Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O simplă vizită la medic îi va putea lăsa pe șoferi fără permis. Motivul pentru care medicii îi vor putea trimite la psiholog

Publicat

O simplă vizită la medic îi va putea lăsa pe șoferi fără permis. Orice medic îi va putea trimite la psiholog pe pacienții care dețin permis de conducere și prezintă simptome ce le pot afecta capacitățile necesare pentru a conduce autovehicule.

Dacă în urma evaluării șoferii vor fi declarați inapți psihologic pentru a conduce, psihologii vor fi obligați să anunțe de îndată Poliția. Mai apoi, polițiștii rutieri vor retrage permisele de conducere șoferilor respectivi. 

Măsurile sunt prevăzute într-un proiect care modifică și completează OUG nr. 195/2002 – Codul rutier. Proiectul de OUG a fost lansat pe 6 octombrie în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Acesta face parte dintr-un pachet legislativ elaborat pentru creșterea siguranței publice.

O vizită la medic îi va putea lăsa pe șoferi fără permis: cum pot ajunge la psiholog

Proiectul vizează eficientizarea cadrului legal în cazul apariției unor simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule.

Se instituie astfel un mecanism similar celui prevăzut pentru situațiile în care medicii constată că șoferii prezintă afecțiuni medicale incompatibile din punct de vedere al aptitudinilor fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Potrivit documentului, emiterea de către medici a biletului de trimitere în vederea evaluării psihologice, în situația identificării unor simptome ce pot afecta capacitățile psihologice, va permite psihologilor practicieni să identifice predispoziția șoferilor privind încălcarea normelor rutiere. De asemenea, va permite integrarea șoferilor cu predispoziție mare în programe de intervenție, în scopul diminuării comportamentului inadecvat.

Se creează totodată posibilitatea identificării timpurii a manifestărilor agresive. „Este deosebit de importantă cunoașterea acestor aspecte pentru educarea, consilierea, reabilitarea participanților la trafic”, se precizează în nota de fundamentare.

Evaluarea psihologică a șoferilor: care este procedura

Evaluarea psihologică se va realiza în scopul certificării capacităților psihologice necesare pentru a conduce:

  • autovehicule
  • tractoare agricole sau forestiere
  • tramvaie

Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, emite bilet de trimitere către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog cu drept de liberă practică (…), în vederea realizării unei evaluări psihologice”, prevede proiectul.

Evaluarea psihologică a șoferilor: cum pot rămâne fără permis

Rezultatul evaluării psihologice, prin care se declară inapt psihologic pentru a conduce, se comunică de către psiholog poliției rutiere. Termenul prevăzut pentru comunicare este de o zi de la data evaluării.

Ulterior primirii comunicării, poliția rutieră retrage permisul de conducere al persoanei respective. De asemenea, se va face mențiune despre aceasta în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor. Măsura dispusă i se va comunica, de îndată, titularului de permis de conducere.

Persoana al cărei permis de conducere urmează a fi retras nu mai are dreptul de a conduce de la data comunicării acestui fapt.

Permisul de conducere se predă poliției rutiere în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la această dată, în vederea retragerii acestuia, până la încetarea cauzelor pentru care s-a luat această măsură.

Rezultatul evaluării psihologice poate fi contestat în termen de 30 zile, la Comisia centrală medicală și psihologică în siguranța transporturilor.

Pentru a se aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern și mai apoi publicat în Monitorul Oficial.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. vasi

    joi, 19.10.2023 at 08:02

    si surzii si orbii scapa

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax