Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OAMENII PREŞEDINTELUI: Dezbatere organizată de Alba24.ro între echipele candidaţilor la prezidențiale. ACL confirmă, PSD se lasă aşteptat

Publicat

testul de sinceritate dan lungu dezbatere regionalizareAlba24 a lansat vineri o invitaţie la prima dezbatere electorală din judeţ. Invitaţia noastră a plecat către cele două alianţe electorale care se vor confrunta duminică în cel de-al doilea tur de scrutin, în urma căruia vom afla noul preşedinte al României pentru următorii 5 ani.

Invitaţiile au fost transmise către PSD Alba, PNL Alba şi PDL Alba, atât pe e-mail, cât şi pe fax şi avem confirmarea că ele au fost recepţionate.

O campanie electorală nu ar trebui să se limiteze la lipit afişe şi marşuri pe stradă cu portavoce şi steaguri. Alegătorii vor cu siguranţă să afle şi ce îşi propun cei doi candidaţi să facă pentru România în schimbul voturilor. Şi cum un preşedinte de ţară nu conduce singur, e important să vedem care sunt oamenii din echipa preşedintelui chiar până la nivel local.

De aceea ne-am propus să aducem în faţa dumneavoastră cele două tabere, într-o confruntare directă de idei şi argumente. Totul într-un cadru neutru, cu reguli clare de dezbatere, cu teme concrete şi în deplină echidistanţă jurnalistică.

Dorim şi facem o emisiune în urma căreia cei care ne urmăresc să poată vota duminică, având convingerea că au făcut cea mai bună alegere.

În cele ce urmează, vă prezentăm textul integral al invitaţiilor transmise, precum şi regulamentul de desfăşurare al dezbaterii.

Până la ora publicării acestui articol au răspuns afirmativ cei din Alianţa Creştin Liberală, care îl reprezintă pe Klaus Iohannis.

Alianta PSD-UNPR-PC a solicitat reprogramarea emisiunii pentru ziua de joi, lucru imposibil de realizat din motive organizatorice şi tehnice, însă noi sperăm că nu e doar o stratagemă prin care să evite confruntarea şi mai avem răbdare până la sfârşitul acestei zile.

Vă ţinem la curent.

INVITAŢIE

Prin prezenta, publicaţia online ALBA24 vă lansează invitaţia de a participa la dezbaterea electorală „Alba îşi votează preşedintele” programată în data de marţi, 11 noiembrie 2014, în campania electorală dintre cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale.

Dezbaterea îşi asumă un rol jurnalistic de informare a cetăţenilor privind proiectele celor doi candidaţi rămaşi în turul doi al alegerilor prezidenţiale: Victor Ponta şi Klaus Iohannis.

La dezbatere pot participa susţinătorii din judeţul Alba ai celor doi candidaţi şi se va derula conform planului anexat. Dezbaterea va fi transparentă, civilizată şi deschisă aşa cum au solicitat şi cei doi candidaţi pentru dezbaterile naţionale.

Reprezentanţii legali ai instituţiei de presă, ALBA24 dar şi moderatorul emisiunii, jurnalistul Dan Lungu, se angajează că vor asigura deplina transparenţă, echidistanţă şi dialog civilizat în cadrul dezbaterii electorale. De asemenea fiecare participant va fi tratat egal, va avea acelaşi timp de răspuns şi aceleaşi condiţii tehnice pe parcursul derulării dezbaterii.

Vă informăm că primim sugestii privind îmbunătăţirea formatului dezbaterii şi le vom dezbate împreună cu cele două părţi participante.

Menţionăm că participarea la această dezbatere nu implică eventuale costuri financiare, acestea fiind suportate de organizatorul întâlnirii, Alba24.

În speranţa că veţi da curs provocării noastre jurnalistice, aşteptăm răspunsul dumneavoastră la datele din subsolul paginii până cel tarziu luni, 10 noiembrie 2014, ora 12.00.

DEZBATERE ELECTORALĂ: Alba îşi votează preşedintele!

Data şi ora: marţi, 11 noiembrie 2014, începând cu orele 17.45.

Locaţie: sala Ballroom din Alba Mall, Alba Iulia.

Participanţi: fiecare candidat va fi reprezentat de 6 susţinători (speakeri în cadrul dezbaterii)

Echipa de campanie: fiecare candidat va putea avea un grup de 15 – 20 de susţinători (vor putea avea pancarte cu diferite mesaje politice, haine cu însemne sau culori politice şi vor putea interveni în pauzele dintre dezbateri)

Public şi jurnalişti: dezbaterea va fi deschisă publicului şi jurnaliştilor care vor putea participa fără însă să intervină

Desfăşurare:

Dezbaterea se va desfăşura sub forma unui talk-show electoral pe fiecare temă în parte. Fiecare membru din grupul de susţinători va extrage câte un număr, iar ulterior persoanele care au extras aceleaşi numere vor intra în dezbatere directă.

Cei doi lideri politici intraţi în dezbatere directă vor fi în centrul ringului de dezbatere, în picioare şi vor avea fiecare câte 8 minute pentru a răspunde la 4 întrebări (trei vor fi adresate de moderator, iar ultima întrebare va fi adresată de fiecare competitor celuilalt dar pe tema dezbătută). Răspunsurile vor trebui să se încadreze în 2 minute, iar fiecare speaker va fi cronometrat, urmând a fi întrerupt dacă depăşeşte timpul.

Concluzii: Fiecare grup va desemna un reprezentant pentru dezbaterea finală pe tema „Ce înseamnă un nou preşedinte pentru oamenii din Alba?” – fiecare lider politic va avea câte 8 minute in care sa raspunda la 4 intrebari (trei vor fi adresate de moderator, iar ultima întrebare va fi adresată de fiecare competitor celuilalt dar pe tema dezbătută).

Detalii tehnice: Dezbaterea va fi transmisă LIVE pe site-ul www.alba24.ro şi pe un post de radio partener. Ulterior, înregistrarea emisiunii va rămâne pe Alba24.ro până în sâmbătă, 15 noiembrie 2014, dimineaţa. Dezbaterea va dura în total aproximativ 120 de minute şi va fi filmată cu mai multe camere.

Fiecare participant din cei şase speakeri vor semna un acord cu toate detaliile tehnice, obligându-se să le respecte pe parcursul derulării dezbaterii.

Ţinuta: ţinuta va fi smart-casual sau business şi va fi decisă în urma discuţiilor cu cele două părţi participante

Moderator: Dan Lungu, jurnalist

Teme generale pentru dezbatere:

Bunăstarea cetăţeanului român, locuitor al judeţului Alba

Politica externă şi siguranţa naţională: rolul diplomatic al României, cu cine suntem prieteni, siguranţa energetică şi relaţiile diplomatice cu SUA şi Rusia

Modernizarea instituţiilor publice şi statul de drept/ Independenţa Justiţiei

România europeană – viziunea prezidenţială privind dezvoltarea României

Rolul preşedintelui: moderator sau jucător?

Cum votează Transilvania? (tema include negocierea situatiei din Transilvania de catre minoritatea maghiară dezbătută la nivel naţional)

Ce înseamnă un nou preşedinte pentru oamenii din Alba?

SONDAJ Alba24.ro: DOI candidați vor să-ți fie PREȘEDINTE. Pe care dintre ei îl preferi? VOTEAZĂ

 • Klaus-Werner Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală PNL-PDL) (76%)
 • Victor Viorel Ponta (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC) (24%)
 • Total voturi: 2.756

Loading ... Loading ...Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii nu mai pot fi exmatriculaţi. Toate modificările importante din noul regulament de funcţionare a şcolilor

Publicat

Ministerul Educaţiei informează că a fost semnat şi transmis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru care aprobă noul Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP). Elevii nu mai pot fi exmatriculați, cu o singură excepție: cei care urmează învățământul postliceal.

Potrivit regulamentului care intră în vigoare la 1 septembrie 2022 profesorii vor încheia o singură medie anuală, iar numărul de note la fiecare disciplină este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.

Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru.

De asemenea, la fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.

Comparativ cu actualul regulament (în vigoare până la data de 31 august 2022), elementele de noutate incluse în noul act normativ constau în, elementele de noutate incluse în noul act normativ constau în: 

 • Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului școlar.
 • Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot.
 • Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.
 •  Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.
 •  Includerea unor reglementări privind nivelul antepreșcolar (creșe).
 •  Compatibilizarea modului de organizare și funcționare a consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar cu legislația primară.
 • Creșterea relevanței formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuțiile specifice.
 • Precizări privind realizarea transferurilor elevilor.
 •  Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.
 •  Eliminarea oricărei dispoziții/ trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

sursa foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Cadastrarea României continuă până la ultimul imobil. Anunțul Agenției Naționale de Cadastru. Situația în județul Alba

Publicat

Perioada de derulare a Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) a fost extinsă până la finalizarea înregistrării sistematice a tuturor proprietăților din România.

Hotărârea de Guvern nr. 836/2022 pentru modificarea și completarea Hotărârii de Guvern nr. 294/2015 privind aprobarea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară a fost publicată marți, 5 iulie, în Monitorul Oficial.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), gestionează Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, care prevede înregistrarea sistematică, gratuit pentru cetățeni și instituții, a tuturor imobilelor din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

Finanțarea este asigurată din veniturile proprii ale agenției, din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional, și din bugetele administrațiilor publice locale, mai transmit reprezentanții ANCPI, într-un comunicat.

Stadiul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară la 30 iunie 2022

Peste 4,8 milioane de imobile au fost  înregistrate, până în prezent, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) și Programul Operațional Regional (POR), derulate de ANCPI.

 • În 2.109 de UAT-uri din totalul de 3.181 au loc lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților.
 • 136 UAT-uri din 33 de județe și 18.610 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de 3.660.639,22 de hectare sunt cadastrate integral.
 • Dintre cele 136 de UAT-uri cadastrate integral, 28 au beneficiat de finanțare europeană prin Programul Operațional Regional (#POR).
 • În 292 de comune, dintre cele 660 incluse în POR, sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților.
 • În alte 240 de comune, atribuite ca urmare a finalizării procedurii de achiziție, vor începe lucrări de cadastru, gratuite pentru cetățeni, cu finanțare europeană.

Situația Programului Național de Cadastru și Carte Funciară în județul Alba

Lucrări în derulare la nivel de UAT (județul Alba)

 • Mihalț – SIRUTA*: 5700, Număr estimat de imobile: 11.500, Suprafața estimată (ha): 4.982,0000
 • Miraslău – SIRUTA: 5755, Număr estimat de imobile: 18.000,  Suprafața estimată (ha): 5.629,0000
 • Poiana Vadului – SIRUTA: 6271,  Număr estimat de imobile: 5.000, Suprafața estimată (ha): 3.240,0000
 • Unirea –  SIRUTA: 8158,  Număr estimat de imobile: 16.270 , Suprafața estimată (ha): 8.769,0000

Lucrări finalizate la nivel de UAT (județul Alba)

 • Daia Română – SIRUTA: 4240, Număr cărți funciare deschise: 9.874, Suprafața aferentă cărților funciare deschise (ha): 4.137,24
 • Horea – SIRUTA:4767,  Număr cărți funciare deschise:  7.138, Suprafața aferentă cărților funciare deschise (ha): 5.840,00
 • Șpring – SIRUTA: 7945,  Număr cărți funciare deschise:17.742, Suprafața aferentă cărților funciare deschise (ha): 8.800,59
 • Vințu de Jos -SIRUTA: 8826,  Număr cărți funciare deschise: 16.392,  Suprafața aferentă cărților funciare deschise (ha): 8.862,00

Vezi harta județului Alba AICI:

* Fiecare UAT este identificată unic printr-un cod numeric – SIRUTA.

sursa: site ANCPI

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT GRAV pe Autostrada A10 Sebeș-Turda, la Dumbrava. Un bărbat a fost lovit MORTAL de o mașină, în timp ce traversa șoseaua

Publicat

politie noaptea

Un accident grav a avut loc noaptea de marți spre miercuri, pe Autostrada A10 Sebeș – Turda, în zona localității Dumbrava. Un bărbat de 66 ani din Hunedoara a fost lovit mortal de o mașină, în timp ce încerca să traverseze șoseaua.

Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a produs în jurul orei 04:00, pe Autostrada A10, km 60+ 750 de metri, în dreptul localității Dumbrava, pe sensul Turda – Alba Iulia.

Un bărbat de 46 de ani, din județul Neamț, în timp ce conducea un autoturism, a surprins și accidentat mortal un bărbat de 66 de ani, din Vulcan, județul Hunedoara, care era angajat în traversarea autostrăzii.

Cercetările sunt continuate, de către polițiștii Biroului Autostrăzi, sub aspectul înfracțiunii de ucidere din culpă.

sursa foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Legea privind trecerea unui teren din proprietatea publică în cea privată a oraşului Teiuş, pe masa judecătorilor CCR

Publicat

Curtea Constituţională dezbate, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi pe cea a Guvernului în legătură cu Legea privind trecerea unui teren din proprietatea publică în cea privată a oraşului Teiuş.

Este vorba de un teren în suprafaţă totală de 45.066 mp pe care administrația orașului intenționează de ani buni să facă o bază sportivă cu un stadion. Terenul se află în concesiunea Companiei Naţionale de Cai Ferate CFR – SA.

Potrivit Agerpres, șeful statului a transmis Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra unei legi privind transmiterea unei părţi dintr-un teren din proprietatea publică a localităţii Teiuş din judeţul Alba şi din administrarea Consiliului local în proprietatea privată a acestui oraş.

Actul normativ modifică şi Legea 54/2018 privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naţionale de Cai Ferate CFR – SA, în domeniul public al oraşului Teiuş şi în administrarea Consiliului local.

Şeful statului susţine că, prin conţinutul său normativ, legea contravine dispoziţiilor art. 1 alin. (4) şi alin. (5), art. 52, art. 61 alin. (1), art. 102 alin. (1), art. 120 alin. (1), precum şi art. 147 alin. (4) din Constituţie.

Şi Guvernul a sesizat CCR cu această lege.

Motivul pentru care președintele a sesizat CCR

Preşedintele Iohannis afirmă în sesizarea la CCR că prevederea conform căreia „se aprobă trecerea din proprietatea publică a oraşului Teiuş şi din administrarea Consiliului Local al oraşului Teiuş în proprietatea privată a oraşului Teiuş a unei părţi din terenul în suprafaţă de 74.496 mp, respectiv a terenului în suprafaţă de 29.430 mp aferent blocurilor, caselor de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi a curţilor şi grădinilor din jurul acestora, cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezenta lege” face abstracţie de manifestarea de voinţă a Consiliului Local Teiuş şi de procedura administrativă şi contravine principiului legalităţii şi principiului autonomiei locale.

Şeful statului critică şi prevederea prin care se aprobă transmiterea unui teren în suprafaţă totală de 45.066 mp din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR – SA, în domeniul public al oraşului Teiuş şi în administrarea Consiliului local în vederea realizării unor investiţii de utilitate publică”.

Potrivit preşedintelui, acest teren intravilan situat pe Aleea Sportivă din Teiuş nu reprezintă un bun proprietate publică exclusivă, iar imobilul aflat în această zonă face parte din infrastructura feroviară.

Preşedintele solicită CCR să admită sesizarea şi să constate că legea este neconstituţională

El arată că, în lipsa unei declaraţii exprese a legii organice, acest bun ar fi trebuit trecut din proprietatea publică a statului în aceea a unităţii administrativ-teritoriale prin hotărâre a Guvernului, la cererea Consiliului Local Teiuş, altfel încălcându-se principiul legalităţii şi prevederile constituţionale ce consacră principiul autonomiei locale.

Iohannis aminteşte că există şi o jurisprudenţă constantă a CCR prin care s-a statuat interdicţia reglementării transferului interdomenial al bunurilor proprietate publică prin lege cu caracter individual.

„În concluzie, considerăm că soluţia legislativă criticată (…) a fost adoptată cu încălcarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, a principiului legalităţii şi a principiului autonomiei locale, precum şi cu nesocotirea rolului constituţional al Parlamentului, al Guvernului, dar şi cel al Curţii Constituţionale”, se precizează în sesizare.

Preşedintele Iohannis solicită CCR să admită sesizarea şi să constate că legea este neconstituţională în ansamblul său.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax