Connect with us
Publicitate

POLITICA

Oana Badea despre creșterea taxelor și impozitelor locale: „Meșteșug de urzeală în dezavantajul cetățeanului”

Publicat

Democrat-liberala Oana Badea, fost secretat de stat la MECTS, a emis un comunicat de presă în care își expune punctul de vedere cu privire la decizia Guvernului de majorare a taxelor și impozitelor locale. Pentru a-și face cât mai clar înțeles punctul de vedere, aceasta a preluat o declarație a primarului Aiudului, Horațiu Josan: „Este limpede că pentru Guvern, autoritățile locale sunt doar o găleată cu… lături.”

Vedeți mai jos opinia Oanei Badea:

„Meșteșug de urzeală în dezavantajul cetățeanului

Este limpede că pentru Guvern, autoritățile locale sunt doar o găleată cu… lături.

Afirmația nu-mi aparține, ci este a primarului USL al municipiului Aiud. Lansată ca atac politic în februarie 2011, când nu creșteau taxele și impozitele, declarația este în sfârșit de actualitate. Edilul afirma atunci: <Autonomia locală a ajuns să nu însemne mai mult decât un concept teoretic, pentru că primarii sunt puși în situații de a respecta niște norme legale, venite din mințile unora care nu au alt scop în viață decât acela de a fura cât mai mulți bani, pe principiul după noi, potopul>.Cine s-ar fi așteptat la atâta forță de anticipare?

Azi, deși Guvernul USL a hotărât creșterea cu 16% a taxelor și impozitelor, nu auziți primarul hulind Guvernul. E de-al lui, Guvernul pe care îl susține. Susține și această creștere. De când știa oare edilul Aiudului despre acest lucru? Din timpul cărei campanii electorale?

Minunată suveică la nivelul USL, trebuie să recunoaștem! Termenul <suveică> îl folosesc pentru că aceasta reprezintă o piesă a războiului de țesut, folosită la introducerea firului în rostul urzelii. Căci despre o urzeală politicianistă este vorba.

Iată urzeala:

Fapt

În 12 decembrie 2012, Ponta declara că Guvernul va da voie să se actualizeze taxele locale cu inflaţia, nu va obliga, ci doar va permite acest lucru.

Fapt

În 27 decembrie 2012, se aprobă Hotărârea de Guvern ce consfințea creșterea obligatorie a impozitele şi taxele cu 16%. Alineatul 2 al art. 1 din HG 1309/2012 prevede explicit că: <autoritățile deliberative ale administrației publice locale (consiliile locale) completează, modifică și/ sau abrogă, după caz, hotărârile adoptarea cu privire la stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2013, până la data de 31 decembrie 2012.>

Fapt

În timpul ședinței de Guvern din 27 decembrie 2012, Ponta declară că va adopta o Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Codului Fiscal prin care să prevadă posibilitatea autorităţilor locale de a nu majora aceste taxe şi impozite.

Fapt

Din 21 decembrie 2012, Ordonanţa de Urgenţă se afla pe site-ul Ministerului de Finanţe sub semnătura lui Victor Ponta dar nu a fost adoptată. Pentru Guvernul USL, exercitarea autonomiei locale și protejarea cetățeanului nu este o urgență. Ordonanță de urgență se impune de exemplu pentru salvarea incompatibililor din Guvern sau parlament. Acolo da, mare temei de urgență!

În concluzie:

1. Faptele și nu declarațiile Guvernului USL dovedesc că au vrut și au impus creșterea taxelor și impozitelor.

2. Ca să nu se înfierbânte politicianismul unora, în calitate de consilier local nu inventez apa caldă dar am dreptul să mă raliez părerii unui primar experimentat și declarat independent de către liderii USL, primarul Sibiului: <Se trece cu nonşalanţă peste autonomia locală şi cred că nu ar fi rău să sugerăm celor care au puterea să decidă să facă câteva schimbări care ţin de schimbarea principiului. Este fundamental greşit ca Guvernul să stabilească nivelul impozitelor şi taxelor locale pe toate palierele. Evident, este probabil bine să existe o marjă în care să se poată lucra. Una reală, nu artificială cum este acum, în codul fiscal, şi ar fi bine să nu mai existe nicio pârghie de recentralizare. Şi acum, dacă întrebăm pe cineva din Ministerul Finanţelor spune că suntem autonomi şi putem să stabilim impozitele şi taxele cum vrem, ori acest lucru nu este nici pe departe aşa.>

În ședința extraordinară din 9 ianuarie 2013, am aflat de la unul dintre consilierii PNL că <un comunicat de presă al Guvernului nu înseamnă nimic>, iar de la edilul Aiudului că ordonanța așteptată în privința taxelor și impozitelor este la capitolul <povești>. Așa e iarna la USL: stai la gura sobei guvernamentale și asculți poveștile lui Ponta! În funcție de partidul de proveniență le crezi sau nu. Ce să mai înțeleagă cetățeanul?

Ca atare, încurajată fiind de toate declarațiile anterioare ale primarului USL al municipiului Aiud, în cadrul ședinței extraordinare din 9 ianuarie 2013, am formulat următoarea întrebare al cărui răspuns contează pentru aiudeni:

Când și cum intenționează administrația USL din Aiud să facă demersuri către propriul Guvern precum și către structurile asociative ale aleșilor locali astfel încât cetățenii municipiului Aiud să beneficieze de hotărâri neimpuse aleșilor locali și de rezultatul dovedit pozitiv al autonomiei locale?”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax