Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Oază de istorie în cartierul Maieri din Alba Iulia. Biserica unde s-a oficiat slujba Unirii Transilvaniei cu România

Publicat

În Alba Iulia chiar și în zonele mai puțin vizate de turiști poți întâlni adevărate oaze de istorie și tradiție a României. În cartierul Maieri, se află un lăcaș de cult creștin ortodox, de care marele istoric Nicolae Iorga afirma că a fost construită de breslele cizmarilor și a luntrașilor de pe Mureș.

Biserica Sfânta Treime din Alba Iulia a fost construtiă între anii 1713- 1715 de către mitropolitul Atanasie Anghel, al cărui mormânt se află în curtea bisericii.

De biserica Maieri din Alba Iulia se leagă o bună parte a istoriei moderne din Alba Iulia. În dimineața zilei de 1 decembrie 1918, slujba oficială de Unire a Transilvaniei cu România.

Marele istoric Nicolae Iorga a afirmat că biserica a fost construită de breslele cizmarilor și luntrașilor de pe Mureș.

Tot pe locul unde se află acum biserica Maieri din Alba Iulia, a existat un alt lăcaș de cult, unde liderii Răscoalei de la 1784, Horea și Cloșca s-au împărtășit și și-au scris testamentele.

Trupul lui Ion Arion, primul martir al Unirii Transilvaniei cu România, a fost depus la biserica Maieri. Ion Arion a fost împuşcat în gara din Teiuş în ziua de 30 noiembrie 1918, în drumul său spre Marea Adunarea de la Alba Iulia.

În 1866 poetul Mihai Eminescu a luat parte în biserică la adunarea ASTREI – Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român.

Legat de arhitectura bisericii, o particularitate o reprezintă forma pentagonală bine pronunţată a absidei, și forma turnului clopotniță.

 

Sursă foto: Wikipedia.org

Sursă video: descopera Alba Iulia prin QR code

 

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ROSU RADU

    miercuri, 26.09.2018 at 13:33

    ATENTIE LA STIRILE FALSE. ACEASTA BISERICA A FOST MEREU GRECO-CATOLICA. COMUNISTII AU LUAT-O IN 1948 SI AU DAT-O ORTODOSCILOR. VA RUGAM SA POSTATI NUMAI ADEVARUL ISTORIC

    ESTE BISERICA EPISCOPULUI GRECO-CATOLIC ATANASIE ANGHEL

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax