Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Oasele de pterozaur descoperite la Sebeş au fost expuse la American Museum of Natural History din New York

Publicat

Oasele fosilizate ale unui nou tip de pterozaur, o reptilă zburătoare din epoca dinozaurilor, descoperite acum şase ani la Sebeş, sunt prezentate într-o expoziţie din New York, la American Museum of Natural History. Descoperirea din judeţul Alba este cuprinsă într-o serie de exponate din toată lumea, mărturii ale unor specii dispărute în urmă cu milioane de ani.

Potrivit publicaţiei The New York Times, expoziţia „Pterosaurs: Flight in the Age of Dinosaurs” va putea fi vizitată la American Museum of Natural History din New York până pe 4 ianuarie 2015.
Expoziţia cuprinde fosile rare şi mulaje în mărime naturală ale dinozaurilor. Pterozaurii sunt reptile zburătoare care au apărut în urmă cu 220 de milioane de ani şi au dispărut în urmă cu circa 66 de milioane de ani.
Printre exponate se află şi mulaje după două oase fosilizate ale unei specii necunoscute de Pterozaur. Oase din scheletul noului tip de pterozaur de talie medie au fost descoperite la Sebeş-Glod, în regiunea Podişului Transilvaniei, cunoscută pentru varietatea de fosile din cretacicul târziu, din urmă cu aproximativ 68 de milioane de ani. Potrivit livescience.com, aici au fost descoperite urme ale existenţei crocodilomorfilor sau dinozaurilor ca Sauropodul pitic (Magyarosaurus dacus) şi Balaurul bondoc (dromaeosaur Balaur).

Paleontologul Matei Vremir, de la Societatea Muzeului Ardelean, a declarat pentru Mediafax că în colecţia instituţiei pe care o reprezintă se află mai multe fragmente din scheletul acestui Pterozaur, însă organizatorii expoziţiei din New York au solicitat doar două oase, ce au fost expuse în original la inaugurare şi apoi înlocuite cu mulaje.

„Ei organizează o expoziţie cu materiale din toată lumea şi ne-au rugat dacă putem să participăm şi noi la expoziţia respectivă. Avem relaţii cu multe muzee, iar cu cei de la New York şi colaborăm în cercetare”, a explicat Matei Vremir.
El a mai spus că Societatea Muzeului Ardelean a primit mai multe solicitări pentru expunerea respectivelor piese. „Au fost solicitări, dar nu am putut răspunde chiar la toate, pentru că multe piese sunt fragile, nici nu se pot transporta. Acestea (cele expuse la New York – n.r.) erau transportabile în condiţii normale. Altele doar sub formă de mulaje pot fi prezentate”, a afirmat Matei Vremir.
Acesta a mai spus că descoperirea fragmentelor osoase de Pterozaur de la Sebeş este încă în curs de omologare. „Sunt în curs de publicare” informaţiile pentru a fi omologate, a spus Matei Vremir.
În septembrie 2010, paleontologul clujean Matei Vremir a declarat că o vertebră cervicală aparţinând celui mai mare Pterozaur (reptilă zburătoare) din lume, care avea o anvergură a aripilor de 16 metri, a fost descoperită în zona Sebeş, judeţul Alba, şi urmează să fie omologată de specialişti internaţionali.
Matei Vremir, cel care a descoperit fragmentul osos, a declarat atunci că descoperirea a avut loc în anul 2008, dar că, din motive obiective, nu s-a reuşit publicarea informaţiilor într-o revistă de specialitate pentru a fi, astfel, omologată. Acesta a precizat însă că lucrează împreună cu o echipă de specialişti din Marea Britanie şi Germania pentru a finaliza publicarea descoperirii.
„În curs de publicare este un rest senzaţional, o vertebră cervicală aparţinând, se pare, unui Pterosaur, cea mai mare reptilă zburătoare găsită vreodată şi care a trăit în urmă cu 70 de milioane de ani. Dimensiunea vertebrei este de două ori cât cel mai mare Pterozaur găsit până acum în America de Nord, denumit Quetzalcoatlus, după zeul zburător aztec. Vertebra respectivă a fost descoperită în zona Sebeş, judeţul Alba, în anul 2008, dar din motive obiective nu s-a ajuns la publicarea ei”, spunea atunci Vremir.
„Se pare că avem de-a face cu cea mai mare «bestie zburătoare», deşi îţi pui întrebarea cum putea să zboare un asemenea animal care ajungea la dimensiunile unui avion ca anvergură? Chiar dacă anvergura aripilor era de circa 16 metri, probabil că acest Pterozaur nu cântărea mai mult de 100 de kilograme, pentru că era aproape imposibil să zboare altfel. În această toamnă va fi confirmată descoperirea”, a mai explicat paleontologul la momentul respectiv.
Potrivit acestuia, zona Sebeşului era, în urmă cu 70 de milioane de ani, una de uscat, tăiată de râuri şi mlaştini, în care au trăit multe animale.
„Acestea au fost îngropate şi s-au putut păstra fosilizate şi s-au conservat. Am descoperit şi oase fragmentate, dar şi schelete parţiale”, a afirmat Matei Vremir.
Vremir a descoperit, în 2009, tot în zona Sebeş, împreună cu membrii unei echipe din Bucureşti şi din SUA, scheletul unei noi specii de dinozaur, care a primit numele de „balaurul bondoc”, deoarece avea un corp robust – scheletul era compact şi oasele bine sudate între ele.
American Museum of Natural History din New York este una dintre cele mai celebre instituţii ştiinţifice şi culturale din lume. Înfiinţată în 1869, instituţia muzeală cuprinde peste 32 de milioane de specii de plante, animale, fosile, minerale, roci, meteoriţi şi artefacte culturale umane, fiind vizitat anual de circa cinci milioane de persoane, potrivit relatărilor din presa americană.

sursa: realitatea.net, mediafax.ro

Citeşte şi Dovezi ale existenţei dinozaurilor, descoperite în zona Sebeş, mediatizate la nivel internaţional: O nouă specie de reptilă zburătoare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax