Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Obicei vechi de sute de ani. Maghiarii din Rimetea îngroapă Fărşangul

Publicat

Comuna Rimetea este, sâmbătă, gazda Sărbătorii Fărşangului. În fiecare an, la Rimetea, localnicii şi participanţii „îngroapă“ iarna, în mod simbolic, de 300 ani încoace şi se pregătesc de un nou an agrar. Totul are loc odată cu lăsatul secului de Paşte. Ceremonialul de la Rimetea este un obicei păstrat de secole, într-o comunitate maghiară.

La evenimentul de sâmbătă a fost prezent şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, prefectul de Alba, Ştefan Bardan,  reprezentantul Departamentului de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Alba, Elena Anghel şi delegaţiile localităţilor înfrăţite: Sectorul V – Budapesta, Csomor, Gaborjan, Ulles, Tapiogyorgye, Bocsa.

Evenimentul a debutat la orele amiezii, la sediul Primăriei Rimetea, cu primirea invitaţilor, după care grupul a vizitat satul, începând cu ora 15.00. Ministrul Culturii şi ceilalţi oaspeţi au fost invitaţi la o masă festivă, organizată de primărie.

Obiceiul Fărşangului

Înmormântarea Fărşangului interzice practic orice distracţie. Un alai colorat, compus exclusiv din băieţi îmbrăcaţi tradiţional sau deghizaţi transportă prin tot satul un coşciug alb. În această zi, în sat nu mai există nicio regulă, fiecare face ce vrea. În fruntea alaiului este transportat coşciugul, cu o căruţă trasă de un măgar, iar, în urma acestuia, două fete bătrâne care bocesc duc o rădăcină de copac, ce simbolizează sterilitatea. Toate personajele care formează alaiul reprezintă draci, clovni, ţigănci sau cerşetori, care murdăresc pe faţă, cu roşu sau negru, toţi localnicii sau turiştii care asistă la sărbătoare.

Sărbătoarea se încheie seara, la Căminul Cultural din localitate, unde are loc un bal. Chiar dacă Rimetea are 1.240 de locuitori, uliţele se dovedesc, în fiecare an, neîncăpătoare pentru sutele de turişti care asistă de fiecare dată la sărbătoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax