarea activităților specifice, permițând organizarea competițiilor la nivel local, contribuind la atragerea copiilor și tinerilor din municipiu către practicarea sporturilor.

Sala de Sport ”1 Mai” se află în stare avansată de degradare, pentru funcționarea la parametri normali a Sălii de Sport ”1 Mai”, fiind necesare fonduri financiare și personal calificat pentru întreținere și funcționare (administrator, îngrijitor, instalator, etc.), posturi pe care, din cauza reorganizării Ministerului Sportului, Direcția Județeană de Sport Alba nu le mai poate asigura.

Ministerul Sportului nu are alocate fonduri bugetare suficiente, necesare pentru întreținerea, funcționarea și modernizarea bazelor sportive aflate în administrare, potrivit actului normativ.

De-a lungul timpului sala a beneficiat de unele reparații minore, fiind menținută în stare de funcționare, însă în acest moment se impun investiții majore la sistemul de termoficare, sistemul de climatizare, realizarea unui sistem de termoizolare, lucrări de reabilitare (respectiv înlocuirea suprafeței de joc care nu mai corespunde cerințelor de omologare pentru jocurile sportive).

Lipsa acestor investiții și a cerințelor de omologare, a dus la imposibilitatea organizării în Sala de sport ”1 Mai”, a unor competiții de nivel național.

Astfel, prin trecerea Sălii de sport ”1 Mai” în domeniul public local al Primăriei Municipiului Alba Iulia s-ar putea asigura finanțarea lucrărilor de reabilitare a acestui obiectiv, obținerea omologării necesare pentru repunerea în circuitul competițional și de antrenament a echipelor sportive din județul Alba și crearea condițiilor optime pentru desfășurarea competițiilor.

Imobilul va rămâne în domeniul public al municipiului Alba Iulia și nu va trece ulterior în domeniul privat al municipiului Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 28.12.2022 at 21:27

    Vise taică, vise. Această sală nu poate fi folosită pentru nici o competiţie, după Normativul NP 065-02. Cu mari derogări (de la cine ?) s-ar putea face o sală doar de antrenament. Atât. Să nu mai amintim că planşeul clădirii trebuie să reziste la 4,0 KN/mp. Oare ? Cine se apucă să ia în proiectare aşa ceva şi să o mai facă şi funcţională pentru niscaiva omologare. Bani prăpădiţi !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax