Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Obiceiuri ciudate de Crăciun, din diferite părți ale lumii. Ce sunt Petre cel Negru, Capra de Yule sau vrăjitoarea Befana

Publicat

Obiceiuri ciudate de Crăciun. Obiceiurile de Crăciun diferă în țările de pe glob. Există multe obiceiuri ciudate, a căror origine se pierde în negura timpului. 

În timp ce Crăciunul a început doar ca o sărbătoare creștină și este adesea sărbătorit ca atare, oameni din întreaga lume au profitat de aspectul festiv și au adăugat, pe parcurs, propriile lor tradiții, care mai de care mai neobișnuite.

Mersul la saună cu familia sau împodobirea bradului cu pânze de păianjen, sunt doar câteva dintre ele.

Citește și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

O tradiție deosebit de controversată se regăsește în Țările de Jos: „Black Pete”. Zwarte Piet, Petre cel Negru, este însoțitorul/slujitorul Sfântului Nicolae.

El este de obicei jucat de un bărbat alb cu fața neagră și în ultimii ani a devenit subiect de controverse semnificative.

În Suedia, există un obicei, „Capra de Yule”, care își poate urmări originile încă din vremurile păgâne.

Capra de paie construită anual în orașul suedez Gävle este arsă în mod regulat până la pământ de localnici a căror idee de sărbătoare diferă de cea a autorităților locale.

În Islanda, 13 Moși Crăciuni, asemănători unor troli, vizitează copiii înainte de Crăciun, pe parcursul a 13 nopți. Ei lasă daruri pentru copiii cuminți și cartofi stricați pentru cei obraznici.

În locul lui Moș Crăciun, copiii din Italia o așteaptă pe Befana, o vrăjitoare prietenoasă care aduce jucării și dulciuri pe 5 ianuarie.

Citește și SUPERSTIŢII de CRĂCIUN: Ce trebuie să faci pentru a avea un an de prosperitate și noroc

Germanii ascund o bucată de murătură în pomul de Crăciun, iar primul copil care o găsește primește un mic cadou.

În locul bradului, în Noua Zeelandă se împodobește un arbore ornamental, cu o coroană bogată de flori roșii.

Ucrainenii împodobesc pomul de Crăciun cu pânze de păianjen și păianjeni artificiali, în locul globurilor.

Obiceiuri ciudate de Crăciun. Pe role până la biesrică, de Crăciun

În capitala Venezuelei, Caracas, oamenii merg la slujba din Ajunul Crăciunului  într-un mod neobișnuit. Parcurg drumul până la biserică pe role.

În Norvegia nu se face curățenie înainte de Crăciun. Toate măturile sunt bine ascunse, pentru a nu fi furate de vrăjitoare.

În Guatemala, după curățenia din ajun, în fiecare cartier se formează o grămadă imensă de gunoi. În vârful ei se pune o figurină ce-l reprezintă pe diavol. Apoi, grămezii i se dă foc.

În Portugalia, în dimineața de Crăciun, familiile pun farfurii și tacâmuri și pentru cei decedați, pentru a-i comemora.

În Ajunul Crăciunului, o tradiție foarte veche din Estonia este ca familiile să meargă la saună împreună.

În Marea Britanie, fiecare membru al familiei trebuie să amestece în budinca de Crăciun în sensul acelor de ceasornic, punându-și în același timp o dorință.

Etiopienii sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie. În această zi, oamenii poartă haine albe, iar bărbații joacă ganna – un joc rapid, în care se folosesc crose și mingi de lemn.

În Cehia, fetele necăsătorite stau lângă o ușă și își aruncă un pantof peste umeri. Dacă pantoful cade cu vârful spre ușă, ele se vor căsători în următorul an.

În duminica dinaintea Ajunului, în Filipine are loc Festivalul Lampioanelor Gigantice. Se întrec 11 sate și competiția pentru cel mai impresionant lampion este acerbă.

Poșta din Canada recunoaște adresa „Moș Crăciun, Polul Nord, Canada, HOHOHO”. Toate scrisorile trimise la această adresă sunt deschise și primesc un răspuns.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax